Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi?

4 dakika
4,234
Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi? Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

1970'li yılların başından beri fizikçiler, gördüğümüz ve göremediğimiz neredeyse her şeyi "Standart Model" ile açıklamaktadır. Örneğin enerji, uzay-zaman ve maddeler... Standart model; parçacıkların etkileşim ve davranışlarını bir bütün olarak ele alma ve açıklamaya yönelik, bilim dünyası tarafından kabul görmüş bir modeldir. Ancak her bilimsel çalışma gibi, Standart Model de gelişime açıktır. Dahası Standart Model'in tamamlanmış bir model olmadığını bilmekteyiz; yani bu modelin gelişime özellikle ihtiyacı vardır. Standart Model'i geliştirme ve cevaplanmamış soruları cevaplayabilme amacıyla üzerine çalışılan konulardan bir tanesi süpersimetri prensibidir. Ancak daha başlamadan şunu belirtmekte fayda var: Süpersimetri bir teori değildir! Sadece bir teorinin geliştirilebilmesi amacıyla üzerine çalışılan bir prensiptir.

Süpersimetri prensibinin çalışmaları hala CERN ve Fermilab gibi kurumlardan bulunan parçacık hızlandırıcılarında devam ediyor. Eğer yapılan teorik çalışmalar doğru ise, parçacık hızlandırıcılarda yapılan çalışmalar sonucunda süpersimetrik parçacıkları görmemiz mümkün olabilir!

Peki süpersimetri prensibi fizik dünyası için neden bu kadar önemli? Çünkü süpersimetri prensibi sayesinde henüz anlamlandırmakta zorlandığımız kavramları açıklığa kavuşturabilir, gizemli karanlık maddeyi tanımaya hiç olmadığımız kadar yaklaşabilir ve Higgs Bozonu'nu daha iyi tanıyabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Standart Model parçacıkları ve Süpersimetri Prensibi ile eklenen parçacıklar
Standart Model parçacıkları ve Süpersimetri Prensibi ile eklenen parçacıklar
Instituto de Física Corpuscular / Türkçe: Ali Mert Turaçlar

Parçacık Sayısı İkiye Katlanıyor!

Süpersimetri prensibine göre her bir standart model parçacığı için bir "süperpartner" yani "süpersimetrik parçacık" olması gerekiyor. Böylelikle standart modelde bulunan parçacık sayısı kadar yeni parçacıklarımız olacak.

Süpersimetrik Parçacıklar Nerede? Keşfedildi mi?

CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve Fermilab gibi araştırma laboratuvarlarında yıllardır süregelen çalışmalar olmasına rağmen, henüz süpersimetri prensibi ile ilgili kesin bir sonuç alınamadı; süpersimetrik parçacıklara (süperpartner) dair bir ize rastlayamadık.

Bunun sebebi ne olabilir? Bu sorunun iki temel cevabının olabileceği üstünde duruluyor:

  1. Mevcut parçacık hızlandırıcı teknolojisi ile yeteri kadar enerji elde edilemiyor olabilir. Bundan dolayı, elde edilen enerjiden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan süpersimetrik parçacıklara rastlayamıyor olabiliriz.
  2. Mevcut parçacık hızlandırıcılarda süpersimetrik parçacıklar üretiliyor olabilir; ancak parçacıklar, -sebebi bilinmeyen bir şekilde- dedektörlerden kaçmayı başarıyor olabilir. Bu noktada nötrinoları örnek olarak gösterebiliriz: Nötrinolar, elektrik yükü sıfır ve çok hafif parçacıklardır. Maddelerin içinden, onlarla neredeyse hiç etkileşime girmeden geçebilen nötrinoları tespit edebilmek oldukça zordur. Sırf bu sebeple CERN ATLAS detektörünün nötrinoları tespit edebilmek için özel olarak geliştirilmiş bir bölgesi bulunur. Eğer süpersimetrik parçacıklar da nötrinolar ile bu yönden benzerlik gösteriyor ise, onları gözlemleyebilmek için detektörlerde daha fazla değişikliğe gidilmesi gerekebilir.

