Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 1 gün önce 15 dk.

Gökyüzünün antik hâkimleri olarak tanımlanan pterozorlar, çoğu yerde sıklıkla "uçan dinozorlar" olarak anılmaktadır. Ancak bu yaygın yanılgının aksine, pterozorlar dinozor değil uçan sürüngenlerdir.[1] Öyle ki "Pterosaur" kelimesi bile Yunanca "kanat" anlamına gelen “pteron" ve "kertenkele" anlamına gelen "sauros" kelimelerinden türetilmiştir.[2]

Pterozorların "uçan dinozorlar" olarak yanlış tanımlanmasının başlıca sebeplerinden biri, Jurassic Park gibi popüler kültür unsurlarının etkisidir. Aslında pterozorlar (Pterosauria) taksonomik bir takımdır. Bu takım, ayakta durduğunda zürafa boyuna çıkan devasa Quetzalcoatlus‘dan, yalnızca 9 cm uzunluğunda ve 40 gram kütledeki Anurognathus gibi çok çeşitli cinsleri içermektedir.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Nisan 2015 1 dk.

Burada gördüğünüz, İrlanda'da bulunan bir tortul (sedimenter) deniz yığını... Normalde bu tür yığınlar, hemen yakınlarında bulunan (ve muhtemelen fotoğrafın çekildiği noktada olan) karalara bağlıdırlar.

Bu karalar ile sonradan "tortul deniz yığını" olacak parça arasındaki kara parçası, rüzgar ve dalgalar nedeniyle aşınır. Çoğu zaman arada ince bir bağlantı köprüsü kalsa da, kimi zaman bu köprü zayıf olduğu için yıkılır. Böylece tortul yığın bu şekilde tek başına kalır. 

15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Albayrak
Ekleyen 8 Mart 2022 1 sa.

Astım, akciğer hava yollarının uzun süreli inflamatuar bir hastalığıdır.[1] Değişken ve tekrarlayan semptomlar, geri dönüşümlü hava akımı obstrüksiyonu ve kolayca tetiklenen bronkospazmlar ile karakterizedir. Semptomlar hırıltı, öksürük, göğüste sıkışma ve nefes darlığı ataklarını içerir. Bunlar günde veya haftada birkaç kez olabilir. Kişiye bağlı olarak astım semptomları geceleri veya egzersizle daha da kötüleşebilir.

Astımın genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler, hava kirliliğine ve alerjenlere maruz kalmayı içerir. Diğer potansiyel tetikleyiciler arasında aspirin ve beta blokerler gibi ilaçlar bulunur. Tanı genellikle semptomların paternine, tedaviye zaman içinde verilen yanıta ve spirometri testine dayanır. Astım; semptomların sıklığına, bir saniyedeki zorlu ekspiratuar hacim ve tepe ekspiratuar akım hızına göre sınıflandırılır.[2] Aynı zamanda atopik veya atopik olmayan olarak da sınıflandırılabilir; burada "atopi", tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonu geliştirmeye yönelik bir yatkınlığı ifade eder.[3][4]

78
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 4 Aralık 2012 25 dk.

Evrimle doğrudan ilgisi olmayan herkesin yakından tanıdığı bir sorudur bu: "Madem insanlar maymundan geliyor, şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?" Soru, evrimle ilgili o kadar ikonik ve komik bir hale geldi ki, internette şunun gibi oldukça ilginç videolar bulmak bile mümkün:

Buna rağmen, soru aslında son derece önemli ve bilgilendiricidir. Ancak bu soruyu art niyetli amaçlarına, kendi öznel emellerine ve şahsi inançlarına alet eden evrim karşıtları ve bilim düşmanları, soruyu o kadar fazla "ayağa düşürdü" ki, evrime yeni giriş yapan birçok insan soruyu sormaktan ve cevabını aramaktan çekiniyor.

282
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Veli Karpuz
Veli Karpuz
71K UP
İnceleyen 3 gün önce
Kitapta Kiyosaki kendisi için var olan iki baba figürü (biri arkadaşının babası) ve bunların para kazanma anlayışları üzerinden finansal okuryazarlık, farklı sınıftaki kişilerin finansal düşünceleri gibi konuları ele alıyor. Finansal bilginizi artırmak ve Kiyosaki'nin 'Rat Race' dediği tuzaktan çıkmak için güzel bir motivasyon veriyor.
Ben kitabı ingilizce okudum. İngilizce kitap okumaya başlamak isteyenler için iyi bir tercih olabileceğini düşünüyorum çünkü dili gayet basit ve anlaşılır.
9.4/10
(15 Kişi)
Puan Ver
Zenginler Çocuklarına, Orta Sınıf ve Alt Sınıfın Parayla İlgili Öğretmediği Neyi Öğretiyor?
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Albayrak
Ekleyen 25 Ekim 2022 1 sa.

Otizm (veya Otizm Spektrum Bozukluğu), yaşamın erken dönemlerinde başlayan; sosyal etkileşimlerde ve tekrarlayıcı davranışlarda belirli derece bozulma gösteren, son derece sınırlı ilgi alanlarına ve/veya duyusal davranışların belirli bir kombinasyonuna sahip bireylerde görülen, oldukça kalıtsal ve heterojen bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu heterojenliği yansıtan otizm terimi hem daha genel bir sunumu hem de "Yaygın Gelişimsel Bozukluklar" genel tanı kategorisi içinde bir alt grup olarak değerlendirilmesini takiben spesifik bir tanıyı tanımlamak için çeşitli şekillerde kullanılmıştır.

