Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
11 Temmuz 2020 Üye
1

Tasarımcı argümanını kabul edenler, neden bilimin "ölümden sonra yaşam yoktur" dediğini zannediyor?

Bilimsel açıdan ölüm sonrası yaşam vardır ya da yoktur çıkarımı deney ve gözleme dayalı olarak yapılamaz.
639 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
11 Temmuz 2020 Skeptik

Bence Bilim "Tanrı vardır veya yoktur" demediği halde bilimin neden "Tanrı yok" dediğini sanıyorlarsa aynı sebepten. Bilimin boş hipotez mantığını yanlış anlamalarından kaynaklı.

Bilim, her gün yeni bilinmezlerle karşılaştığı ve onları durmaksızın çözmeye çalıştığı için, bu bilinmezlere karşı son derece sistematik ve iyi çalışılmış bir yaklaşım geliştirmiştir. Bu yaklaşımın kalbinde boş hipotez kavramı yatmaktadır.

Boş hipotez, eğer ki ortada henüz ispatlanmamış bir iddia varsa, bilimin ona nasıl yaklaşması gerektiğini dikte eden bir yöntemdir. En basit tanımıyla boş hipotez, bilimsel olarak ispatı henüz yapılmamış bir iddia ileri sürüldüğünde, bilimin o iddiayı otomatik olarak ("varsayılan tutum" olarak) yanlış varsaymasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların yanlış anladığı şey; "varsayımsal tutum olarak yanlış" varsaymanın "Bu yanlış" demek ile aynı şey olduğu. Çünkü üzerinde düşünülmedikçe yanlış anlamaya çok müsait bir kavram.

Çünkü bilim o boş hipotezi çürütmeye çalışır ama çürütülemiyorsa onunla ilgilenmez. Yani Tanrı, ölümden sonra yaşam vs gibi konular bilimsel olarak deneylenemediği ve gözlemlenemediği için bilim bu gibi konuları yoksayar. Bunu çoğu kişi bilim "Bunlar yok dedi." gibi anlıyorsa da "Bilim bunlar hakkında yorum yapmaz, bilimin alanında değil" anlamına geliyor.

Yani burada bilimin işleyişini ve yöntemini yanlış anlama ve yanlış yorumdan kaynaklı yanlış bir çıkarım var diyebiliriz.

336 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Fatih Yılmaz
11 Temmuz 2020 Tasarımcı Argümanını Kabul Eden Biri Diyelim :D

Öncelikle bir tasarımcı argümanı savunucusu olduğum kadar bir bilimsever de olduğumu belirteyim. Çünkü genelde bir tasarımcıya inanıyorsan bilimin senin için bir şey ifade etmediği düşünülüyor. Ancak bu kesinlikle doğru değil.

Konuya gelecek olursak tasarımcı argümanını kabul eden kişilerin "bilimin ölümden sonra yaşam yoktur dediğini zannettiği" filan yok. Aynı sizin de ifade ettiğiniz gibi bu bilimin araştırıp deney yapabileceği bir konu değildir. Ölümden sonra yaşam olmadığını iddia eden kişiler "naturalist bilim" takipçileri. Naturalist bilim demek gözlemleyemediğimiz şeylerin var olamayacağını ve her şeyin bu evren içinde doğal olarak gerçekleştiğini iddia eden bilim demektir. Şunu da söylemeliyim ki metodolojik olarak naturalist düşünmekte bir hata yoktur ancak benim bahsettiğim kesim metodolojik naturalizmin dışında olayların bu bakış açısıyla açıklanabildiğini iddia eden bir düşünce yapısına sahip. Eğer şu videoyu izlerseniz orada konuşma yapan kişinin olayları tamamen doğal olarak açıklamaya çalıştığını görürsünüz. Bilincin beyinden ibaret olduğunu söylüyor -ki bu bir inançtır- ve bunun üzerinden ölümden sonra yaşam olmadığını kendince kanıtladığını iddia ediyor. Bedenimizde gerçekleşen olayların ve hislerin bir tepkimesini beyinde görmek her şeyin temelinin o olduğunu mu gösterir? Bundan önce cevaplanması gereken soru yaşamın ne olduğu sorusudur. O videoda bizim atomlardan ibaret olduğumuzu ve atomların nasıl çalıştığını bildiğimizi söylüyor. Ancak bu bir yalan, atomların nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Atomların ne şekilde hareket ettiğini ve hareket ederken hangi kurallara uygun hareket ettiklerini biliyoruz ancak neden ve nasıl bir düzen içerisinde bedende ahenkle hareket ettiklerini bilmiyoruz. Canlı olmayan birçok maddede mevcut olan atomlar bizim bedenimizde bir bilinci varmış gibi hareket ediyor. Bir hücrenin oluştuğu atomlara bakalım. Bu atomların aynısını cansız bir varlıkta da bulabiliriz ama onda bilinçsiz bir şekilde hareket ederlerken canlı bir varlığa gelince neden ve nasıl bir anda bütün atomlar birbiriyle uyumlu bir şekilde sanki bilinci varmışcasına hareket ediyorlar? Canlı diye tabir ettiğimiz varlıkların bedenlerindeki atomlar bir anda bilinç sahibi mi oluyorlar? Bakın bilimsel olarak baktığınızda bir canlıdaki atomla cansız bir varlıktaki aynı atom arasında HİÇBİR FARK YOK. Bu çıkmazdan bilimsel olarak çıkamıyoruz ki bilinci beyinle sınırlayalım ve o yok olunca bilincin de yok olduğunu söyleyelim. Ölümün ne olduğunu bilimsel olarak açıklayamıyoruz ki ondan sonra ne olduğunu açıklayabilelim. Ölüme bilimsel olarak söylenebilecek en makul açıklama -örnek olarak söylüyorum- bir canlının bedeninin yaşamını devam ettiremeyecek şekilde zarar görmesi şeklinde olabilir. Ama bu düzen bozulduğunda neden o bilinci varmışcasına hareket eden atomların bir anda cansız varlıkların atomları gibi hareket ettiğini bilimsel bir üslupla anlayamıyoruz.

