Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Müge Gül
Müge Gül
52K UP
İnceleyen 6 gün önce
Uzun zamandır yakından takip ettiğim sevgili Diamond Tema tarafından kaleme alınan Agnostisizm ve İlahi Tragedya okumaktan çok zevk aldığım bir eser oldu. Bir Monoteist olarak benden farklı inançlara sahip insanları merak eden biri olduğum için bu alanlarda sık sık okumalar yapıyorum. Mesela son derece agresif bulduğum güçlü bir ateist olan Richard Dawkins i de takip ediyorum. Çünkü bir çoğuna göre sorgulamanmamalı denilen her şeyi çok küçük yaşlardan beri sorgulayan bir beyne sahibim. Hal böyle olunca da sadece kendi inancımın bana anlattıklarıyla sorgulama yapamayacağımın bilincine yine çok küçük yaşlarda eriştim diyebilirim. Tema da en sevdiğim şey elinden geldiği kadar ortada kalmaya çalışmasıydı. Kendisi bir agnostik olduğu için bunu zaten normal görebilirsiniz lakin işin aslı pek te öyle değil. Günümüzde bir çok agnostik farkında olarak veya olmayarak ateizmi güçlendirirken teistlere karşı önyargılı olabiliyor. Lakin Tema kendince her iki tarafında eksikliklerini, aşırılılıklarını gözler önüne sermeye çalışıyor. Ateizm den fideizm e, kaderden iyilik ve kötülük kavramlarına bir çok konuda perspektifler açan yazar kitabı bitirdiğinde kendinizi sorgulayacağınız yeni sorularla sizi baş başa bırakıyor. Akıcılığını çok iyi bulduğum Agnostisizm ve İlahi Tragedya sizleri bekliyor.
9.1/10
(79 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı Göleti kenarında gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlanPsikolojik Yardım ve Terapi
Oğuzhan Küçük
İlanı Ekleyen 1 hafta önce Çevrimiçi₺800,00 - ₺1.500,0029 Haziran
PSİKOLOJİK DESTEK-Oğuzhan KÜÇÜK
29 Haziran 2025 15:13 tarihinden 25 Temmuz 2025 15:13 tarihine kadar.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) ve Şema Terapi alanlarındaki uzmanlıklarımla, danışanlarımın duygu, düşünce ve davranışlarını daha iyi anlamalarına ve yaşamlarında kalıcı değişimlere ulaşmalarına destek oluyorum. Gerek yüzyüze gerek online terapilerle  her bireyin yardımına koşuyorum ve bu yolculukta size bilimsel temelli, etik değerlere bağlı ve güvenilir bir rehberlik sunuyorum.

Hayatınızı daha anlamlı, dengeli ve doyumlu bir hale getirmek için birlikte çalışabiliriz.
İletişim için bana ulaşabilirsiniz ☺️☺️☺️

Devamını Göster
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Faruk Güler
Faruk Güler
61K UP
Yazar 23 Ağustos 2019 6 dk.

Bir resmi gördüğümüzde hangi döneme ait olduğu, nasıl renkler kullanıldığı ya da hangi duyguları anlattığı ve neyi/kimi tasvir ettiğini merak etmekle beraber resmin ait olduğu ressamı da merak ederiz. Ya da bir şarkı dinlediğimizde, kimi zaman melodisine kapılıp içinde kaybolur, kimi zaman da şarkı sözlerinin etkisine gireriz; bir yandan ise ait olduğu sanatçıyı bilmek isteriz. Aynı şey bir hikaye için de geçerlidir, benzer etkilerle bizi etkileyen bu yapıtlar içlerinde muhakkak şu soruyu barındırır: Bu şarkı, resim ya da hikaye kimin? 

Yapay zeka 21. yüzyılda teknolojik anlamda öne çıkan en büyük gelişmelerden biridir. Aslında yıllardır hayatımızda olan temel algoritmaların birçok cihazda farklı amaçlarla kullanılıyor olması çoğumuz için şaşırtıcı ya da hayran olunası gibi bir durum yaratmıyordu. Satranç oynayan ve dünya şampiyonunu yenen bir program, bize uygun tatil yerlerini öneren bir uygulama, bir sonraki film/dizi tercihimizle ilgili seçenekler sunan hatta telefonlarımızda bir nevi yardımcı görevi gören programlar hayatımızın her alanında... Akıllı teknoloji gibi farklı alanlarda hayatımızda olan yapay zeka ve kullanımı, özellikle insansız araçların yaygınlaşmasıyla, daha da ön plana çıkmaya başlamıştır.

