Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Onur Özer
Onur Özer
12K UP
Yazar 27 Temmuz 2014 31 dk.

“Doğa bir savaş alanıdır.” sözünü, çayırlarda koşturan aslan ve geyiklerden çok, bağışıklık sisteminde yaşananlar olarak anlamak mümkündür. Moleküler düzeydeki evrimsel savaşın en serti patojenler (yani hastalık yapan organizmalar) ile konak canlıların bağışıklık sistemi arasında gerçekleşmektedir desek abartmış olmayız. Birlikte evrimin en güzel örneklerini görebileceğimiz bu çekişme, aslında temel olarak bir organizmanın “ben ve diğerleri” ayrımını yapabilmesine dayanmaktadır. Patojenler için evrimsel başarı ise bu ayrımdan kaçabilmelerine bağlıdır.

Modern tıbbın önlenebilir hastalıklara karşı bağışıklık sistemimiz kadar iyi bir iş çıkardığını reddedemeyiz. Tedavi ve aşı yöntemleri sayesinde (ve tabi ki gıda, temizlik gibi birçok faktörün de birleşimi ile) insan ömrü 1900’lerin başından bu yana iki katına çıkmıştır. Fakat elbette bu bağışıklık sistemlerini araştırmayı bir kenara bırakacağımız anlamına gelmiyor. Henüz çare bekleyen birçok hastalığın yanında aslında bu sistemler birazdan da anlatmaya çalışacağımız gibi hiç tahmin edemeyeceğimiz teknolojik yeniliklere yol açabilir ki zaten temel bilim çalışmalarının tamamı böyle değil midir?

153
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 11 Nisan 2021 22 dk.

Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.[1] Bilim, Evren'e, parçalarına ve varsa ötesine dair genel gerçekleri ve temel yasaları öğrenme yolunda çıkılan bir yolculuk; bir veri toplama, değerlendirme ve öngörü aracı olarak da düşünülebilir. Bir diğer deyişle bilim, doğal dünyada olan biteni ve bunların nasıl işlediğini öğrenmenin bir yoludur; bu bakımdan bilim, pul koleksiyonu yapmak gibi gerçekleri toplamaktan ibaret değildir; onları açıklayıp, anlamayı da hedefler.[2]

Çalışma biçimine yönelik yapılacak bir diğer tanımla bilim, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim, olgudan kurama gider. Bilim olgular hakkında doğrulanabilir kuramlar geliştirir. 

179
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Göktuğ Çeken
2 gün önce
Bilim insanları, Güneş’e yaklaşan üçüncü yıldızlararası cismi keşfetti. Bu nadir obje, Samanyolu dışı kökenli olduğuna dair güçlü veriler sunuyor. Keşif, yıldızlararası nesnelerin sanılandan daha yaygın olabileceğini düşündürüyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Çankırı
Çankarı Yapraklı Yolu üzerinde kaydedilmiştir.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arsel Berkat Acar
Yazar 12 Nisan 2013 27 dk.

UFO’lar (Tanımlanmamış Uçan Cisim) spesifik bir iddia değil, genel bir konudur. Los Angeles Savaşı, Kemerburgaz UFO ve Phoenix Işıkları gibi olaylar UFO’lar konusunda spesifik birer iddiadır. Bu sebeple böylesine geniş bir konuyu uzunca işlediğimiz için elbette her yönüne değinmemiz mümkün olmayacaktır.

Bu makalede; 51. Bölge, Ekin Çemberleri, Roswell Olayı, Antarktika’daki Naziler, Mars’taki Yüz, Reptilianlar gibi UFO komplolarıyla ilişkilendirilen birçok konuya değinmeden, UFO’lara dair bilimsel bir perspektif sunmaya çalışacağız.

64
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 6 Kasım 2014 2 dk.

