Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?

Her Yıl, 750 Milyon Kilograma Denk, 4.5 Trilyon İzmariti Yere Nasıl Atabiliyoruz?

10 dakika
19,558
Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?
Evrim Ağacı Akademi: İnsan Davranışları & Davranış Değişimi Yazı Dizisi

Bu yazı, İnsan Davranışları & Davranış Değişimi yazı dizisinin 5 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " İnsanlarda Modern Davranışlar Nasıl Evrimleşti?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki videonun başındaki Oscarlık performansımızda gösterdiğimizi kimse normal bulmayacaktır. Ama iş sigara izmaritine gelince nedense kitlesel olarak "normal" kabul ediyoruz. Sadece Türkiye'de de değil ha, yanlış anlaşılmasın. ABD'de yaşadığımız şehirde bu izmaritleri bulmak için evimizden dışarı çıkıp sokaklarda yürümemize bile gerek kalmıyor! Kaldırımın kenarındaki çimenlerde onlarca sigara izmariti bulmak mümkün.

Tabii ki Türkiye'de de vaziyet farklı değil: Eminiz yaşadığınız mahallede 3-5 dakikalık bir yürüyüşte bile bir sigara çöpü bulabilirsiniz. Bu iğrenç görünümlü ufak atıklar, Dünya'daki hemen her ülkede doğaya en çok fırlatılan çöplerden birisi. Evet, bunlar çöp! Ve her çöp gibi, doğa için toksik.

Bir çöp tenekesinin etrafının sigara izmariti ile dolu olması kabul edilebilir gibi bir durum değil.
Bir çöp tenekesinin etrafının sigara izmariti ile dolu olması kabul edilebilir gibi bir durum değil.
Ashlee Bakırcı-Taylor

Ülkemizde ailenizle güzeller güzeli doğa parklarımızdan birine gittiğinizde bile bu çöpler peşinizi bırakmaz. Cıvıl cıvıl sokaklarımızda gezerken başınızı bir an öne eğin ve her adımda bu çöplere rastlarız. Sağınıza, solunuza, nereye bakarsanız bakın insanların sigaraları biter bitmez çöplerini yere fırlatıverdiklerini görürüz. Hatta yolda arabanızla giderken bile birinin camı açıp sigara izmaritini yola fırlatıverdiğini görürsünüz; yere düşen izmaritin arkasında bıraktığı o meşhur kırmızı alev parlamasını hepimiz tanırız. Yüzmek için masmavi denizlerimize gittiğimizde, sahillerimiz ve hatta denizlerimiz bile artık bu çöplerle dolu hale geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Doğal parklar sigara izmaritleri ile dolu.
Doğal parklar sigara izmaritleri ile dolu.
Ashlee Bakırcı-Taylor

Bu, sadece Türkiye'de olan bir problem değil, birçok ülkede büyük bir sorun; ancak ülkemizde daha da belirgin bir çevre problemi olarak karşımıza çıkıyor. Sorunun gezegenimiz için ne boyutta olduğunu şöyle anlayabiliriz: İnsanlar her yıl 4.5 trilyon, evet 4.5 trilyon adet sigara izmaritini doğaya atıyor! Bu, yılda 750 milyon kilogram atık demek! Yani o ufacık sigara izmariti tanecikleri birleşerek her yıl bir dağ oluyor! Örneğin Amerika'da bu, sokağa atılan çöplerin tam %50'sine karşılık geliyor! Amerikalılar bu çöplerin toplanması için yılda 11.5 milyar dolar harcıyorlar.

İyi ama İnsanlar Neden Bunu Yapıyor?

