Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah!

6 dakika
109,975
Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah! Pixabay
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Evrimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Evrimi yazı dizisinin 36 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Oksijenli Solunum Nasıl Evrimleşti? İlkel Hücreler Nasıl Oldu da Oksijeni Kullanabilecek Biçimde Evrimleştiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Çene, temel olarak kafa bölgesinde bulunan, ağzın girişini barındıran ve karşılıklı veya yarı-karşılıklı olarak açılıp kapanabilen kemik yapısının genel adıdır. Temel görevi, yiyecekleri yakalamak ve ağza yönlendirmektir. 

Çene yapısının ilk olarak Silüryen Dönem'de (443-416 milyon yıl önce), günümüz modern balıklarının atalarında evrimleştiği ve tüm omurgalılara bu şekilde aktarıldığı düşünülmektedir (sinapomorfi = synapomorphy: atasal bir noktada kazanılmış bir özelliğin torun türlere aktarılması). Silüryen Dönem'de yaşamış Zırhlı Balıklar (Placodermi) sınıfında evrimleştiği düşünülen çene yapısının Devonyen Dönem'de (416-359 milyon yıl önce) yaygınlaşıp çeşitlendiğine dair pek çok bulgu mevcuttur.

Bilim insanları, yaşamış son çenesiz omurgalılar olan Çenesiz Balıklar (Agnatha) süpersınıfında bulunan 9 yutak kemerinden (pharyngeal arch) ikisinin kaynaşıp kafatasından ayrılarak Gerçekçeneliler (Gnathostoma) infrafilumunda çene yapısına dönüştüğünü düşünmektedir. Ayrıca bu evrimin temel sebebinin avlanmak değil, solunum verimliliğini arttırmak olduğu düşünülmektedir. Çenenin, ilk evrimleştiği dönemde, günümüzdeki balıkların ve amfibilerin bir kısmında görünen ve balıklarda solungaçlara su, amfibilerde ciğerlere hava pompalamaya yaratyan ağızsı pompa (buccal pump) görevi gördüğü düşünülmektedir. Ancak daha sonradan, tıpkı beynimizin evrimi sayesinde hayal gücümüzün gelişmesi gibi, çene de amacı dışında avlanmak için özelleşmeye başlamış ve bugünkü haline doğru evrimleşmiştir. 

Tüm Reklamları Kapat

Çenesiz balıklar, genellikle filtreleme ve emme yöntemleriyle beslenmekteydi. Ancak daha sonradan, çenenin evrimiyle bu beslenme tipleri değişerek omurgalılar arasında "avlanma" gelişmeye başladı. Günümüzde halen bazı balıklarda çenesiz emici ağız yapısı görülmektedir (asalak balıklar ve taşemenlerde). 

Daha sonra, denizlerden karaya çıkmanın sonucunda evrimleşen dörtayaklılarda (tetrapod), çok güçlü çeneler bulunmamaktaydı. Dolayısıyla ağzı açıp kapamak zor ve sorunluydu. Dolayısıyla amfibilerin en ilkin dönemlerde de besinlerini çiğnemeden yuttukları düşünülmektedir. Günümüzde de bu durum çoğu amfibi için bu şekilde sürmektedir. Günümüz amfibilerinde, çene içerisinde konumlanan dil, ön tarafa kayarak avlanma görevini üstlenmiştir. Kurbağaların mızrak gibi fırlayan dilleri, buna en iyi örnektir. Ayrıca yapışkan hale gelen dil, avın kaçma ihtimalini en aza indirmeyi hedeflemektedir. 

Sürüngenlerde, çeneler gittikçe daha güçlü bir hale gelmeye başlamış ve avlanmak için özelleşmiştir. Üstelik çene, sürüngenlerden memelilere geçiş için gözlenebilecek en harika organlardan biridir, çünkü birebir geçişi gözler önüne sermektedir. Sürüngenler, gelişmiş çeneleri sayesinde gerçek birer avcı haline gelmişlerdir. Ancak halen bazı sürüngenler, amfibilerden evrimleştikleri için, onlara ait özellikleri taşımaktadırlar; ancak sürüngen olduklarını belli eder pek çok özellikleri de evrimleştirmişlerdir. Örneğin, en güçlü çenelere sahip olan timsahlar bile besinlerini çiğnemeden yutmaktadırlar. Çünkü bu hayvanlarda, çene kasları güçlüce kapanmak için evrimleşmiş; ancak asla kaslar gerisin geri açılacak şekilde özelleşmemiştir. Dolayısıyla, timsah çenesini kapatmak oldukça kolay, ancak açmak oldukça zordur. Ya da bir diğer deyişle, bir timsah çenesini kapatmak istediğinde ona engel olamazsınız; ancak çenesini açmak isterse, tek parmağınızla bile çenesini açmasına engel olabilirsiniz.