Kediler, fareleri ve diğer ufak memelileri veya böcekleri av olarak görürler ve peşinden koşabilirler. Bunun sebebi, evcil kedilerin vahşi kediler olarak bilinen ve kucağınıza kolay kolay alamayacağınız kedi türlerinden Yapay Seçilim yoluyla binlerce yıllık seçilim sonucu evrimleşmiş olmalarıdır. Vahşi kediler, yaşadıkları vahşi doğada kuşları, sürüngenleri ve küçük kemirgenleri (fareler gibi) avlarlar ve bunlarla beslenirler. Her ne kadar ev kedileri çoğu zaman fareleri yemek için kovalamasa da, içlerindeki avcı dürtüleri onların peşinden koşmalarına, yakalamalarına ve öldürmelerine neden olabilir. Tabii yakaladığı bir fareye ne yapacağı, kedinin çeşidine, yetiştirilme tarzına, soy hattına bağlı olarak değişebilir.

Benzer şekilde evcil köpekler de, vahşi kurtlardan Yapay Seçilim yoluyla insanlar tarafından evcilleştirilmiş ve evrimleştirilmiş türlerdir. Köpeklerin avcı ve yakalayıcı özellikleri herkes tarafından bilinir, dolayısıyla anlatmaya gerek yoktur. 

19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Çağrı Mert Bakırcı
Aktaran 16 Haziran 2021 2 dk.

Son teknolojiyle geliştirilen 30 farklı IPCC iklim modeli, Kuzey Yarımküre ve özellikle de Avrupa için önemli ölçüde farklı iklimler öngörmektedir. Bu modellerin tepki aralığına yönelik olarak yapılan bir analiz, farklılıkların yalnızca (normalde varsayıldığı gibi) atmosferik değişikliklerle değil, çoğunlukla tekil bir modelin Kuzey Atlantik okyanus akıntılarındaki değişikliklerin simülasyona nasıl dahil edildiğine bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. İtalya Ulusal Araştırma Konseyi, Atmosfer Bilimleri ve İklim Enstitüsü ve meslektaşları tarafından hazırlanan çalışma, bugün Nature Communications'da yayınlandı ve Kopenhag Üniversitesi tarafından koordine edilen Avrupa bilim işbirliği TiPES'in bir parçası.

Tüm iklim modelleri, detaylar konusunda bazı farklılık gösterir. Atmosferik basınç, bulut örtüsü, sıcaklık gradyanları, deniz yüzeyi sıcaklıkları ve daha pek çok değişken gibi değişkenler, her model için biraz farklı etkileşime girecek şekilde ayarlanmıştır. Bu, birçok modelin tahminlerinin de değiştiği anlamına gelir.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Işığın Derinliklerine Yolculuk
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Bu etkinlik, doğrusal olmayan optikten kuantum optiğine uzanan bir akademik program sunmaktadır. Katılımcılar, doğrusal olmayan optik için gereken kavramlar, malzemeler ve olgular, ışık-madde etkileşimleri, ışık durumları, kuantum dolaşıklık ve ışığın kuantum doğasına dair temel kavramları inceleyecektir. Kuantum optiğin, kuantum hesaplama, hassas ölçümler ve kuantum haberleşme teknolojilerindeki rolü tartışılacaktır. Yedi gün sürecek etkinlikte (4. gün ara verilecektir), önemli konsept deneyleri ve teorik analizlerle doğrusal olmayan optik ve kuantum optiğin temel ilkeleri ele alınacaktır.

Devamını Göster
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen10 8 Haziran 2023
📚 Platon, Aristoteles gibi Antik Yunan filozoflarının; İbn-el Heysem, Kemaleddin el-Farisi gibi İslam düşünürlerinin; Isaac Newton, Christiaan Huygens gibi Batılı matematikçilerinin ve Max Planck, Albert Einstein gibi 20. yüzyıl fizikçilerinin ışığın doğasına dair ortaya attığı açıklamaların harika bir kronolojik derlemesi...