Bunların diğer insanları ve Dünya'yı en ufak umursamayan berbat kişiler olduğunu düşünebilirsiniz. Ama elbette ki bu doğru değil. Sigara çöpünü yere atan herkes "canavar" veya "çevre düşmanı" değil. Hatta bu kişiler etrafınızda, ailenizin içinde bile olabilir! Üstelik bu sadece sigara izmariti ile ilgili olmak zorunda da değil. Soruyu genelleştirmek mümkün: İnsanlar, bariz şekilde kötü olan davranışları neden sergilerler? Eğer kendilerinden başka hiç kimseyi umursamayan bencil varlıklar değillerse, bu davranışların sebebi ne? Ve daha önemlisi, nasıl çözebiliriz? 

İşte bu yazımızda sizlerle bu sigara örneği üzerinden giderek birkaç davranış teorisinin davranışlarımızla ve bunları nasıl değiştirebileceğimizle ilgili birkaç örneğe değinmek istiyoruz. Yani ufkunuzu sigara izmariti ile kısıtlandırmayın, bu sadece bizim seçtiğimiz bir örnek... Davranışlarımızın nasıl belirdiğini anlamak ve buna yönelik teorileri öğrenmek, kötü alışkanlıklardan nasıl kurtulabileceğimizin de anahtarı. Bu nedenle sizlerle paylaşmak istedik.

Sigara çöpü örneğinde, sorunun kökenlerine indiğinizde, bunun bir bilgi ve davranış problemi olduğunu görürsünüz. Ne yazık ki insan davranışlarının nedenleri oldukça karmaşıktır; hele ki popülasyon bazında baktığınızda... Spesifik bir kişi çevreyi umursamıyor olabilir; ancak milyonlarcası bunu yaptığında, sadece umursama ya da umursamama ile açıklamak mümkün olmaz. Dolayısıyla gelin birey bazından başlayalım ve hem olası nedenlere, hem de potansiyel çözümlere bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Bir "Emre" karakteri düşünün: Emre, sürekli sigara içen ve çöpünü her seferinde yere fırlatan biri olsun. Bu Emre neden böyle?

Olasılık 1: Transteoretik Model ve Farkındalık Yoksunluğu

Bir olasılık şu: Belki de Emre, sigara içmeye ilk başladığında, diğer arkadaşlarının çöplerini yere attığını gördü ve bunun nedenini hiç sorgulamadı. Tıpkı diğer arkadaşlarının sorgulamamış olması gibi… Bu durumda "Emre'nin sigara çöpünü yere atmanın bir problem olduğuna dair farkındalığı yoktur." deriz.

Davranış değişimi teorilerinden Transteoretik Model adı verilen yaklaşım, buna "niyet-öncesi dönem" (veya "ön düşünce dönemi") der. Yani Emre'nin davranışlarını değiştirmek yönünde bir niyeti bile yoktur. Bu durumda, Emre'nin farkındalığını arttırmamız gerekir. Emre gibi sorunlu davranışı sergileyen kişilere benzer kişiler kullanılarak, yani rol modelleri kullanılarak çekilen sosyal medya kampanyaları ve benzeri görsel çalışmalar, bu tarz farkındalıkları arttırabilmekte ve kişileri "niyet fazına" sokabilmektedir. Böylece teorinin öngördüğü karar verme, eyleme geçme ve yeni davranışı sürdürme gibi fazlara ulaşılabilir.

Olasılık 2: Sosyal Biliş Teorisi ve Etki Faktörleri

Bir başka olasılığa bakalım: Emre davranışının bir sorun olduğundan haberdar olabilir; ancak bir sohbet sırasında arkadaşlarından birisi veya babası gibi bir otorite figürü, hatalı bir şekilde sigara izmaritlerinin sadece kağıt parçaları olduğunu ve doğaya karışıp gittiğini söylemiş olabilir. Dolayısıyla Emre, davranışının doğaya zarar vermediğine inanıyor olabilir. Bu durumda Emre'nin sahip olduğu bilgi hatalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sosyal Biliş Teorisi, davranışı etkileyen çevresel ve bireysel faktörleri ayrı ayrı inceler. Burada olan, çevresel faktörlerden biri olan sosyal faktörlerin yanıltıcı etkiye sahip olmasıdır. Emre'nin davranışını doğrudan etkileyen bu faktörü değiştirmek, Emre'yi değiştirme yolunda atılacak en önemli adımdır. Bunu düzeltmenin tek yolu, Emre'nin ve çevresinin bilgisini arttırmaktır.

