Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 29 Eylül 2021 30 dk.

Plastik adı verilen insan yapımı polimerlerin çok sayıda günümüzde birçok faydası ve çok sayıda kullanım alanı vardır.[1] Bunların detaylarını buradan okuyabilirsiniz. Bu yazımızda, plastiğin faydaları veya genel olarak zararlarından değil, plastiklerle ilgili çok spesifik ama son derece yaygın bir yalandan söz edeceğiz: Plastiklerin diğer ürünler kadar veya sınırsız geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu yalanından... Bunun neden bariz bir yalan olduğunu anlamak için, çok basit birkaç istatistik verebiliriz:

Eğer geri dönüştürülen plastiğin, üretilen toplam plastiğe oranını görmek isterseniz, aşağıdaki grafiği inceleyebilirsiniz:

129
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Erdal Kozan
Erdal Kozan
144K UP
Yazar 9 Mayıs 2022 7 dk.

Çocuk sahibi olmak hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz en büyük sorumluluklardan birisi. Çocuk büyütmek, hayatta tutmak ve belki de en önemlisi, o çocuğu hayata hazırlamak… Elbette mükemmel olmamız mümkün değil ama elimizden gelenin en iyisini yaptığımızdan da emin olmalıyız.

Bu süreçte kimi konuları çocuğumuzla konuşmak çok kolay ve eğlenceliyken, kimi konuları konuşmak ise bizler için daha zor ve kaygı verici olabilir. Daha önceden çocuklara cinselliği nasıl anlatmanız gerektiğinden söz etmiştik; bu yazıda, bu zor ve kaygılı konulardan birisi olan ölümden söz edeceğiz.

104
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nida Yıldırım
İnceleyen 1 gün önce
Bir karar verirken kafamdakileri temsil eden kişiler varmış gibiydi ama bir kişinin işini doğru yapmasının etkisini çok güzel gösterdi. Bir yargıya varırkem ne kadar çok etken ve şüphe olduğunu bizlere hatırlattı bu kısa sürede siyah beyaz şekilde bizlere kızgın adamlarla başa çıkmayı öğrettiği için sonuç ne olursa olsun sürecin inceliklerinin muhteşemliğini gösteren bu filme teşekkürler
9.8/10
(161 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : 12 Angry Men
Yönetmen: Sidney Lumet
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nullus Sum
Nullus Sum
59K UP
İnceleyen10 26 Temmuz 2023
Düşündürücü bir deneyim.
"Monster,"ı anime dünyasında nadir bir mücevher olarak kabul edebiliriz. Almanya ve eski Çekoslovakya'da geçen anime, gerçek dünya tarihini detaylı mimari ve kültürel unsurlarla anlatıp başarılı bir kurguyla birleştiriyor. Konu itibariyle ağır bir hikaye sayılabilecek "Monster" yavaş tempolu olsa ve 74 bölüm sürse bile (24 dakikalık bölümler) anlatımı ve karakter kurgularıyla anime izlemeyenleri bile içine çekebilecek nitelikte. Yalnızca herkese hitap etmesini beklemeyin derim. (Belirtmekte fayda var ki bu anime "seinen" kategorisinde, yani olgun bir izleyici kitlesine yönelik. Ayrıca, beklentiniz aksiyon dolu bir hikayeyse hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.)

Her biri kendi yoğun arka plan hikayesiyle onlarca karakter var, ve Monster'ın onları sunma şekli, herhangi birini "yan karakter" olarak adlandırmayı zorlaştırıyor. Anlayacağınız 74 bölüm, bir bakımdan yan karakterlere ve yan hikayelere zaman ayırma anlamına geliyordu - her biri devasa, karmaşık bir yapbozun ayrı bir parçası gibi. Monster için bir çeşit kedi-fare oyunu dersek pek yanlış olmaz sanırım. Ürkütücü derecede gerçekçi bir dünyada insan koşullandırması, kötülüğün kökeni ve insan hayatının değeri gibi konulara değiniliyor.

Biraz Nolan'ın filmlerine benziyor da diyebilirim- zihin bükücü görsel şölenler her zaman üzerinde düşünmeniz gereken bir şeyler bırakıyor. Karakterlerin çatışan düşünceleriyle birlikte insan doğasının gösteriliş biçimi, korkunç bir karanlık-hororvari atmosfer yaratıyor ve sıra dışı antagonist karakteriyle de oldukça ilgi çekici.

