Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Daghan Duru
Daghan Duru
10K UP
Üye 1 gün önce 2 Cevap
2

Ödüllü Soru Evrim teorisinde kazanan neden insan oldu?

Dinazorlar dünyada hüküm sürerken bir göktaşının gezegene çarpmasından dolayı hükümdarlıklarını kaybettiler. Peki geçen onca zamanda neden başka canlı türleri değil de insan dünya üzerinde hükümranlığını ele geçirdi?
138 görüntülenme
Cevap Ver 1,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 saat önce

Yanlış bilmiyor isem..!

Evrim; Neden temelli ve bugünden ileriye doğru bir sonuç arayışının değil, aksine sonuç temelli ve bugünden geriye doğru neden arayışının bilimidir.

Haliyle oluşların (evrimsel süreçlerin) maruz kaldığı-kalacağı etkiyen yelpazesi, atom altı parçacıklardan devasa yapılara, karadeliklere ve ötesine değin çeşitlidir. Etkinin az ya ad çok olması bir şeyi değiştirmez.

Tüm Reklamları Kapat

Çeperi biraz daraltıp dünyamız ile sınırladığımızda bile durum değişmez: Sayısız etken ve kesintisiz devinim. İşte evrim tüm bu süreçlerin devam edegelen not-seyir defteridir ve bu defterde dinozorlar ile türümüz için ayrılan sayfada; dinozorların yok oluşu memelilerin önünü açmıştır yazar fakat tersini, yani türümüze gelen yolda memelilerin hükümranlığı için dinozorların yolu açtığı söylenemez. Te-sa-düf-tür…

Bu tesadüfte türümüzün bugüne gelebilmesi onun seçilmişliğine, üstün meziyetlerine değil, aksine değişen koşullara uyum sağlayışına bağlıdır. Bir börtü böcek, ot yahut solucan kadar, hepsi bu…

Ki evrim teorisini geliştirenin insan olması, evrim teorisinin merkezinde insan olacağı- olduğu anlamına da gelmez.

Bugün dünya üzerindeki hükümranlığımız da bizi yanıltmasın. Dinozorlar 170 milyon yıla yakın bir zaman hüküm sürmüştür. İnsan (homo sapiens) olarak bu dünyadaki görece egemenliğimiz; var oluşumuzdan itibaren 300 bin, doğaya hükmedişimizden itibaren ise sadece 12 bin yıldır.

Bir de otların dili olsa… Sevgiyle…

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 21 saat önce

Biyolojik açıdan kimin dünyaya hükmettiğini söylemek zor. Dinozorlar zamanında da bugün de bitkiler, bakteriler, eklembacaklılar daha baskın görünüyor.

İnsanlar olarak kritik bir farkımız var. Uyum sağlamak için mutasyonlara ihtiyaç duymuyoruz. Evet belli başlı adaptasyon süreçleri yaşandı kuzeydekiler beyaz tenli küçük burunlu oldu bir yerlede ciğerleri bir yerlerde damarları farklı gelişenler oldu ancak gene de hem genetik hem fenotip açıdan tum kıtalara dağılmış olan insanlar arasında pek fark yoktur. Genlerin halletmesi gereken işleri kültür, teknoloji daha doğrusu beyinlerimizdeki bilgi ile halledebiliyoruz. Böyle başka bir canlı bilmiyoruz. Ancak bu noktaya gelirken mesafenin çoğunluğunu yaklaşık on bin yılda kat ettik. Canlılık 4 milyar yıldan uzun süredir dunyada var ve bugün geçmişte bizim gibi teknoloji uretebilen canlılar yaşamış olsa bunu anlayıp anlayamayacağımız tartışmalıdır. 10 bin yıl jeolojik süreçte hiçbirşey değil. Eger bin yıla yok olsak 100 milyon yıl sonra belki yeni zeki canlılar var olduğumuzu asla anlayamazdı.

Sonuç olarak dinozorların veya insanların dünyaya hükmettiğine evrimsel(biyolojik) açıdan karar vermek zor. İnsanlığın esprisi ortak bilgi havuzu oluşturup bunu gelistirebilmesi ve bundan faydalanması. Bildiğimiz böyle başka bir canlı yok ve neden olmadığı konusu epey tartışmalı. Ancak yer gök bakteri dolu ve onlarsız canlılığın var olması(biz de dahil) imkansızlen bizim böyle bir bağlayıcılığımız yok. Yeni bir göktaşı bizi de götürebilir ama dünyada yasam olduğu sürece bakteriler de var olacaktır. Ben hükümranlık payesini bakterilere veriyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close