Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!

2 dakika
3,010
ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!
Tüm Reklamları Kapat

Fotoğrafta insanlık tarihinin ilk "uzay yürüyüşü"nü yapmış olan Sovyet kozmonot Alexey Arkhipovich Leonov (sağda) ile NASA astronotu Donald K. "Deke" Slayton, bir Soyuz uzay aracı içerisinde görülüyor.

ABD-Sovyet Rusya arasındaki siyasi gerilim, uzay macerasını bir "yarış" haline sokmuştu. Bu nedenle bu yarışın sona ermesinden önce, iki ülkenin bilim insanları arasında bir işbirliğinden söz etmek mümkün değildi. 1961 yılında, Uzay Yarışı'nın başlarında, ABD Başkanı John F. Kennedy şöyle diyordu:

Dünya genelinde özgürlük ve tiranlık arasında bir savaş süregelmektedir. (...) Sovyetler, devasa roket motorlarıyla bu savaşa önde başlamışlardır.

1970'li yıllarda ABD Ay'a 6 defa başarıyla insan indirdikten sonra, bu "yarış"ın saçmalığı ve anlamsızlığı anlaşıldı. ABD'nin gözlerinde "uzay yarışı kazanılmıştı"; dolayısıyla artık ispatlanacak bir şey kalmamıştı. Buna bağlı olarak işler hızla değişmeye başladı. Her ne kadar ülkeler arası siyasal kriz, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına dek devam etmiş olsa da, o noktadan sonra iki ülkenin bilim insanları, nihayet deneyimlerini, bilgilerini, fikirlerini özgürce paylaşabilmeye başladılar. ABD Başkanı Bush'un "Kozmos bir yarış değil, bir seyahat olmalıdır." sözleri, bu konuda yaşanan köklü değişimi özetlemektedir. Bunu,

Tüm Reklamları Kapat

1970'lerin ortalarından itibaren ABD ve Sovyet astronotları sıklıkla bir arada çalıştılar. Bu işbirliği, muhteşem başarılara dönüştü. İlk olarak Shuttle-Mir programı sayesinde insanlık uzaya daha kolay ulaşabilmeye başladı. Sonrasındaysa iki ülkenin işbirliği, Uluslararası Uzay İstasyonu gibi tarihin en kapsamlı uzay projelerinden birini mümkün kıldı.

Apollo aracı
Apollo aracı
NASA

17 Temmuz 1975 yılında iki ülkenin işbirliği sayesinde Dünya'nın yörüngesinde Sovyet yapımı Soyuz aracı ile, ABD yapımı Apollo aracı bir araya geldi. Apollo'yu kontrol eden Stafford, Soyuz'a yavaşça yanaşarak bağlandı. Bağlanma sırasında Leonov, iletişim aracı üzerinden Stafford'a şöyle takıldı: "Tom, lütfen motorlarını kapatmayı unutma, e mi?"

Aynı gün içerisinde, Dünya çapında milyonlarca insan canlı yayında izlerken, şu sözlerle "uzay yarışının resmen bitişi" anons edilmiş oldu:

Soyuz ve Apollo, şu anda el sıkışıyor.

Dakikalar sonra astronotlar aynı kabin içerisindeydiler ve birbirlerine sarılıyor, el sıkışıyor, birbirlerine hediyeler veriyorlardı. Hediyeler arasında iki ülkenin bayrakları, anma plakları, madalyonlar, sertifikalar, ağaç tohumları da vardı. Her iki ekip de hem Sovyetler Birliği lideri Leonid Brezhnev, hem de ABD başkanı Ford tarafından tebrik edildiler.

Tüm Reklamları Kapat

Soyuz Aracı
Soyuz Aracı
NASA

İlginç bir anekdot ise, ekipler arasındaki dil problemiydi: Projenin başlarında, öncelikle her iki taraf da kendi dillerini konuşmaya ve diğer tarafı kendilerini anlamak zorunda bırakmaya karar vermişlerdi. Ancak bu hiçbir şekilde çalışmadı; ekiplerin birbirini anlaması imkansızdı. Sonra, tam tersini denemeye karar verdiler: ABD ekibi Rusça, Sovyet ekibi İngilizce konuşacaktı. Bu, neredeyse kusursuz bir şekilde çalıştı ve görev hızla ilerleyebildi.

Bu ilk görev sonrasında, ikinci bir görevin yapılması, politik nedenlerle 20 yıl kadar beklemek zorunda kaldı. Ancak sonrasında müthiş bir hızla devam etti ve günümüzdeki kapsamlı uzay ağının önünü açtı. NASA astronotu Vance Brand, bunu şöyle anlatıyor:

Bizim buluşmamız, ülkeler için bir örnek oldu. Bizler, daha ülkeler arasında daha iyi bir iletişimin önünü açacak olan kıvılcım olduk.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/11/2024 20:39:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3607

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Normal Doğum
Mikrop
Şehir
Beslenme Bilimi
Uterus
Regülasyon
Hastalık Kataloğu
Karadelik
Dalga Boyu
Yıldızlar
Kuyruk
Hareket
Araştırmacılar
Evrimsel Süreç
Ağız
Nötron Yıldızı
İnsan Sağlığı
Coğrafya
Hukuk
Vejetaryen
Yüksek
Tohum
Aile
Nobel
Alan
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Wilson, et al. ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!. (6 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3607
Wilson, J., Bakırcı, Ç. M. (2015, May 06). ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!. Evrim Ağacı. Retrieved November 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3607
J. Wilson, et al. “ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3607.
Wilson, Jim. Bakırcı, Çağrı Mert. “ABD ve Sovyetler Birliği: Amansız Bir Rekabetten Doğan Bilim Dostluğu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 06, 2015. https://evrimagaci.org/s/3607.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close