Memelilerin çenesi, yukarıda belirttiğimiz gibi, sürüngenlerden memelilere geçişte harika bir geçiş göstermektedir. Sürüngenlerin çenesinde bulunan artiküler kemiği (articular bone) ve kuadrat (quadrate) gittikçe küçülmüş ve yukarıya, kulağa doğru kaymıştır. Günümüzde, kulağımızda bulunan çekiç, örs ve üzengi kemikleri, atalarımız olan sürüngenlerin çenelerinde bulunan kemiklerle birebir benzerlik göstermektedirler. Ancak bu hareket, bizlere bir de dezavantaj vermektedir. Kranyal hareket (Cranial Kinesis) denen ve alt ve üst çenenin birbirinden bağımsız hareket edebilmesi durumu memelilerde görülmez. Memelilerde temel olarak hareket eden, kranyum denen kafatasına temporal kemik ile bağlı olan alt çenedir. Üst çene, kafatası ile kaynaşıktır ve hareket etmez. 

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde, moleküler kanıtlar da Evrimsel Biyoloji'nin güçlü ışığına güç katmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan genetik araştırmalar sayesinde, vücut organlarımızın embriyolojik dönemde nasıl üretildiğini görebilmekteyiz ve hangi genlerin, hangi organın gelişiminde nasıl bir etkisi olduğunu bilmekteyiz. Örneğin, çene ile ilgili son derece önem arz eden meşhur HOX genleri ile Dlx genleri, çenenin oluşumuna, diğer türlerden nasıl evrimleştiğine ışık tutmaktadır. Burada, kafaları karıştırmamak için bu konuya çok ayrıntılı girmeyeceğiz; ancak temel olarak yapılan, sürüngenler, amfibiler, balıklar ve memelilerde çene yapısının genetik olarak incelenmesi ve nükleotit dizilimindeki değişimlere (evrime) bakılmasıdır. Bu yapıldığında görülen şudur ki, memelilerde bulunan doku ve organlar, atalarımızda bulunan yapılarla birebir benzerlik göstermektedir. BMP2/4 ve Fgf8 genleri üzerinde yapılan çalışmalar da, çenenin evrimiyle ilgili daha net sonuçlara ulaşmamızı sağlamaktadır.

Şimdi, günümüzdeki bazı hayvanların çenelerinin ne kadar güçlü olabileceğini ve insanlar olarak bizlerin, ısırmak konusunda ne kadar zavallı olabileceğimizi göstermek istiyoruz.

Öncelikle, hayvanların çene güçleri özel bir basınçölçer kullanılarak, Mega Pascal (MPa) cinsinden ölçülmektedir. Peki, MPa ne demektir, bununla ilgili biraz bilgi verelim:

1 MegaPascal (1 milyon Pascal), metrekare başına 1 milyon Newton kuvvet demektir. Bu da 100.000 kilogram kütleye sahip bir cismin, yer çekiminin yaklaşın 10 m/s2 olduğu bir yerde, 1 metrekarelik alana etki eden basınca eşittir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ancak daha anlaşılır olması adına, bizlerin daha anlayabileceği bir cinsten de örnekleyeceğiz: ton-kuvvet/metre kare. Bu, genellikle yaşlı amcaların "Bu hayvan kaç ton basıyor ağzıyla?" gibi sordukları sorunun bilimsel karşılığıdır. Ton, bir ağırlık birimidir. Bunu, basınç birimine çevirmek için bir miktar basit dört işlem yapılır. Ancak temel olarak anlamış şudur: Bir metrekarelik alana uygulanan, kütle birimi ton iken meydana kuvvetin şiddeti. 