Süpersimetrik parçacıkları henüz keşfedememiş veya tespit edememiş olmamızın sebeplerinden birisi de teorik çalışmalardaki hatalar olabilir. LHC'de yapılan çoğu çalışmalarda süpersimetrik parçacıkların (neredeyse) anında bozunacağı düşünülüyor. Ancak -bu durumun aksine- süpersimetri prensibini konu alan teorik çalışmaların bir kısmı, süpersimetrik parçacıkların bozunmasının vakit alacağını öngörüyor. Bu durumda, süpersimetrik parçacıklar bozunmadan yüzlerce, hatta binlerce kilometre kat edebilir. CERN LHC'de alınan bu yolun kalıntısını tespit etmek amacıyla mevcut detektörlerde çalışma yapılıyor. Fakat bu tespitin yapılabilmesi için mevcut detektör teknolojisinde geliştirmelerin yapılması ve standart tekniklerin dışına çıkılması gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Süpersimetri Prensibi Hangi Sorulara Cevap Verebilir?

Fizikte standart modele göre parçacıklara (dolayısıyla maddeye) kütle kazandıran Higgs bozonu olukça hafif olmalıdır. Peki ama neden hafif olmalı? İşte bu soruyu standart model ile açıklamak fazlasıyla zor; belki de imkansız. Ancak süpersimetrik parçacıkların keşfi, Higgs bozonunun bu özelliğini açıklamamıza yardımcı olabilecek gibi görünüyor.

Higgs bozonunun kütlesini açıklamasının yanı sıra süpersimetri prensibi; karanlık maddeye aday olan parçacığı da bünyesinde barındırıyor olabilir! Süpersimetri prensibini konu alan çalışmaların bir çoğunda, en hafif süpersimetrik parçacık; elektriksel yük bakımından nötr ve standart model parçacıklarıyla çok çok az etkileşime giriyor. Peki bu özellikleriyle süpersimetrik parçacığımız kime benziyor? Karanlık maddeye! Bir maddenin/parçacığın karanlık madde olabilmesi için gereken karakteristik özellikleri taşıyan süpersimetrik parçacık, karanlık madde olmaya aday! Yani teorik çalışmalar doğru ise ve bu teoriler deneysel çalışmalar ile kanıtlanırsa, süpersimetri prensibi sayesinde karanlık maddeyi bir parçacık ile tanımlayabiliriz!

Süpersimetri prensibi her ne kadar çok önemli sorulara cevap verebilecek olsa da yeni sorulara da sebep oluyor. Nedir bu sorular?

  • Süpersimetrik parçacıklar neden standart model parçacıklarından daha ağır? Bu soru, süpersimetri prensibine yöneltilen sorulardan cevaplaması en zoru.
  • Süpersimetri prensibi, kozmolojiyi nasıl etkiliyor? En hafif süpersimetri parçacığının karanlık madde olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz?
  • Ve şimdilik en önemli soru: Süpersimetrik parçacıkları deneysel olarak nasıl tespit edebilir, kanıtlayabiliriz? Süpersimetri prensibi deneysel kanıta muhtaç!

Süpersimetri prensibinin geçerlilik kazanabilmesi için bu sorulara cevap bulmamız şart.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sonuç

Süpersimetri prensibi sürekli üzerine çalışılan bir konu ve uzun bir süre de öyle kalacaktır. Özellikle daha önceden gerçekleştirilmesi mümkün olmayan çalışmalar, CERN LHC'ye getirilen yapısal güncellemeler ile mümkün olabilecek. Bu güncellemeler sayesinde süpersimetri prensibine daha fazla yoğunlaşılabilir.

Unutmamak gerekir ki teorik çalışmalarından sonra nötrinoların deneysel keşfi 25 sene, Higgs bozonu 50 sene ve yer çekimi dalgaları 100 sene sonra gerçekleşti. Bu yüzden süpersimetri prensibi ile ilgili (kanıtlayan veya yanlışlayan) bir gerçeğe ulaşmamız on yıllar sürebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 20
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 7
  • Umut Verici! 4
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:52:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10331

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. M. Turaçlar, et al. Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi?. (5 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10331
Turaçlar, A. M., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 05). Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10331
A. M. Turaçlar, et al. “Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10331.
Turaçlar, Ali Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Süpersimetri Prensibi Nedir? Standart Model'in Cevaplayamadığı Soruları, Süpersimetri Prensibi Cevaplayabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 05, 2021. https://evrimagaci.org/s/10331.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close