Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
12 Öfkeli Adam
Fragmanı İzle

12 Öfkeli Adam (12 Angry Men)

Film
1957
EA Puanı
9.8 10
140 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Latin kökenli bir Amerikalı genç babasını bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle birinci dereceden cinayetle suçlanır ve mahkeme önüne çıkarılır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, mahkemeye sunduğu savunma oldukça zayıftır ve kurbanın çığlıklarını ve katilin kaçışını duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır, dolayısıyla dava kısa sürecek gibi görünmektedir. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri üyeleri kararı açıklamak için odalarından döndüklerinde şaşırtıcı olmayan sonuçlar ortaya çıkar: oniki jüri üyesinden onbiri genç adam hakkında "suçlu" hükmünde bulunmuşlardır. Sekiz numaralı jüri üyesi Davis "suçsuz" hükmü yönünde oy veren tek üyedir.
Latin kökenli bir Amerikalı genç babasını bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle birinci dereceden cinayetle suçlanır ve mahkeme önüne çıkarılır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, mahkemeye sunduğu savunma oldukça zayıftır ve kurbanın çığlıklarını ve katilin kaçışını duyduklarını söyleyen pek çok tanık var ... Daha fazla göster
Oyuncu
Henry Fonda Lee J. Cobb Martin Balsam Tümü
Yönetmen
Sidney Lumet
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
12 Angry Men
Yayınlanma Tarihi
13 Nisan 1957
Film Süresi
1 saat 36 dakika
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Ödüller 3 Oscar'a aday gösterildi. Toplam 16 kazanma ve 12 adaylık
Ülke ABD (Amerika Birleşik Devletleri)
Türler Dram, Suç
Prodüksiyon United Artists
IMDb Puanı 9.0/10
Rotten Tomatoes 100%
Metacritic Puanı 97/100
Fragman
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (18)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Ayça Karaca
Ayça Karaca
62K UP
İnceleyen10
12 Kızgın Adam, babasını öldürmekle suçlanan bir çocuğun dava sürecinde 12 mahkeme jürisi tarafından değerlendirilmesini anlatır. Çocuğun suçlu olup olmadığına karar verilmesi için 12 jürinin de aynı cevabı vermesi gerekmektedir. Tek bir jüri bile suçlu veya suçsuz derse, karar kesin olarak verilemez. 11 jürinin de çocuğa suçlu demesiyle, 8. Jüri suçsuz der ve bu nedenle karar kesin olarak alınamaz. Burada içinde bulunduğumuz insanların kararlarının üzerimizdeki etkisini görüyoruz. Bir kaç kişi davayı önemsememekle, hemen dava bitsin de gidelim gibisinden bir tavırla bir çocuğun hayatını bir hiç olarak görürken diğer suçlu diyen jüriler kendinden emin olmamakla beraber sırf çoğunluk suçlu dedi diye, yadırganmamak için suçlu demiştir. 8. Jüri uzun bir süre boyunca diğer jürileri de çocuğun suçsuz olduğuna ikna etmeye çalışır. İzleyenleri ikileme düşüren, kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Suçlu olduğundan şüphe duyulan fakat masum birinin öldürülmesi mi daha iyidir yoksa masum sanılıp suçlu olan birinin salınması mı?
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
14
1 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Berra Sağırlı
İnceleyen10
Bu film, babasını öldüren ya da öldürdüğü zannedilen bir genci yargılamak için oluşturulan bir kurulda geçen tartışmaları konu alıyor. Aslında derin anlamları olan bir film olduğunu düşünüyorum. Filmin bize vermek istediği mesajlardan birinin olaylara yüzeysel bakmamanın gerekliliği olduğu çünkü bütün kanıtlar -yüzeysel bir bakış tarzında- babasını öldürdüğü düşünülen gencin aleyhine fakat daha derinlikli ve uzun bir düşünme ve tartışma sonrası katil sayılan gencin aslında o kadar suçlu olmadığını anlıyoruz. İnce detaylar ve güzel düşünülmüş bir senaryoya sahip. Ben ikinci verilmek istenen mesajın da insanların gelişigüzel işler yaptığı zaman ortaya çıkması muhtemel sorunları ve haksızlıkların olduğu ve bundan dolayı insanların sorumluluklarını "gerçekten" yerine getirmesi gerektiğini olduğunu düşünüyorum. Kurul 12 kişiden oluşuyor fakat bu 12 kişinin içinden sadece bir kişi sorumluluğunun ve görevinin farkında. Zaten gencin haksız yere öldürülmesinin önüne geçen asıl kişi de sorumluluğunu bilincinde olan o kişiydi.
Film çok derin anlamlı ve bence herkesin izlemesi gereken bir film.
13
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Fatih Kılınç
İnceleyen
Ve önemli olan, film sonunda çocuğun gerçekten bu suçu işleyip işlemediğini bilmiyoruz. Sadece önyargılar değerlendiriliyor. Ama film boyunca çocuğu suçlu ilan ettiren önyargılar davayı kaybediyor.
12
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10
Olayı nereye çekerseniz çekin, ön yargı gerçeği saklar (bir yere kadar).
Babasını öldürmekle suçlanan bir genç ve onu ölüme göndermek isteyen on iki jüri üyesinden on birinin oyu. Sadece bir kişinin hayır oyu vermesiyle ilerleyen bir süreç ve evet oyu verenlerin neden "evet" dediklerinin altında yatan gerçekler.
12
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Onur Aydoğdu
İnceleyen10
Bu filmi kesinlikle ara ara açıp tekrar izlemek gerek diye düşünüyorum. Yapıldığı zamana göre oldukça harika bir film (ki ben old-school bir adamımdır, ve asıl orijinalliğin eskideki şeylerde olduğunu savunurum). Konsepti ise, tahmin edebileceğiniz üzere, günümüzde de hala geçerliliğini koruyan bir şey (özellikle etik/pratik etik alanına meraklıysanız izlemeniz kesinlikle tavsiye edilir). 1 insanın, geri kalan 11 insanı, bir çocuğun idam edilmemesi gerektiği konusunda ikna etmesini ele alıyor. Ama dediğim gibi, ilk izleyişte beyninizin kısa devre yapması işten bile olmayacak. Lakin 2 kere daha izlerseniz, "anca" yerine oturmaya başlayacak taşlar. Kısacası, eğer iyice sindirmek istiyorsanız 5 kere falan izleyin işte.
10
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Furkan Arduç
@Confutatismaledictis
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close