Işık ve ışık kuramlarının tarihi hakkında daha fazla şey bilmeniz gerektiğini bu kitabı okurken anlayacaksınız.
10.0/10
(7 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sercan Çalışkan
Üye 23 Mart 2020 1 Cevap
Yurt dışından geldim, kendi karantinamda 8 gün bitti semptom yok. 6 gün sonra da bu durum bitecek fakat ben hiç fark etmeden geçirmiş de olabilirim. Bu beni taşıyıcı yaparsa 14 gün geçse de bir şey değişmeyecek ve bu hastalığı sürekli bulaştırma riskim olacak. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
413 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 14 Şubat 2019
Yaşadığım her şeye rağmen, insanların halen iyi kalpli olduğuna inanıyorum.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
18
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Eyüp Tayık
Sıradan biri 3 gün önce Sen de Cevap Ver

Atatürk'ün milliyetçiliği bana göre Turancı olamaz köken olarak bakarsak Atatürk Türk kökenli değildir zira fiziki genetik özellikleri Türkler ile yakından ve uzaktan alakası yoktur ve ümmetcilik, Turancılık gibi denemeler Osmanlı döneminde denenen ama başarılı olmayan projelerdendir. Atatürk ileri görüşlü bir lider olarak farklı milletlerin yaşadığı Türkiye coğrafyasında toplumun böyle bir kavramla birleşemeyeceğini gördüğü için ulusal bir milliyetçiliği seçmiştir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yacoraite’de Derin Uzay Manzarası

Bu gece manzarasında Arjantin’in kuzeybatısındaki Yacoraite’de bulunan, antik And arkeolojik sit alanı üzerinde tozlu bir Samanyolu yükseliyor. Fotoğraftaki gökyüzüne ulaşan Dünya gezegeninin sakinleri, kurak bölgeye özgü olan Arjantin kaktüsüdür. Yukarıda sarı renkli yansıma bulutsusu, kırmızı dev yıldız Antares’in etrafındaki tozun yıldız ışığını dağıtmasıyla oluşmuştur. Akrep takımyıldızının en parlak yıldızı Antares, yaklaşık 500 ışık yılı uzaklıktadır. Onun yanındaki mavi Rho Ophiuchi (Yılancı), daha yaygın tozlu mavimsi yansıma bulutsularının içine gömülüdür. Bu gece manzarası tripoda sabitlenmiş bir kamera ve lens yardımıyla, yükselen yıldızların gökyüzünü takip ederken çekilen bir dizi fotoğrafı ve ön plandaki yeryüzü manzarasının birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Kombinasyon sonucunda elde edilen tek bir çarpıcı görüntü, gözlerinizin kendi başına tam olarak algılayamayacağı bir dizi parlaklık ve renk çeşitliliği ortaya çıkarırlar.

8 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Franco Meconi
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen6 2 gün önce
Yine üstünden bir süre geçtiği için hatırlamakta zorlanıyorum. Bu filmi Tom Cruise'un antagonist rolünde olduğunu okuduğum için merak edip izledim. Gerçekten karizmatik bir adam ve bu karakterin de doğası çok güzel. Foxx ise Ray filmi ile Oscar kazanmış ve bu filmle de aday gösterilmiş. Filmografisi biraz değişik duruyor. Django da olmuş dandik filmlerde de oynamış. Electro karakterine de hayat verdi. Orada da adı Max ve potansiyel sahibi öz güvensiz bir karakterdi.d Filmin hikayesi, hayalleri olup harekete geçmeyen bir taksi şoförünün bir gece kendisini derin bir komploda bir tetikçiyle bulmasını konu alıyor. Hikayenin orijinalliği aksiyona ve gerilime farklı bir doku veriyor.

Yönetmen Michael Mann The Aviator ve The Insider ile 4 Oscar adaylığı almış. Heat ve The Last of the Mohicans da kendisinin filmleri. Bu film de 2 saat uzunluğunda ve 2004 gibi eski bir yapım yılına sahip. Bu da değerini artırıyor. 2 Oscar adaylığı kazanmış. Filmin diyalogları ve orijinal kötü karakterin orijinal radikal düşünceleri entelektüelite dolu ve düşünmeye itiyor. Bu yönden de bağ kurdum. İlerleyişi güzel, birkaç sürprizi güzel, çekimler güzel. İzlenir bir filmdi.
Film
6.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Discord
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close