Otizmin temel özellikleri, ilk tanımından bu yana önemli ölçüde değişmemiştir. Bununla birlikte, günümüzde otizmin çok hafif ila şiddetli arasında değişebilen bir "spektrumda" gözlendiği kabul edilmektedir. Spektrum Bozukluğu, her biri bir süreklilik içinde ortaya çıkan semptomları ve spektrum boyunca paylaşılan ancak belirgin şekilde farklı biçim ve derecelerde tezahür eden belirli özellikleri olan bir grup bozukluğu ifade eder. Bir spektrum bozukluğu olan herhangi birinin, onunla ilişkili özelliklerin tümünü olmasa da bazılarını göstermesi muhtemeldir ve bunları çok farklı derecelerde gösterebilir.

107
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağan .
Çağan .
54K UP
Etkinliği Ekleyen 3 hafta önce İzmirÜcretsiz4 Mayıs
Beyni Kandırmak
04 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 16:00 tarihine kadar.

Beyni Anlamak için

21. Yüzyılda daha da değerli olan bu multidisipliner alanını daha iyi anlamak ve tanımak için güzel bir fırsat. 

İnstagram @beynikandirmak 

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Kaan Türk
Ahmet Kaan Türk
2,560 UP
Çeviren 1 Ocak 2018 3 dk.

Şöyle bir düşündüğünüzde aklınızdan kaç tane dili sayabilirsiniz? On? Yirmi? Belki de otuz?

Ethnologue sitesine göre günümüzde dünya çapında konuşulan 7.099 dil bulunmakta ve bu dillerin sayısı gün geçtikçe değişmekte. Afet yardım çalışmalarında görev alan ekipler için bu sayının büyüklüğü özellikle de düşük kaynak ulaşılabilirliği olan yerlerde çalıştıklarında ezici olabiliyor.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yağız Eymen Özgen
Kendi düşüncem 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Sedef Alptekin tarafından sorulmuştur.

Bana saçma geliyor çünkü işe yaraması için tüm hastalıkların temas ile yayılması lazım ama hava ile yayılan ve hayvanlarla yayılan hastalıklarda var yani bence karantina sadece geçici çözüm olmalı zaten ekmek almaya çıktım diyince zabıtalar izin veriyordu yani hiçbir anlamı kalmıyordu.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Türkiye Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce ÇevrimiçiÜcretsiz3 Mayıs
Türkiye Matematik Kulübü 5. Geometri Çalıştayı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 22:00 tarihine kadar.

Geometri Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübü tarafından düzenlenen akademik odaklı çalıştaylardan biridir. Özellikle geometri konusuna meraklı insanları buluşturmak ve bu konuda tartışabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamakla birlikte bu konuya meraklı kişilerin konuşma vermesini teşvik etmek istiyoruz. 5. Geometri Çalıştayı çevrim içi olarak 3-4 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşecektir. Etkinliğin gerçekleşeceği tarihte katılımcılar, konuşmaları Google Meet veya YouTube üzerinden canlı olarak takip edip sorular sorabilirler. Öte yandan etkinliği daha aktif bir şekilde geçirmek için kurmuş olduğumuz Telegram grubunda katılımcıların birbirleriyle konular hakkında konuşabilmelerini sağlamak istiyoruz.

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Psikoloji konusunda geliştirebilirsin.

İnceleme
Kağan Köseoğlu
İnceleyen10 6 gün önce
Şahsen hayatımda izlediğim en güzel ve en anlamlı filmlerden biriydi. Sadece bir distopya olmasından öte, insanı dürten ve olası geleceğe karşı uyaran bir nitelik taşıyor. Düşünen ve sorgulayan insanların çok dersler çıkaracağı harika bir başyapıt, herkese şiddetle tavsiye ederim.
9.7/10
(116 Kişi)
Puan Ver
Hatırla, hatırla... 5 Kasım'ı hatırla...
Yönetmen: James McTeigue
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
6
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan Çınar
7 saat önce
Heraklitos gerçekten neyden bahsediyordu? Bir değişimin anlatılması neye göre önemliydi ki?
Tanrılar için insanlar çirkindir ama tanrılar kendi aralarında çok güzel olurlar , ölüm birimiz için çok kötü bir şey iken diğerimiz için ise bir kurtuluş. Gerçekten görecelik kavramı bu kadar önemli mi? Gerçekten de bütün hayatımız aslında bir çirkinlikten mi ibaret? Yoksa tam tersi bir güzellik olabilir miydi? Bir kadın erkeğe baktığında ona çirkin gelen şey diğerine nasıl olurda güzel gelebilirdi ki? İkisi de aynı göz değil mi? Toplumsal farkındalık bütün algılarımızı bize sormadan kendisi mi yaratıyor ? Gecenin bir vakti kafamda ilginç sorular işte.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Furkan Coşar
Furkan Coşar
25K UP
Türü Ekleyen 14 saat önce
Güneydoğu Afrika çitası ( Acinonyx jubatus jubatus ), Doğu ve Güney Afrika'ya özgü aday çita alt türüdür . [ 1 ] Güney Afrika çitası, çoğunlukla Kalahari'nin ovalarında ve çöllerinde, Okavango Deltası'nın savanlarında ve Güney Afrika'daki Transvaal bölgesinin çayırlarında yaşar . Namibya'da çitalar çoğunlukla tarım arazilerinde bulunur .
0
Tüm Reklamları Kapat
Emin Hemşin
Emin Hemşin
20K UP
Üye 5 gün önce Henüz cevap yok.
Bilirsiniz ocaklar için kullanılan doğalgaz tüpleri kullanıldıkça hafifler, benzer şekilde helyum tüpleri de hafifleşiyor mu, yoksa helyumun kaldırma kuvveti azaldığı için ağırlaşıyor mu?
114 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Bastırmaya çabaladığımız her güdümüz, zihnimizde yuvalanan bir yılan gibi bizi zehirliyor.
Kaynak: Dorian Gray'in Portresi
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close