Burada önemli olan bir nokta, yine hatalı olarak memlerdir. İnsanlar, her ne sebeple bilemiyoruz ama, "Pitbull'un ağzı 3 ton basar!" gibi bilgilere kanmaktalardır ve bunun ne demek olduğunu bilmezler. İlk olarak Pitbull'lar 3 "tonluk" bir ısırma kuvvetine sahip değildir, zaten "ton", bir basınç birimi değildir. Genelde insanlar, "ton" denildiği için, örneğin 3 tonluk bir arabanın ağırlığı ile kıyaslarlar. Halbuki bu, basınç ölçüleri için tam olarak bu şekilde işlemez. Dolayısıyla benzeşim kurmak hatalı olacaktır. Biz, aşağıdaki verilerden sonra, bir örnek vereceğiz bununla ilgili.

Zaten önemli olan, göreceli büyüklükler olduğu için, birini referans alarak diğerlerini kıyaslarsanız, aradaki farkları görebilirsiniz:

  • Pitbull: 1.6 MPa = 163 ton-kuvvet/metrekare
  • Leopar: 2.1 MPa = 214 ton-kuvvet/metrekare
  • Alman Kurdu: 1.6 - 5.5 MPa = 163-561 ton-kuvvet/metrekare
  • Sivas Kangalı: 4.92 MPa = 502 ton-kuvvet/metrekare
  • Rottweiler: 2.3 - 2.4 MPa = 240 ton-kuvvet/metrekare
  • Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare
  • Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare
  • Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare
  • İnsan (rekor): 0.8 MPa = 81.6 ton-kuvvet/metrekare
  • Beyaz Köpekbalığı: 4.13 MPa = 421 ton-kuvvet/metrekare
  • Mürekkepbalığı: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare

Timsahlarda Çene Basıncı

Şimdi algılama amaçlı bir örnek verelim:

Timsahın çene basıncını yorumlayacak olursak, kütlesi 4.130.000 kilogram olan bir cismin, 1 metrekare alana yaptığı basınç ile eşdeğerdir. Bu da NASA'nın 70 metre çapına sahip ve aşağıda gösterdiğimiz Mars Anteni'nin 1 metrekarelik bir alana sıkıştırılıp bir köşesinden konulduğunda, yere uyguladığı basınca eşittir:

NASA

Paleontolojik verilerden elde edilen sonuçlarla yapılan analizlere göre günümüzden 66 milyon yıl kadar önce yaşamış olan T. rex isimli dinozorların en kötü ihtimalle (en düşük ölçümlere göre) 53 MPa çene basıncına sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak burada, elbette ki, boyutlar da önemlidir. Boyutları oranlayacak olduğumuzda, tatlısu timsahlarının çene basıncının, T. rex ile boy ölçüşebilir olduğu görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar bildiğimiz en güçlü çene basıncı, ortalama bir limuzin ile aynı uzunlukta olan Deinosuchus cinsi dinozorlara aittir. "Berbat timsah" anlamına gelen bir isme sahip olan bu canavarların çene basıncı 159.2 MPa civarındadır! 

Uzun lafın kısası, eğer ki bir dinozorun ısırığının etkilerini görmek istiyorsanız, bir timsahın ısırığına bakmanız gerekmektedir. Yukarıdaki videoda izlediğimiz de tam olarak budur!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Evrimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Evrimi yazı dizisinin 36 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Oksijenli Solunum Nasıl Evrimleşti? İlkel Hücreler Nasıl Oldu da Oksijeni Kullanabilecek Biçimde Evrimleştiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 10
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 11:57:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/192

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Filogenetik
Sendrom
Hekim
Ekoloji
Sindirim
Ergen
Hayatta Kalma
Karanlık Madde
Yüksek
Teleskop
Siyaset
Bebek Doğumu
Arı
Tehdit
Hücre
Yaşlılık
Biyoloji
Astrofotoğrafçılık
Arkeoloji
Pandemik
Felsefe
Alkol
Ekosistem
İspat Yükü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah!. (7 Ağustos 2011). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/192
Bakırcı, Ç. M. (2011, August 07). Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah!. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/192
Ç. M. Bakırcı. “Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Aug. 2011, https://evrimagaci.org/s/192.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çenenin Evrimi ve Hayvanlarda Çene Basıncı: Bir Jipe Saldıran Timsah!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 07, 2011. https://evrimagaci.org/s/192.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close