Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir?

Robotik Uzay Araçları Ne İşe Yararlar ve Bugüne Kadar Neler Başardılar?

4 dakika
7,132
Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir? National Geographic
Uzay Sondası Temsili.
Tüm Reklamları Kapat

Uzay sondaları, içinde kimsenin bulunmadığı, uzayı ve genellikle diğer gezegenleri, asteroitleri, kuyruklu yıldızları ve diğer gök cisimlerini keşfetmek ve bilgi toplamak için üretilmiş robotik uzay araçlarıdır. Astronotlar bu zamana kadar Ay'ın ötesine gidememiş olsa da her geçen gün ilerleyen bilim sayesinde geliştirilen uzay sondaları sayesinde birçok gök cismi yakından incelenebilmiştir.

Uzay Sondalarının Özellikleri

Uzay sondaları genellikle iki ana kategoriye ayrılır:

  1. Gezginciler veya iniş araçları: Bu araçlar hedef cisimlerin yüzeyine indirilir ve doğrudan ölçüm ve analizler yaparlar. Örneğin, NASA'nın Mars'ta gönderdiği Curiosity ve Perseverance gibi Mars araçları bu kategoriye girer.
  2. Uçuş sondaları: Bu araçlar, genellikle hedeflerinin yanından geçerken veya onların yörüngesine girerek, hedefleri hakkında veri toplarlar. Voyager 1 ve 2, New Horizons ve Juno bu türdeki sondalara örnek verilebilir.

Her iki tür sondanın da amacı, evrenimizin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak bilimsel veriler toplamaktır. Bu veriler genellikle çeşitli bilimsel cihazlar ve enstrümanlar tarafından toplanır ve Dünya'ya geri gönderilir. Bu enstrümanlar, her şeyi ölçebilen kameralar, radyometreler, spektrometreler, radarlar, magnetometreler ve daha fazlasını içerebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay sondalarını özel makineler yapan bazı özellikler sayesinde, bu makinelerle iletişim kurulabilir ve veri alışverişi sağlanabilir. Uzay sondalarında bulunan genel özellikler ise şunlardır:

  • Fırlatma sonrasında hedef yörüngeye girebilmek için geliştirilmiş itme ve yönlendirme sistemleri.
  • Güvenilir veriler elde etmek için kullanılan kameralar, radar sistemleri, termal sensörler ve manyetometreler. Bu cihazlar sayesinde uzay sondaları; gezegenlerin yüzeyi, basıncı ve sıcaklığı hakkında bilgiler edinebilir ve iletebilir.
  • Toplanan bilgileri Dünya'ya iletmek için gerekli olan son derece hassas ve güçlü iletişim araçları.

Uzay Sondalarına Örnekler

Sputnik 1

4 Ekim 1957'de Sovyetler Birliği, "Sputnik 1" isimli sondayı fırlattı. Bu sonda aynı zamanda Dünya'nın ilk yapay uydusuydu. Bu fırlatma sayesinde, insanlık uzayda olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamıştı. Sputnik 1'in fırlatılması ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki "Uzay Yarışlarının" başlamasına sebep oldu.

Sputnik 1
Sputnik 1
NASA

Mariner 2

Mariner programı California'da bulunan Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) tarafından düzenleniyordu. Venüs'ü keşfetmesi planlanan ilk sonda Mariner 1'di, fakat fırlatmadan sonra Mariner 1'in yörüngesinde bir sapma meydana geldi. Sonrasında sonda mühendisler tarafından imha edildi.

Mariner 2 ise 27 Ağustos 1962'de fırlatıldı ve Venüs'e yaklaşmaya başladı. Ancak Venüs'e yeterince yaklaştığı sırada güneş panelleri arızalandı ve ısınmaya başladı. Yine de bu ısınma sondanın görevini tamamlamasına engel olmadı. Mariner 2, 4 Aralık'ta, Venüs'ün 21.564 mil yakınından geçti ve topladığı bilgileri Dünya'ya iletti. Bu bilgiler arasında gezegenin sıcaklığı ve basıncı başta olmak üzere birçok bilgi bulunuyordu. Mariner 2, son kez 3 Ocak 1963'te veri iletimi yaptı.