62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mert Karagözoğlu
Çeviren 10 Haziran 2024 1 sa.

Randy Haas, Peru'da bulunan And Dağları'nda 9 bin yıl önce ölmüş ve av malzemeleriyle gömülmüş bir insanın iskeletine rastlar. İskelet, genç bir kadına aittir ve beraberinde bazı sorular getirir; insanlık tarihi boyunca gerçekten yalnızca erkekler mi avlanmıştır?[1]

Daniel Miller, Brezilya, Kamerun, Şili, Çin, İrlanda, İtalya, Japonya, Doğu Kudüs ve Uganda dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insanların akıllı telefonlarını nasıl kullandıklarını araştıran küresel bir araştırma ekibinin bir üyesidir. Araştırma, akıllı telefonların farklı kültürel bağlamlarda yerine getirdiği fonksiyonları aydınlatmayı hedeflemektedir. İrlanda'ya odaklanan Miller da akıllı telefonlarımızın bireysel bir avatara dönüştüğünü; telefonu kullanan kişinin sosyal kimliğinin ifade edilmesinde ve canlandırılmasında rol oynadığını öne sürer.[2]

30
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 15 Ağustos 2020
Ay, Mars’ı hiç engelliyor mu? Evet, Ay ara sıra Güneş Sistemi’ndeki bütün gezegenlerin önünden hareket eder. Geçtiğimiz pazar günü, Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde görüldüğü üzere şişkin Ay, Mars’ı gölgede bıraktı. Arjantin, Córdoba’dan yakalanan bu görsel örtülmeyi iyi bir şekilde yakaladı. Ön planda aşina olduğumuz kraterli bir Ay, çok yakınında da parlak gezegen Mars manzaraya dahil olarak alışık olmadığımız bir görüntü oluşturuyor. Birkaç saniye içinde, Mars Ay’ın arkasında kaybolup sadece birkaç dakika sonra Ay’ın öte tarafında yeniden ortaya çıktı. Bugün Ay Venüs‘e yakın hareket ediyor ancak önünden geçmiyor. Eylül ve Ekim aylarının başlarında, hizalamalar çok fazla değişmeyeceği için, Ay önümüzdeki iki sefer gökyüzünün bu kısmından geçerken Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde görüldüğü gibi Mars’ı örtecek.
9
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Emir Can Özer
Türü Ekleyen 25 Nisan 2024
Euryarchaeota'nın bir alt sınıfını temsil ederler ve bu gruptaki arkeaların önemli bir bölümünü oluştururlar. Methanogens, metan gazı üreten mikroorganizmalar olarak bilinirler ve genellikle oksijensiz ortamlarda yaşarlar. Bu grup, özellikle bataklıklar, çamur volkanları ve hayvan bağırsakları gibi metan gazının üretildiği habitatlarda bulunur.
2
Eren Sunay
Seslendiren 25 Ağustos 2022 23:39
Evrim, biyolojinin omurgasıdır. Dünya çapında biyolojiye giriş derslerinin ana ders kitabı konumunda olan Campbell'ın Biyoloji ders kitabı, evrimin biyolojinin...
105
Tüm Reklamları Kapat
Onur Göksel Yokuş
Yazar 16 Temmuz 2019 44 dk.

Zihin felsefesi denildiği zaman, pek çok kişi, Descartes'ın yıllar yılı dillendirilen ama derinine pek inilmeyen "Düşünüyorum, o halde varım." sözünü anımsayabilir. Nitekim Descartes, modern felsefenin kurucusu olarak ve zihin felsefesiyle ilgili en önemli problemlerden birisi olan zihin-beden ayrımı sorununu ortaya atarak da, bu alanın ortaya çıkışında önemli ölçüde etkili olmuştur. 