Burada devreye, kişisel faktörleri de etkileme gücü olan eğitim ve doğru bilgilerin kişilere ulaştırılması konusu girer. Bu da, Evrim Ağacı gibi popüler bilim platformları ve insanların hatalı bilgilerini her seferinde düzeltmesi yoluyla olur. Örneğin sigara izmaritleri kağıttan ibaret değildir; bol miktarda sentetik kimyasal madde içerir ve bu maddeler doğa için toksiktir.

Olasılık 3: Mantıklı Davranış Teorisi ve Hedeflenmiş Mesajlar

Bir diğer olasılık şu: Emre sorunun farkında olabilir; ancak onun için bu sorun öylesine ufak bir sorundur ki, davranışını değiştirmeye gerek görmez. Sonuçta milyonlarcası yere izmarit atarken, Emre atmış, atmamış, ne fark eder, öyle değil mi?

Böyle bir durumda Emre'nin motivasyon eksiği olduğu söylenebilir ve çözümü, motivasyonunu arttırmaktır. Mantıklı Davranış Teorisi'ne göre olaylara yönelik tutum ve tavırlarımız, davranışlarımızı belirler. Bir kişinin inanç veya tavrını değiştirmenin en etkili yollarından birisi, "hedeflenmiş mesaj" denen, kişiye özel sayılabilecek mesajlardır.

Mesela Emre okyanus yaşamına hayran olabilir. Dolayısıyla sigara izmaritlerinde bulunan ağır metaller, nikotin ve diğer karsinojen kimyasalların özellikle de su ekolojisine ne kadar büyük zararlar verdiğinden söz edilmesi, Emre için bir motivasyon olabilir.

Olasılık 4: Haklı Bahaneler ve Bireysel Yetkinlik

Tabii Emre'nin kendince haklı bahaneleri de olabilir. Belki Emre hayatta sigara çöpünü yere atmazdı da, yaşadığı mahallenin belediyesi kaldırımlara yeterince çöp kutusu koymuyordur. Değil mi? Dolayısıyla Emre de ne yapsın, yere atmak zorunda kalıyor. Bu durumda Emre'nin destekleyici bir çevreye ihtiyacı var deriz.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz alaycı söyledik ama, bu tarz durumlarda devlet kurumlarına çok büyük yük düşüyor. Sokakların temiz ve kullanılabilir çöplere sahip olduğundan emin olunması, çevre kirliliğini dikkate değer miktarda azaltıyor.

Ancak davranış modellerine göre yükü tamamen çevreye atmak hatalı. Buna birçok davranış modelinde "bireysel yetkinlik" deniyor. Emre, kendisinin sergilediği bu sorunu çözemeyeceğine inandığı için yükü başkalarına atıyor; halbuki sorunun çözümü en azından Emre özelinde fazlasıyla basit! Emre illa çöpünü yere atmak zorunda değil; yanında ufak bir poşet ya da kutu taşıyarak sigaralarını içine atabilir; sonra da onu evde çöpe atabilir. Bunun farkına varması, davranışlarını değiştirmesine yardımcı olabilir.

Olasılık 5: Vurdumduymazlık ve Yaptırımlar

Son bir seçenek, Emre'nin problemi tamamen anlaması ama zerre umursamaması. Yani döndük baştaki vurdumduymaz yaratık olayına. Bunu düşünmek çok kolaydır; o nedenle en sona sakladık. Diğer tüm opsiyonları elemeden bu çıkarıma varmamak gerek. Ki çoğu insan da bu kategoriye girmez ve az önce bahsettiklerimizden birkaç tanesine maruz kalmaları, sorunu büyük oranda çözebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bazı Emreler gerçekten de kötüdür. İşte saydığım diğer tüm olasılıkların dışında kalan Emreler için tek çözüm, çevrenin davranışı cezalandırması ve ödüllendirmesidir. Burada yine devletlere iş düşer: Geçirdikleri makul ve uygulanabilir yasalar ile Emre'ye her çöpü için 1000 lira ceza kesebilirler. Bu ceza, birkaç seferden sonra Emre'nin davranışını değiştirmesini sağlayabilir.

