Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ufuk Derin
3 gün önce
NFC (Near Field Communication), cihazlar arasında 4 cm mesafede kablosuz iletişim kurar. 13.56 MHz frekansıyla çalışan NFC, hızlı ve güvenli veri aktarımı sağlar. Örneğin, telefonunuzla marketlerde temassız ödeme yapabilirsiniz. Düşük güç tüketimiyle güvenli bağlantılar için idealdir.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ufuk Derin
Aktaran 7 saat önce 3 dk.

Nature Communications dergisinde yayınlanan Yeni bir çalışma, günümüz Antarktika'sında gördüğümüz gibi devasa buzdağlarının bir zamanlar İngiltere kıyılarına 145 kilometreden daha kısa bir mesafede sürüklendiğini ortaya koyuyor.[1]

Bilim insanları ilk kez, bu muhteşem devlerin 18.000 ila 20.000 yıl önce İngiltere'nin doğu kıyısında yer alan Kuzey Denizi'nin tabanında sürüklenirken alt taraflarında bıraktıkları izleri keşfetti. Bu dönem, iklimin ısınmasıyla İngiltere ve İrlanda Adaları'nın büyük bölümünü kaplayan buzul örtüsünün gerilediği son buzul çağının sonlarına denk geliyor.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 11 Haziran 2019 31 dk.

Büyük Patlama, modern kozmolojik teoriler ışığında, maddenin aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan genişlemesi sonucu Evren'imizin oluşmasını mümkün kılan âna verilen isimdir. Yani tıpkı kara deliklerin merkezinde bulunan tekillik gibi, Evren'in başlangıcında da bir tekillik bulunmaktadır. Evren, bu tekil noktadan başlamış ve bugünkü haline doğru evrimleşmiştir. Evren'in şu andaki büyüklüğünü tam olarak bilemiyoruz; ancak Evren'in gözleyebildiğimiz kadarının 93 milyar ışık yılı çapa sahip bir küre olduğunu biliyoruz. Evren'in büyüklüğüyle ilgili detayları buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Albert Einstein, 1915 yılında uzay ve zaman algımızı kökünden değiştiren Genel Görelilik Teorisi’ni ortaya attığı zaman denklemlerin statik olmayan bir evreni gösterdiğini fark etti. O zamanlarda Evren’in genişlediğine veya daraldığına dair bir gözlem olmadığı için Einstein denkleme "Kozmolojik Sabit" adıyla bilinen bir parametre koydu, bu parametre boş uzayın enerjisini temsil ediyordu ve kütle çekimin etkisini yok ederek Evren’in statik bir biçimde kalmasını sağlıyordu.

447
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deha Kaykı
Deha Kaykı
196K UP
Yazar 15 Ocak 2024 17 dk.

Darwin, Lamarck ve Huxley başta olmak üzere evrimsel biyolojinin öncülleri, evrimin geniş zaman ölçeğinde, aşamalı olarak gerçekleştiği fikrini ortaya koymuşlardır. Başlangıçta yaygın olarak türlerin zaman içinde adaptasyonlar yoluyla değişebileceği ve evrimin uzun süreçler boyunca milyonlarca yıl içinde sürekli olarak gerçekleşerek, organizmaların çevreleriyle etkileşim içinde olduklarını ve bu etkileşimlerin zamanla türlerin evrimine yol açtığı fikirleri kabul görmüştür.

Zamanla evrim üzerinde yapılan araştırmalar artıkça bazı organizmaların çevresel değişikliklere hızla uyum sağlayarak adaptasyonlar geliştirebileceği ve bu adaptasyonların kısa süre içinde genetik varyasyonlar yoluyla yayılabileceği keşfedilmiştir. Bu noktada da evrimin uzun stabil dönemlerini bölen hızlı değişim sıçramaların olduğu hipotezi ortaya atılmıştır. Örneğin söz konusu tür uzun bir süre "değişmeden" seçilim göstermeye devam ediyordur; lakin kısa bir dönemde gerçekleşen jeolojik veya biyolojik olaylar ardından jenerasyonda hızlı bir değişim (sıçrama) yaşanabileceği savunulmaktadır. Tam olarak desteklenemeyen ve üzerinde tartışmalar olan bu hipoteze sıçramalı evrim veya kesintili denge (İng: "punctuated equilibrium") adı verilmiştir.

37
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Salih Omurtay
Salih Omurtay
49K UP
Ekleyen 29 Ağustos 2023 9 dk.