Descartes'ın bu girişimi, alanla ilgili ilk gözle görülür çalışmayı başlatması anlamında önemliydi. Lakin bugün "zihin felsefesi" denildiği zaman, bu disiplin içerisinde çalışan kişilerin aklına Descartes ve düalizmden çok daha fazlası gelmektedir. Kavram olarak zihin dediğimiz zaman, onu teşkil eden unsurlar, zihin felsefesini ana hattan ilgilendiren bir tartışma olarak zihinsel dediğimiz şeyin kendisinin fiziksel olup olmadığı ve zihnin kendisini açıklamaya çalışan teoriler bu alanın çalışanları tarafından farklı şekillerde ele alınarak tartışılır. Bundan beş yüz sene öncesine kıyasla bugün, zihin kavramını ele almak ve irdelemek için çok sayıda düşünsel yapı geliştirildiği söylenebilir.

214
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
2 gün önce
Sydney Üniversitesi araştırmacıları, fosil yakıtlara bağımlı geleneksel Haber-Bosch yöntemine sürdürülebilir bir alternatif geliştirdi: Yapay yıldırım ve plazma destekli elektroliz kullanılarak doğrudan havadan gaz formunda yeşil amonyak (NH₃) üretimi.

Araştırma, Angewandte Chemie International Edition dergisinde yayımlandı. Ekip, havadaki azot ve oksijen moleküllerini elektrikle uyararak plazma haline getirdi. Ardından bu moleküller, özel bir zar tabanlı elektrolizör sayesinde gaz formundaki amonyağa dönüştürüldü. Bu yöntem, önceki çalışmalarda elde edilen sıvı amonyuma kıyasla daha az enerji tüketiyor.

Yeni yöntem, desantralize (yerel) ve düşük maliyetli üretim olanakları sunarken, gübre üretimi, hidrojen taşımacılığı ve hatta karbonsuz yakıt alternatifi olarak amonyağın rolünü güçlendiriyor. Denizde taşımacılıktan enerji depolamaya kadar pek çok alanda büyük potansiyele sahip olan bu yöntem, karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabilir.

Araştırmacılar şimdi bu yöntemin enerji verimliliğini artırmak ve endüstriyel ölçekte uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
4 gün önce
Amerikalı astronom Henrietta Swan Leavitt 4 Temmuz 1868'de doğdu. Sefe değişken yıldızlarının parlaklık-periyot ilişkisini keşfederek kendi adıyla anılan Leavitt Yasası'nı ortaya koydu. Bu yasa, astronomların yıldızların mutlak parlaklığını periyotlarından hesaplamasını sağladı ve galaksiler arası mesafe ölçümlerinde temel yöntem haline geldi. Edwin Hubble bu yasayı kullanarak Andromeda'nın bağımsız bir galaksi olduğunu kanıtladı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
“Time is an Illusion” tişörtü, zamanı ve evreni farklı bir bakış açısıyla sorgulayanlar için tasarlandı.

Felsefi bir dokunuşla, zamanın göreceli ve şekil değiştirilebilir doğasını simgeliyor.

Hem bilimsel düşünceye hem de felsefi sorgulamalara ilgi duyanlar için mükemmel bir seçenek.

%100 pamuklu kumaşıyla rahat, kaliteli baskısıyla uzun ömürlü kullanım sağlar. Zamanın ötesine geçmeye hazır mısınız? 🤩

Tişörtü satın alarak bilimsel çalışmalarımıza katkıda bulunmak için, hikayemizdeki linki ve Agora Bilim Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz. 🌐
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Adela ‎
Adela ‎
59K UP
İnceleyen9 1 Mart
Hep siteye eklemeyi düşündüğüm bir kitaptı ve sonunda bunu gerçekleştirdim. :)

Gerçekten bu hayatta paradan çok çektiyseniz veya para konusunda istediğiniz rakamlara her defasında 'hadi şimdi olacak' diyerek yaklaşıp bir türlü ulaşamadıysanız, zihninizdeki o eski şartlanmalardan kurtulmanız gerekiyor demektir.

Evet, kitap çoğunlukla ve zaten yazılış amacıylada olsun parasal başarıya, özellikle zenginliğe giden yolda ihtiyacınız olacaklara, bilmeniz gerekenlere odaklanmış olsa bile şahsen yalnızca para değil, başka alanlardada hayatınıza uygulayabilecekleriniz ve hedeflerinize giden yolda size yardımı olabilecek yöntemler barındırdığını düşünüyorum.

Ekonomik açıdan özgür olmak, parayı her zaman ihtiyaçlara odaklamamak kimisine kötü bir başlangıçmış gibi gelebilir, açgözlülüğe veya inançlı bireyler açısından günaha yol açabilirmiş gibi görünebilir. Önyargılarınızı geride bırakıp bir şans verin derim, elde edeceğiniz şey sadece 17 maddede gizli o pratik yöntemlerdir ve bakış açınızı hızla değiştirebilir.