Ancak bir yasa, ancak ve ancak uygulanırsa anlamlı ve etkilidir; yoksa bir kağıt parçasından ibarettir. O nedenle yasaların uygulanabilir olması anahtar faktördür.

Fakat illa cezalandırıcı ve negatif olmak zorunda değiliz; ödüllendirici ve pozitif de olabiliriz. Örneğin bazı belediyeler, belli sayıda sigara çöpünün toplanması karşılığında belli bir miktar ödül koyabilirler. Böylece cezaya gerek kalmaksızın çöplerin yere atılması azaltılabilir; hatta Emre diğer insanlar tarafından atılmış çöpleri bile toplayabilir. Daha ne olsun, Emre mis gibi adam oldu!

Bazense yasal bir ceza veya ödüle gerek kalmaz. Çünkü toplum baskısı bireylere yön verir. Tuvaletinizi yaptıktan sonra el yıkama davranışını ele alalım. Aceleniz olduğunda belki elinizi yıkamadan çıkabilirsiniz; ancak eğer tuvalette sizden başka biri daha varsa, o kişinin sizi görecek olması bile aceleyle de olsa elinizi yıkamanızı sağlayabilir. Çünkü tuvaletleri kullandıktan sonra elleri yıkamamak iğrenç bir davranıştır. Bunu bilirsiniz; ancak uygulamaya koymak için kimi zaman azıcık sosyal baskı gerekir. Elinizi yıkamazsanız hapse falan girmezsiniz; hatta cezası da olmaz. Ama yine de yaparsınız. Tabii ki bu tarz sosyal baskılar, eğitimli ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Yoksa birçok sosyal alanda gördüğümüz acımasız baskılar doğabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Fiziğin Temelleri 1. Kitap İçin Öğrenci Çözüm Kitabı
  • Boyut: 21,5 x 27,5
  • Sayfa Sayısı: 252
  • Basım: 9
  • ISBN No: 9786053552420
Devamını Göster
₺410.00
Fiziğin Temelleri 1. Kitap İçin Öğrenci Çözüm Kitabı
  • Dış Sitelerde Paylaş

En güçlü sosyal baskı ise, birkaç saniyenizi ayırıp kötü davranışı sergileyenleri sözlü olarak uyarmaktır. Yapılan çalışmalar, bir kişinin çöpünü atmadan önce ortalamada 12 adım attığını gösteriyor. Yani bir kişinin elinde çöp belirdikten sonra ortalama 12 adımda çevre kirleniyor. Bunu gördüğünüzde kibarca müdahale edebilirsiniz. Benim favorim, yere çöp attığını gördüğüm birine, onun çöp olduğunu bilmeme rağmen "Pardon, bir şey düşürdünüz." demek. Böylece ortam gerilmemiş olur; çünkü kimse açık açık suçlanmaktan hoşlanmaz. Ama kimse de "Yok kardeşim, o zaten çöp." demez; çünkü çoğu insan yaptığının kötü olduğunu bilir. Derse de… Üç beş densiz için denemekten vazgeçmeyin deriz.

Davranış Değişiminin Sürdürülebilirliği

Diyelim ki bu saydıklarımızdan birisi çalıştı. O noktadan sonra önemli olan, bu davranışı sürdürülebilir hale getirmektir. Emre'nin sigara çöplerini sadece 1 ay boyunca yere atmamasını istemeyiz; ömrü boyunca bunu yapmaya devam etmelidir. Bu nedenle hem çevre, hem de kurallar bu davranışı sürdürmeyi desteklemelidir. Bu nedenle bazı gelişmeler kaydedilse de, kampanyalara ve çabalara uzun dönem devam ederek davranışın toplumun tamamına yerleştiğinden emin olunmalıdır.

