Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük?

3 dakika
112,511
Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük? Pareto Network
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar "kusursuz simetri"nin doğası gereği "daha iyi" olması gerektiği yargısına sahiptirler. Yüzü simetrik olan insanların daha çekici olduğu iddia edilir. Vücutlarımızın simetrik olması gerektiği düşünülür. Yapılan çalışmalar, insanların çekici (estetik) buldukları yüzlerin ortak özelliklerinin simetri, ortalamaya yakınlık ve gençlik gibi faktörleri de içerdiğini göstermektedir.

Gerçekten de sadece insanlar değil, birçok canlı, yüzleri simetriden aşırı uzak eşlerden uzak dururlar. Bunun sebebi, bilateral (çift-yanlı) simetrinin evrimsel hayatta kalma mücadelesinde avantajlı olduğu için evrimleşmesi ve bundan aşırı sapmaların hayatta kalma başarısını düşürecek olmasıdır.

Fakat genel bir simetrinin Doğal Seçilim açısından avantajlı olması (ve dolayısıyla Cinsel Seçilim tarafından da desteklenmesi), kusursuz simetrinin, yani hiçbir bilateral asimetriye sahip olmamanın de aynı derecede çekici ve Cinsel Seçilim tarafından desteklenir olmasını garanti etmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, simetrinin daha sağlıklı bir bireye işaret ettiği düşüncesi genel geçer olarak kabul edilen bir düşünce değildir. Simetrinin, bireyin sağlıklı ve genetik olarak üstün olduğunu gösteren bir dürüst sinyal olduğu iddiası yaygın olsa da, bir bireyin simetriden sapmaya (asimetriye) sahip olmasının ana kriterlerinden biri ömür içinde karşılaşılan güçlüklerdir (bunlara stres kaynakları adını vermekteyiz). Dolayısıyla bir bireyin asimetrik yüze sahip olması, çok zorlu durumlarla karşılaşmasına rağmen bunların üstesinden gelmeyi başardığı ve halen hayatta kalmayı sürdürdüğüne işaret edebilir. Bu da, asimetrik yüzlerin zorlukların üstesinden gelme açısından daha dürüst bir sinyal olabileceğine işaret etmektedir.

Uzun lafın kısası, yüzdeki kusursuz asimetrinin gerçekten evrensel olarak çekici olup olmadığı konusu akademik camiada halen tartışılmaktadır.

Çekiciliğin Simetri Hipotezi

Genel olarak simetrinin çekiciliği hipotezini test etmek isteyen moda fotoğrafçısı Alex John Beck, Çekiciliğin Simetri Hipotezi denen fikir dahilinde kusursuz simetriye sahip yüzler yarattı. Yaptığı, basitçe, fotoğrafını çektiği insanların yüzlerinin önce sol yarısını, sonra sağ yarısını kullanarak gerçekten "kusursuz simetrik" yüzler oluşturmaktı.

Sonuçları aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz. Fotoğrafları gösterdiği birçok kişi bu yüzlerin birçoğunun ürkütücü ve itici olduğunu düşündü. Ancak bunun sebeplerinden birisi, simetrisi alınan yüzlerin diğer güzellik parametreleri (örneğin ortalamaya yakınlık) açısından zayıflaması olabilir. Yani yüzünün bir tarafındaki bariz bir şekilde asimetrik olan bir bireyin yüzünün o yarısı kullanılarak kusursuz simetrik bir yüz üretildiğinde, bu kişinin ortalama insan yüzüne benzerliği dikkate değer miktarda düşmektedir. Bu da, mutlak ve kusursuz bir simetriye rağmen kişilerin o yüzü çekici bulmamasıyla sonuçlanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, bir bireyin yüzündeki asimetrinin ona doğallık kattığı fikrini destekliyor gibi gözüküyor. Bu oldukça mantıklı, çünkü doğada hiçbir şey kusursuz değildir ve bizlerin çekicilik algısı da bu kusurlu doğa içinde evrimleşmiş, etrafımızda gördüğümüz yüzlere göre şekillenmiştir. Buna benzer iki çalışmayı yüzlerimizde Altın Oran bulunup bulunmadığıyla ilgili şu sanatsal çalışmada ve genel olarak doğada Altın Orangerçekten görüp görmediğimizle ilgili bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğraflarda Alex Beck tarafından, katılımcıların yüzlerinin sol ve sağ yarılarına göre oluşturulan tam yüz portrelerini görüyorsunuz. Her fotoğrafta sol taraftaki kare, bireyin yüzünün sol yarısının kusursuz simetrisine, sağ taraftaki kare ise bireyin yüzünün sağ yarısının simetrisine dayanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • İnanılmaz 15
  • Güldürdü 11
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Bilim Budur! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Muhteşem! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Üzücü! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:30:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2702

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Jacobs, et al. Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük?. (20 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2702
Jacobs, H., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 20). Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2702
H. Jacobs, et al. “Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2702.
Jacobs, Harrison. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yüzlerimiz Kusursuz Simetriye Sahip Olsaydı Nasıl Görünürdük?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 20, 2014. https://evrimagaci.org/s/2702.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close