Tabii şahsen her zaman övmek olmaz, her eserin artısı olduğu kadarda eksisi vardır. :)
Kitapta okumak istemediğim kısımlar oldu, bu evrene mesaj yollama olayları mı desem, enerji kavramları mı desem, bana oturmuyor o düşünceler. Pratikte uygulamadığınız sürece, sizi sonuca götüren evrene bir şekilde gönderdiğiniz ya da gösterdiğiniz enerji değilde, çabadır, alın teridir, uyanık geçirdiğiniz gecelerdir bana göre. Neyseki bu o tür 'Rezonans Kanunu' tipi kitaplardan değil, öyle olsaydı yerden yere vururdum tabii o ayrı konu.

Sadece okuyun okutturun diyorum. (Moderatöre ayrıca teşekkürler. <3)
5.0/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Zenginliğe Giden Akıl Oyunlarını Öğrenin
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 1 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
2
Ulaş Alagöz
Aktaran 13 Mayıs 2024 4 dk.

Bazı primatların dört ayak üzerinde hareket etmekten iki ayak üzerinde yürümeye (bipedalizme) nasıl evrimleştiğinin izini sürmek zor olmuştur.[1] Fosil kayıtları iki ayaklılığın net bir evrimsel tarihini sunmamıştır. Günümüzde türümüz iki ayak üzerinde dik yürür, ancak primatlar vücutlarını hareket ettirmek için kollarını ve bacaklarını birlikte kullanarak ağaçlara tırmanabilmektedir.[2] Büyük maymunlar gibi bazı primatlar da tipik olarak dört uzvunu kullanarak yürürler ve daha küçük maymunlar ağaç dalları arasında zarifçe salınırlar. Bilim insanları, soyu tükenmiş bir primat olan Lufengpithecus'un iç kulaklarını inceleyerek insanların iki ayak üzerinde yürüme yeteneğini nasıl geliştirdiğini daha net bir şekilde görmeye başladılar.

Bir grup bilim insanı, 6 milyon yıllık fosilleşmiş bir Lufengpithecus kafatasının kemikli iç kulağının üç boyutlu CT taramalarını kullandı ve günümüzün bazı iki ayaklı memelilerine benzeyen bir yapı buldu. Bu iç kulak bölgesi, muhtemelen iki ayak üstünde durmanın evriminde rol oynamıştı. Bulgular, 29 Ocak'ta The Innovation dergisinde yayınlanan bir çalışmada açıklandı.[3]

15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Hatice Güler
Hatice Güler
20K UP
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Dolu Dolu Yaşa
Bir büyüğümden duymuştum.
Bana dolu dolu yaşa demişti .
İçim, beynim taşana kadar doldum.
Ama yaşama konusunda sınıfta kaldım.
Kaynak: Sırtta Açan çiçek s.74
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eric Rose
Eric Rose
209K UP
Yazar 17 Temmuz 2018 11 dk.

20. yüzyıl bilimin yüzyılıydı. Bu yüzyılda bilim, insan toplumuna entegre olarak ilerliyor ve gelişiyordu. Albert Einstein’ın bu yüzyılda zihnini gelişime açması, bilimsel olguların derinlerini incelemesini ve merakı olan fiziğin bütün tanım, postulat ve teorilerinin temellerini sorgulamasının zorunlu olduğunu gösterdi. Bilgi neydi? Bilgiye erişim imkanı neydi ve fizik bilimi ne kadar doğanın gerçekliği üzerineydi? Tüm bu sorular Albert Einstein’ın büyük atılımı için temel bir bilim ve bilgi felsefesi merakının doğmasına sebep oldu. Albert Einstein’ın felsefe öncülleri oldukça basitti:

Bu üç basit felsefi argüman, Isaac Newton Klasik Fiziğine vurulan büyük darbenin öncülleriydi. Isaac Newton dönemine göre oldukça tutarlı ve güçlü bir bilimsel alan oluşturmuştu. 1686 tarihinde yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri), klasik mekaniğin temelini atmıştır ve tarihin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu kitabın bilimsel önemi dışında altında yatan felsefi sunuşu da görmek oldukça kolaydır:[1]

106
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close