Dikkat ederseniz burada sigara çöpünü yere atmak üzerinden konuştuk; çünkü ODTÜ gibi bilim ve aydınlığın yuvası dediğimiz, bizlerin de gururla mezunu olduğu bir üniversitede bile 5-6 yaşında çocukların koşturduğu çimenler ve yemek masalarının etrafı çimlerin görünmeyeceği kadar sigara izmariti ile kaplıysa, acilen harekete geçmemiz gerekiyor demektir.

Çocukların oynadıkları piknik alanları sigara izmaritleri ile dolu!
Çocukların oynadıkları piknik alanları sigara izmaritleri ile dolu!
Ashlee Bakırcı-Taylor
Çocuklar yerden bir şeyler alırken sigara izmaritlerine denk gelebiliyor!
Çocuklar yerden bir şeyler alırken sigara izmaritlerine denk gelebiliyor!
Ashlee Bakırcı-Taylor
ODTÜ'nün meşhur köpekleri bile uyurken sigara izmaritlerine burunlarını dayamak zorunda kalıyor.
ODTÜ'nün meşhur köpekleri bile uyurken sigara izmaritlerine burunlarını dayamak zorunda kalıyor.
Ashlee Bakırcı-Taylor

Ancak bu yazıda anlattıklarımız, sigara izmaritini yere atmaktan ibaret değildir. Toplumda birçok davranış, bariz bir şekilde çevreye, diğer insanlara ve toplumun geneline zarar veriyor olmasına rağmen bazı kişilerce sürdürülmektedir. Burada bahsettiğimiz yaklaşımlar, bunların hepsini değiştirmekte araç olarak kullanılabilir. Bunlar kusursuz yöntemler değiller; ancak umursamadığınızda hiçbir şey iyiye gitmeyecek, öyle düşünün.

Ve şunu düşünün: Bunu yapan sadece Emre değil. Ayşe de yapıyor. Johnny de yapıyor. Ming yui ve Vladimir de yapıyor. Bu yazıda sadece Emre'ye odaklandık ve birkaç davranış teorisinin ufacık kısımlarından söz ettik. Ama bambaşka kültürlerden ve arka planlardan milyonlarca kişinin davranışlarını nasıl iyi yönde değiştirirsiniz? Onlara özel mesajları nasıl tasarlarsınız?

İşte burada devreye, az önce kısaca bahsettiğimiz teoriler ve benzerleri giriyor. Ayrıca bu videoda her davranışsal olasılığı ayrı bir teoriyle inceledik; ancak genellikle bu teori ve modellerden hedefinize en uygun olanı seçip, tüm olasılıkları o teori çerçevesinde değerlendirmeniz daha sağlıklı. Bu yazıda amaç sizi bu teorilerle bir nebze olsun tanıştırmaktı. Davranış değişimi teorileriyle ilgili çok daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: İnsan Davranışları & Davranış Değişimi Yazı Dizisi

Bu yazı, İnsan Davranışları & Davranış Değişimi yazı dizisinin 5 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " İnsanlarda Modern Davranışlar Nasıl Evrimleşti?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 12
  • Tebrikler! 6
  • Grrr... *@$# 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:16:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7671

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. L. Bakırcı-Taylor, et al. Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?. (10 Mart 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7671
Bakırcı-Taylor, A. L., Bakırcı, Ç. M. (2019, March 10). Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7671
A. L. Bakırcı-Taylor, et al. “Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7671.
Bakırcı-Taylor, Ashlee Lane. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yanlış Olduğunu Bildiğimiz Davranışları Neden Yapıyoruz? Mesela Neden Yere Çöp Atıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 10, 2019. https://evrimagaci.org/s/7671.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close