Tüm Reklamları Kapat

Mariner 2'yi uçuşa hazırlayan mühendisler.
Mariner 2'yi uçuşa hazırlayan mühendisler.
NASA

Mariner 4

28 Kasım 1964'te fırlatılan Mariner 4 ise Mars'ın fotoğrafını çekmeyi başardı ve bir gezegenin fotoğrafını çeken ilk sonda oldu.

Mariner 4, 15 Temmuz 1965'te Mars'a en yakın olduğu konuma ulaştı ve bu yaklaşmadan 40 dakika önce gezegenin fotoğrafını çekmeyi başardı. Bu sonda, sadece fotoğraf çekmekle yetinmedi, Mars'ın sıcaklığı ve yüzey basıncı gibi önemli bilgilerine ulaşmamızı sağladı. Çektiği görüntüleri Mars'a yaptığı en yakın yaklaşımdan bir gün sonra, yani 16 Temmuz 1965'te Dünya'ya gönderdi.

Mariner 4
Mariner 4
NASA

Mariner 9

30 Mayıs 1971'de fırlatılan bu sondanın ilk amacı, ilk üç ayda Mars'ın yüzeyinin haritasını %70 oranında çıkartmaktı. Fakat bir toz fırtınası nedeniyle çekilen fotoğraflar çok ayrıntılı olmadı. Mariner 9, Şubat 1972'de biri daha sonra Olympus Mons olarak adlandırılacak yaklaşık 20 volkan tespit etti. 11 Şubat 1972'de NASA, Mariner 9'un bütün hedeflerine ulaştığını söyledi. Sonda 27 Ekim 1972'de son kez veri iletti.

Voyager 1

Voyager 1, NASA'nın en uzun soluklu projesidir. 30 Mayıs 1971'de fırlatılan bu sonda hâlâ aktiftir. Voyager 1, an itibariyle Dünya'dan 22.3 milyar kilometre uzaktadır; yani ışığın Dünya'dan Voyager 1'e ulaşması 20 saat 40 dakika kadar sürmektedir. Voyager sondalarının önümüzdeki 10 yıla kadar veri göndermesi beklenmektedir. Voyager görevi hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Diğer Popüler Uzay Sondaları

Luna-1

2 Ocak 1959 yılında Sovyetler tarafından fırlatılan bu sonda, o zamanın hayallerinden olan Ay'a gitmek için tasarlanmıştı. Ancak Luna-1 Ay'a iniş yapamadı. Yine de Ay'ın 5995 km yakınından geçti ve Güneş yörüngesine giren ilk insan yapımı araç oldu.

Luna-1
Luna-1
20Minutos

Spirit

10 Haziran 2003 tarihinde, ABD tarafından Mars'ın yüzeyini incelemek için fırlatılmıştır. Bu görevin en heyecan verici yanlarından birisi, Mars yüzeyinde olası bir su varlığını incelemesidir. Yaklaşık 6 yıl boyunca bilim insanlarına veri akışı sağlayan bu sonda, Mars hakkında birçok yeni bilgi edinmemizi sağlamıştır.

Spirit.
Spirit.
NASA

Opportunity

8 Temmuz 2003 tarihinde, ABD tarafından yine Mars yüzeyini incelemek için gönderildi. Bu sonda ile Mars'ın en az bir bölgesinin uzun bir süre ıslak kaldığına ve bu bölgelerde mikrobiyal yaşamlar olacağına dair kanıtlar elde edildi. Ne yazık ki 2018 Haziran ayında Mars'ta gerçekleşen kum fırtınası nedeniyle iletişimi kesildi. Zaman zaman tekrar bağlantı kurulabilse de Oppurtunity'nin görevi 13 Şubat 2019 tarihinde resmi olarak son buldu.

Opportunity.
Opportunity.
NASA
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:18:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14651

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Doğan, et al. Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir?. (16 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14651
Doğan, D., Alparslan, E. (2023, June 16). Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14651
D. Doğan, et al. “Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 16 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14651.
Doğan, Denizali. Alparslan, Eda. “Uzay Sondası Nedir? En Popüler Uzay Sondaları Hangileridir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 16, 2023. https://evrimagaci.org/s/14651.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close