"Monster," içimizdeki korkuları keşfederek, her birimizin içinde saklı bir canavarın olup olmadığı ve onunla nasıl yüzleşebileceğimiz sorusunu ortaya koyuyor. Yavaş tempolu ilerlemesini şaşırtıcı anlarla ustalıkla birleştiriyor ve sizi merakla çözülen bir gizeme sürüklüyor.
Dizi
9.7/10
(62 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : モンスター
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Beşir Özgür Nayır
Yazar 15 Şubat 2022 7 dk.

Teknoloji felsefesi, teknolojinin ne olduğunu ve teknolojinin insanla/doğayla kurduğu iletişimi inceleyen felsefe branşı. Peki teknoloji felsefesi nereden geldi, hangi aşamaları geçti ve en önemlisi, şu an nerede? Hayatımızın dört bir yanını kaplayan teknoloji, felsefe tarihinde nasıl ve ne zaman yer bulmaya başladı? Bu sorulara hızlıca değinelim.

Teknoloji felsefesini ilgilendiren soruların ortaya çıkışı sanılanın aksine uzun yıllar öncesine, Antik Yunan felsefesine dayanır. Bu noktada göreceğimiz üzere "teknoloji" dediğimizde işaret ettiğimiz şey, bugün bu kavramın bizde çağrıştırdıklarından çok daha genel bir uğraş ve üretimler kümesine denk geliyor. Antik Yunan’da "technè" dedikleri ve yirminci yüzyıl filozofları tarafından "technique" kavramıyla da ele alınacak olan bu uğraş ve üretim alanı, basitçe insan hayatını kolaylaştıran uğraş ve üretimlerinin genel adı olarak kabul edilebilir.

20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Bilime Dair Her Şey konusunda geliştirebilirsin.

Aras Danyıldız
4 gün önce
son dönemlerde sorgulama ve empati yapıyorum bu bana bir uyanış kazandırdı insanlar sistemler düşüncelerimiz hiç birinin bir anlamı yok sonsuz bir boşluk bile diyemem buna çünkü düşününce bile bu fikirimle çakışıyor ama gerçek bu şirketler devletler ırklar düşünçeler zevkler dinler hepsi gerçekten ve hiçlikten korktuğumuz için kendimizi güvende hissetmek için yaptığımız boş şeylerden ibarettir keşke uyanmasaydım
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Her arabanın içinde bir bomba var!
Söz
Rasul Nurullazade
Alıntıyı Ekleyen 3 gün önce
Gerçeğin ne kadar hümanist olduğu onu gerçek yapmaz. Gerçeği gerçek yapan, onun kendisidir. Biz gökyüzünden üzerimize gelen bir asteroidi insanlar için bir umut kaynağı olarak kabul edebiliriz. Ancak bu gerçek bizi yok edecektir. Biz, bu gelen asteroidin bir gök cismi olduğunu ve eğer yeryüzüne çarparsa yok olacağımızı anlamak zorundayız.
Kaynak: Üçüncü Addım
9.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Asel Şenol
Asel Şenol
101K UP
4 gün önce
ne zaman ki tekrar düşünmeye başlar
dünyadaki tüm renkler yavaşça açar
betonların arasında sıkışmış ruhlar var  
artık birilerinin renkleri görmesi gerek 


3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Yaşam Ağacı Türü
Furkan Coşar
Furkan Coşar
26K UP
Türü Ekleyen 5 gün önce
Shima-enaga (Aegithalos caudatus caudatus), Japonya’nın Hokkaido adasında yaşayan, tamamen beyaz yüzlü küçük bir ötücü kuştur. Uzun kuyruğu ve yumuşak tüylü yapısıyla soğuk iklimlere uyumludur. Küçük böceklerle beslenir ve kışın sosyal gruplar halinde ısınmak için bir arada durur.
3
Söz
Murat Sipahi
Alıntıyı Ekleyen 2 hafta önce
Soluğum kesilerek kanter içinde bir başkasının rüyasındaki bir seyirci gibi dolandım sokaklarda, dönmeye devam eden dünyayı gözleyip bir zamanlar çevremdeki insanlar gibi olduğuma şaşırıp durdum. Hep koşturan hep bir yerden bir yere giden hep geç kalan akşam olmadan önce dokuz iş daha çıkarmaya çalışan insanlar gibi.
Kaynak: Kehanet Gecesi
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close