Multiple Skleroz merkezi sinir sisteminin otoimmün ilişkili olup en sık görülen hastalığıdır. Birincil olarak merkezi sinir liflerinin demiyelinizasyonu (miyelin kaybı) ve takiben ikincil aksonal hasarlanmaya dayanan, merkezi sinir sistemi dokularında dağınık halde bulunan lezyonlarla karakterizedir. Lezyonların konumuna bağlı olarak çeşitli nörolojik semptomları gözlemlemek mümkündür. Yaygın başlangıç semptomları, optik nöritin bir sonucu olan görme bozuklukları ve duyusal bozukluklardır. Hastalığın temel sebebi bilinmemektedir.

Multipl Skleroz'a ait belirti ve bulgular kişiden kişiye değişmekle birlikte tutulumun olduğu sinir liflerine göre de farklılık göstermektedir. Sık görülen semptomlar şöyle sıralanabilir:

25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Asteroit Donaldjohanson

Bir ana kuşak asteroiti olan 52246 Donaldjohanson, yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve 3,5 kilometre genişliğindedir. 20 Nisan'da, asteroitle ikinci karşılaşması sırasında, Lucy uzay aracının uzun menzilli kamerası tarafından 1100 kilometre mesafeden bu keskin, yakın çekim görüntü kaydedildi. Adını Lucy hominid fosilini keşfeden Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson'dan alan uzun asteroitin, yaklaşık 150 milyon yıl önce iki küçük cismin hafifçe çarpışması sonucu oluştuğu ve karakteristik temas ikilisi (İng. "contact binary") şeklini aldığı düşünülüyor. Ekim 2021'de fırlatılan Lucy uzay aracı, 2025 yılında ana asteroit kuşağındaki yolculuğuna devam edecek, ancak asıl hedefi Jüpiter'in Truva asteroitlerinden oluşan asteroit sürüsünü keşfetmek. Lucy'nin hedefindeki ilk Truva asteroiti olan 3548 Eurybates ile Ağustos 2027'de karşılaşması bekleniyor.

25 Nisan 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: Lucy/NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 17 Mayıs 2017 57s

Aşağıdaki videoda göreceklerinizi sıradan bir şekilde, eğlenceli bir video olarak izleyebilirsiniz. Bu, pek tabii mümkündür. Ancak izlerken, bilimsel açıdan düşünmenizi istediğimiz bir şey var: bilgi aktarımı.

Bir türün, bir bireyinin, edindiği (dolayısıyla öğrendiği) bir bilgiyi, bir diğerine aktarabilmesi için birçok şeye ihtiyaç duyar: Öncelikle bu motor fonksiyonları kontrol edebilecek kadar gelişmiş bir beyin gerekir. Sonrasında bu beyin, bireyin kendi türünden bireyleri tanıyabilecek ve tür haricinde olanları ayırt edecek kadar algı gücü yüksek olmalıdır. Dahası bu beyin, kendisindeki bilgileri bir diğerine aktarmasının onun belli bir sorunu çözmesinde faydalı olabileceğini fark edebilecek kadar evrimleşmiş olmalıdır. Bu tip beyinleri birçok hayvan grubunda görmek mümkün olsa da, özellikle memeliler bu konuda önde giden bir başarıya sahiptir.

20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Seslendiren 5 gün önce 54:34
Akın Karahasan kimdir, ne yapar? Su ayıları nedir, ne yapar? Akademideki sorunlar - Neden bilim iletişimi? Bu muazzam sohbet şimdi kulaklarınızda!
6
Ufuk Derin
Aktaran 1 gün önce 3 dk.

Oxford Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi'nden Avrupa Arkeolojisi Profesörü Amy Bogaard öncülüğündeki yeni bir çalışma, insan toplumlarında son 10.000 yılda görülen yüksek gelir eşitsizliğinin toprak talebini arttıran tarım uygulamalarıyla teşvik edildiğini ortaya koyuyor. Arazinin kıt olduğu yerlerde hane halkları arasında gelir eşitsizliği sıklıkla artarken arazinin bol olduğu yerlerde gelir daha eşit bir şekilde dağılıyordu.

Çalışma, Bogaard ve Washington Eyalet Üniversite'sinden Tim Kohler ortak editörlüğünde Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinin özel bir sayısında yayınlandı.[1] Dünya çapında 27 bilim insanının katılımıyla 1.700'den fazla arkeolojik yerleşimden yaklaşık 47.000 evin analiz edildiği araştırmada analiz edilen antik konut verilerini içeren veritabanı ise açık erişimli olarak kullanıma sunuldu. Profesör Amy Bogaard, şöyle anlatıyor:

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Itamar Shatz
Itamar Shatz
499K UP
Yazar 28 Ekim 2022 10 dk.

