Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor!

4 dakika
404
Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor! Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

Milyonlarca insan yeni yıla zayıflamak için kararlılıkla girerken, yüzleşmeleri gereken sinir bozucu bir fizyolojik gerçek var: Ne kadar kilo verirsek verelim, vücudumuzdaki yağ hücrelerinin sayısı muhtemelen hiçbir zaman azalmayacaktır.

Bunun yerine, yağ hücrelerimiz sadece küçülür ve fazla enerji aldığımızda tekrar şişmeye hazır bir şekilde dokularda kalır. Kilo verdiğimiz zaman, birçoğumuz muhtemelen yağ hücrelerimizin "yağ yakıcı" egzersizler ya da "göbek eritmeye yönelik" diyetler sayesinde yok olduğunu sanarız. Fakat, Mayo Clinic'te obezite araştırmacısı olan Michael Jensen, kilo vermeyi uman herkesin bu hücrelerin aslında kilo kaybına nasıl tepki verdiğinin farkında olması gerektiğini söylüyor.

Mesela yılbaşından sonra diyet yapan ve on kilo veren birisinin yağ hücreleri yok olmuş olmayacaktır.

Yağ hücrelerinin ana işlevi lipitleri tutmaktır. Lipitler, vücudun ana enerji rezervi seçeneğidir ve her bir yağ hücresi bir damla lipiti çevreler. Kilo verdiğimiz zaman, bu sıvı yağ rezervleri vücuda yakıt olarak verilir. Ama hücrenin kendisi yerinde kalır. Jensen, aslında yağ hücrelerinin, ya da adipositlerin boyutlarının büyük ölçüde büyüyüp küçülebildiğini; hatta boyutlarının 50 kata kadar büyüyebileceğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmalar, adipositlerin özellikle sıkı diyet ya da yoğun bir kilo verme programı gibi hızlı bir şekilde yağ kaybedilmesi durumunda, yağları geri kazanmaya eğilimli olduğunu göstermektedir. The Biggest Loser isimli en çok kiloyu verme yarışmasında yarışmacıları takip eden bazı çalışmaların gösterdiği gibi sonraki yıllarda birçoğunun verdikleri kiloların tamamını olmasa da birçoğunu geri almaları da bu yönde bir bulgudur.

Geri kilo almaların baş şüphelisi, iştahı düzenleyen leptin hormonudur. Bir kişinin kilosu düştükçe, leptin seviyeleri de düşer ve iştahı artar. İştah artımından dolayı daha fazla gıda alındıkça da adipositler kendilerini yeniler. Jensen bu durumu şöyle açıklıyor:

Yağ hücreleri küçüldükçe yağ depolama fonksiyonlarını en üst safhaya çıkarırlar. Bu sebeple insanlar diyetlerine daha fazla yağ eklediklerinde, yağ hücreleri hızlı bir şekilde bu yağlara tutunmak ve depolamak için hazırda beklerler.

Enerji Depolama Makineleri

Vücut neden kilo almayı bu kadar kolaylaştırır? Son yıllarda adları iyice kötüye çıkmış olsa da yağ hücreleri vücudumuzun önemli bir bileşenidir. Jensen bunu şöyle açıklıyor:

Eğer vücudumuzda yağ olmasaydı, hareket bile edemezdik.

Yağ hücreleri, tüm bedensel süreçlerimize yakıt kaynağı olan kaloriler için mükemmel bir depodur. Vücut aynı miktarda yağda, protein ya da karbonhidratta tutabileceğinden çok daha fazla kalori tutabilir. Jansen bunu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yağ hücrelerini kullanmak, zor koşullar altında bizi uzun süre hayatta tutabilecek kalorileri depolamanın olağanüstü bir yoludur. Bu sistemin gerçekten iyi çalışmasına ihtiyacınız var. Hücreleriniz kalorileri depolayabilmeli ve bırakması gerektiğinde bırakabilmeli.

Jensen, araştırmacıların bir zamanlar yağ hücresi sayısının sadece çocukluk döneminde arttığına ve erken yetişkinlik döneminde sabitlendiğine inandığını söylüyor. Bu durum, obezite araştırmalarının en yaygın konusu olan abdominal yağ dokusu için doğru gibi görünüyor. Ancak bazı veriler, hücre davranışının vücut bölgesine göre farklılık gösterdiğini, vücudun alt kısmındaki yağ hücrelerinin sayısının yaşam boyunca artabildiğini gösteriyor.

Tüm hücreler gibi adipositler de ölüyor elbette. Ancak, yaşamın büyük bir bölümünde tekrar eden bir döngü içinde, yılda yaklaşık yüzde 10 oranında yenileriyle değiştiriliyorlar. Jensen, sonunda çoğu insanın yaşlandıkça yeni yağ hücreleri üretme yeteneğini kaybettiğini söylüyor.

Yağ Hücrelerinden Sonsuza Kadar Kurtulmak

Jensen, sindirim sisteminde değişiklikler yapan gastrik bypass ve diğer bariatrik cerrahi prosedürlerinin hastaların uzun vadede gıda alımlarını azaltmalarına, yağ hücrelerini küçültülmüş boyutlarında tutmalarına ve kilolarını korumalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Liposuction da adipositleri fiziksel olarak vücuttan almayı sağlıyor. Ancak Jensen, bunların çoğunun insanın başvurmak istemeyeceği ya da ihtiyaç duymayacağı aşırıya ve pahalıya kaçan çözümler olduğunu belirtiyor.

Peki ömür boyu yağ hücreleriyle yaşayacaksak onları nasıl sağlıklı bir boyutta tutabiliriz? Jensen, sıkı bir bağlılık gerektiren popüler diyet anlayışının pek anlamlı olmadığını söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

'Ne olursa olsun bu diyeti bozmamak için kendimi zorlayacağım' gibi bir bakış açısının ne kadar işe yaradığını hepimiz gördük, belli ki bu bakış açısı işe yaramıyor.

Bunun yerine, insanların kendilerini aşırı yemeye iten nedenlere dikkat etmelerini ve ardından bunları ortadan kaldırmalarını öneriyor.

Ek olarak yeme alışkanlıkları söz konusu olduğunda davranışlarımızın büyük bir kısmının çevremiz tarafından yönlendirildiğine dikkat çekiyor. Örneğin, daha az yorucu çalışma koşulları gerektiren bir terfi alan birinin kilo alacağını söylüyor. Orduda eşit ve kısıtlı miktarda dağıtılan yemekleri yiyen bir asker ise muhtemelen kilo verecek. Jensen’in kariyeri boyunca gördüğü kilo verme öyküleri, evlerindeki yiyecekleri, gittikleri restoranları ve dolayısıyla kendi davranışlarını değiştiren insanların öyküleriymiş. Kendisi bu konuda şunları söylüyor:

Çevre koşulları böyle olduğu zaman irade konusunda endişelenmelerine gerek kalmıyor. Hayatlarını, yapmak istedikleri şeyleri yapabilecekleri şekilde düzenliyorlar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Cody Cottier. Your Fat Cells Never Disappear — Making Future Weight Gain More Likely. (15 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 20 Aralık 2024. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 12:16:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19335

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Arslan, et al. Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor!. (14 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19335
Arslan, E., Alparslan, E. (2025, January 14). Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19335
E. Arslan, et al. “Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 14 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19335.
Arslan, Emin. Alparslan, Eda. “Yağ Hücreleri Kilo Verseniz Bile Kaybolmuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 14, 2025. https://evrimagaci.org/s/19335.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close