Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi?

3 dakika
12
Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi? Phys
Tüm Reklamları Kapat

Oxford Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi'nden Avrupa Arkeolojisi Profesörü Amy Bogaard öncülüğündeki yeni bir çalışma, insan toplumlarında son 10.000 yılda görülen yüksek gelir eşitsizliğinin toprak talebini arttıran tarım uygulamalarıyla teşvik edildiğini ortaya koyuyor. Arazinin kıt olduğu yerlerde hane halkları arasında gelir eşitsizliği sıklıkla artarken arazinin bol olduğu yerlerde gelir daha eşit bir şekilde dağılıyordu.

Çalışma, Bogaard ve Washington Eyalet Üniversite'sinden Tim Kohler ortak editörlüğünde Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinin özel bir sayısında yayınlandı.[1] Dünya çapında 27 bilim insanının katılımıyla 1.700'den fazla arkeolojik yerleşimden yaklaşık 47.000 evin analiz edildiği araştırmada analiz edilen antik konut verilerini içeren veritabanı ise açık erişimli olarak kullanıma sunuldu. Profesör Amy Bogaard, şöyle anlatıyor:

Eski toplumların genellikle eşitlikçi olduğu varsayılır. Ancak araştırmamız, ekolojik ve politik koşullar izin verdiğinde yüksek gelir eşitsizliği gibi bir sorunun derinleşebileceğini gösteriyor.

Yüksek gelir eşitsizliğinin ortaya çıkışı tarımın kaçınılmaz bir sonucu değildi. Bu durum, ne sadece çevresel koşulların ne de yönetim sistemlerinin tek başına belirlediği bir şeydi. Bu durum, toprağın tekel altına alınabilecek kıt bir kaynak haline geldiği yerlerde filizlendi. Ancak çalışmamız aynı zamanda, bazı toplumların yönetim anlayışları sayesinde aşırı eşitsizlikten nasıl kaçındığını da gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Oxford arkeologları Shadreck Chirikure ve Helena Hamerow’un da aralarında bulunduğu araştırmacılar, yerleşimlerdeki ev boyutları ve depolama kapasitelerindeki çeşitliliğin gelir dağılımına etkilerini, toprak kullanımı ve tarım uygulamalarının bu varyasyonu nasıl etkilediğini inceledi.

Araştırmacılar tarla sürmek gibi hayvan gücünün kullanıldığı yoğun arazi kullanımına dayalı tarım sistemlerine sahip bölgelerde yüksek gelir eşitsizliğinin kalıcı hale geldiğini, üretken toprakların az sayıda hane tarafından kontrol edildiğini tespit etti. Tarla sürmek için hayvanların olmadığı bölgelerde ise arazi; teraslama, sulama veya drenaj yoluyla oldukça değerlendi. Bu tür mühendislik projeleri işbirliğine dayalı girişimler olarak başlayabilse de bir azınlık genellikle bu arazilerin kontrolünü geçiriyordu.

Çalışma, yüksek gelir eşitsizliğinin dünyanın farklı bölgelerinde nasıl ortaya çıktığını gösteriyor. Örneğin yerel nüfus artışı gibi nedenlerle arazi baskı altına girdiğinde, teraslama, sulama veya özel saban hayvanları gibi yatırımlar üretimi arttırdı ancak aynı zamanda arazinin değerini de yükselterek rekabeti körükledi. Zamanla, daha büyük yerleşimler daha geniş yerleşim hiyerarşilerinin merkezleri olarak gelişti ve yoğun arazi kullanımına dayalı tarım sistemleriyle varlıklarını sürdürdü.

Bulgular, yüksek gelir eşitsizliğinin kaçınılmaz olduğu fikrine meydan okuyor. Aksine, bu durum genellikle toprak kıtlığı ile adil bir şekilde başa çıkacak siyasi mekanizmalardan yoksun, genişleyen toplumların yerelleşmiş bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, yoğun arazi kullanımına dayalı tarım yapan bazı eski toplumların yönetim biçimleri sayesinde aşırı eşitsizlikten kaçındığını öne sürüyor. Meksika'daki Teotihuacan ve İndus Nehri Havzası'ndaki Mohenjo-daro buna örnek verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, çalışmanın gelir eşitsizliğinin uzun süredir devam eden bir sorun olduğun, ancak yönetim ve tarım uygulamalarındaki değişikliklerin yüksek gelir eşitsizliğini dizginleyebileceğini gösterdiğini belirtiyor. Araştırmacılar, eski toplumları anlamanın günümüzdeki eşitsizliği sorunlarıyla başa çıkmak için önemli olduğunu vurguluyor. Bogaard, şöyle anlatıyor:

Yüksek gelir eşitsizliği binlerce yıldır süren bir sorun. Gelir eşitsizliğinin çok uzun vadede nasıl değiştiğini anlamak, rekabeti teşvik eden arazi kullanım sistemlerinin rolünü anlamamızı sağlıyor. Geçmiş, günümüzdeki bu sorunlarla başa çıkmak için bize dersler veriyor. Toplumlar doğru yönetim anlayışı ile yüksek eşitsizliklere direnebilir ve direnmişlerdir.

Araştırmacılar, Tarım uygulamalarındaki değişimler ile gelir eşitsizliğinin her zaman iç içe olduğunu vurguluyor. Bu değişimleri incelemek ve eşitsizliğin nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini anlamak, günümüzde de gelir eşitsizliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 21:59:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20459

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi?. (24 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20459
Derin, U. (2025, April 24). Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20459
U. Derin. “Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20459.
Derin, Ufuk. “Tarımsal Uygulamalar ve Yönetim Anlayışları Son 10.000 Yılda Gelir Eşitsizliğini Nasıl Şekillendirdi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 24, 2025. https://evrimagaci.org/s/20459.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close