Çeşitli sorunlara yenilikçi çözümler getirmek bazen zor olabilir. Çoğu insan yenilikçi olmanın sabit bir kişilik özelliği olduğunu, yani bu özelliğin sonradan kazanılamayacağını düşünür. Ancak araştırmalar, kişilik özelliklerinin inovasyon yeteneğinde bir rol oynamasına rağmen, inovasyonun, bu konuda doğal bir yeteneğe sahip olmadığını düşünen kişiler tarafından bile öğrenilebilen bir şey olduğunu göstermektedir.[1][2]

Bu makalede, inovatif sürecin birçok durumda nasıl işlediğini konu alan bir araştırmanın detaylarını öğrenecek, ardından insanları daha yenilikçi kılan birkaç basit rehber göreceksiniz.

58
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şevval Ayşe Kızılırmak
Etkinliği Ekleyen 1 hafta önce İstanbulÜcretsiz26 Nisan
BioSphere Konferansı
26 Nisan 2025 10:00 tarihinden 27 Nisan 2025 17:40 tarihine kadar.

İÜBBK olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz BioSphere Konferansımız ile karşınızdayız! Biyolojiye dair en güncel bilgileri edinmek, alanında uzman akademisyenlerden çalışmalarını dinlemek, akademi ile sektör arasındaki bağları keşfetmek ve farklı disiplinlerden bakış açıları kazanma fırsatı sizi bekliyor. BioSphere, araştırmalarınıza yön verecek interdisipliner bakış açısı sunacak önemli bir deneyim olacak. Hepinizi BioSphere'e bekliyoruz!🧬

Konuklarımızın ve akışın duyurularını İÜBBK Instagram hesabımız üzerinden takip edebilirsiniz. 🌸
 

Devamını Göster
5
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Batuhan Piren
1 gün önce
İnsanlarla arana seni sevebilecekleri ama üzemeyecekleri kadar mesafe koymak. Kıldan ince, kılıçtan keskin.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İpek Öner
İnceleyen 1 gün önce
Bir murakami hayranı olarak favori 2 kitabından birisidir. Tüm eserleri çok ama çok güzeldir ama imkansızın şarkısı ve sınırın güneyinde güneşin batışında murakamiyi edebiyatın dali'si yapıyor, canım murakami ❤️
9.8/10
(9 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : ノルウェイの森, Noruwei no Mori
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Başar Soysal
Seslendiren 28 Şubat 2021 7:32
Dünya nüfusu orantısız bir şekilde artarken, mevcut doğal su kaynakları üzerindeki stres de hem miktar hem de kalite açısından artmaya devam ediyor. Günümüzde,...
26
Sizden Gelenler
Öğrenmenin güzelliğini keşfettim. 🤍🧚‍♀️
Yaşam Ağacı Türü
Melih Ataç
Melih Ataç
26K UP
Türü Ekleyen 3 gün önce
Sauropodomorpha (/ˌsɔːrəˌpɒdəˈmɔːrfə/ SOR-ə-POD-ə-MOR-fə; Yunancadan gelir, "kertenkele ayaklı formlar" anlamına gelir) uzun boyunlu, otçul, saurischian dinozorlarının soyu tükenmiş bir kladı olup, sauropodları ve atalarının akrabalarını içerir. Sauropodlar genellikle çok büyük boyutlara ulaşmıştır.Uzun boyunları ve kuyrukları vardır, dört ayaklıdır ve Dünya üzerinde yürüyen en büyük hayvanlardandırlar. Sauropodomorflar, Geç Triyas'taki (yaklaşık 230 Ma) kökenlerinden Kretase'nin sonunda düşüşlerine ve yok oluşlarına kadar Mezozoik Çağ'ın büyük bölümünde baskın karasal otçullardı.
0
İnceleme
Ali Aldı
Ali Aldı
136K UP
İnceleyen10 9 Nisan 2023
Fatih Altaylının günümüz ana akım televizyonunda bilgi ile halkı bu şekilde buluşturma başarısıdır. Günümüz televizyonunda önemli bir açık kapatılmıştır.
Youtube Kanalı
9.9/10
(39 Kişi)
Puan Ver
@TekeTekHT
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Evren Cemil Çayırlı
Gözlemi Yapan 1 gün önce Türkiye, Mersin (Mersin)
"Sirke kurdu" olarak da bilinen Turbatrix aceti.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close