Biz bu konuda bir ruhtan bahsediyoruz. Canlı bir varlık içindeki ruh sayesinde böyle canlı olabiliyor diyoruz. Cansız varlıklardakiyle aynı olan atomlar bu ruh sayesinde canlı oluyor diyoruz. Eğer ruh nedir diye sorarsanız açıkçası onu biz de bilmiyoruz (17/85) ancak Tanrının varlığını rasyonel olarak kendimize kanıtladıktan sonra bize bu konuda O'nun yaptığı açıklamayı kabul ediyoruz. (Tanrının varlığını rasyonel olarak açıklamak konusunda şu sorudaki cevabıma bakabilirsiniz eksikleri olabilir ancak kaynak olsun diye gösteriyorum)

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde naturalist bilim bilimle eşdeğer sayıldığı için (Evrim Ağacı - Bilimin Temel Varsayımları Nelerdir? Bilimin Sınırları Var mı? Madde 5) bugün bu bilimle yola çıkan insanlar ölümden sonra bir hayat olmadığını iddia ediyor. Şu videoda da aynı şekilde ölümden sonra yokluğun olduğunu iddia eden bir filozofun itirafları var Ölümle yüzleşmek: 97 yaşındaki filozof hayatı, aşkı ve ölümü sorguluyor. Naturalist bir düşünce yapısıyla insanlara ölümü ne kadar açıklamaya çalışsanda bu aslında onu geçiştirmek için verilmiş cevaplardan ibaret kalıyor. "Ölümden sonra var olmayacaksın ki neden korkasın?" tarzındaki açıklamalar ölüm tam bir gerçeklik haline geldiğinde insanı tatmin etmiyor. Her neyse bunlar konumuzun dışındaki meseleler.

Kısaca bizim karşı olduğumuz şey insanların naturalist bilimle ölümden sonra bir yaşam olmadığını kanıtladıklarını söylemeleri. Bu verdiğim örnekler dışında biraz araştırma yaparsanız aynı şekilde ölümden sonra bir yaşamın olmadığını bilimsel olarak kanıtlayan (!) birçok kişi bulabilirsiniz. Sizin de dediğiniz gibi ölüm gibi deney yapamadığımız bir meseleyi bilimle kanıtlayamayız. Buradan sonra yaptığımız açıklamalar hep inancın konusudur ve inançlar altlarındaki delillerinin sağlamlığıyla ayakta durur. Elimden geldiğince konuyu açıklamaya çalıştım ancak yine de eksik olabilir. Umarım faydalı olabilmişimdir. Teşekkürler...

229 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı - Bilimin Temel Varsayımları Nelerdir? . (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sean Carrol - Life After Death. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Ölümle Yüzleşmek: 97 Yaşındaki Filozof Hayatı, Aşkı Ve Ölümü Sorguluyor. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. İsra Suresi 85.Ayet. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 12 Temmuz 2020 ölümdensonrayaşamyok

Ölümden sonra Zaten Yaşam diye birşey söz konusu değildir . Tasarım argümanı Bilimsel bir argüman değildir . Ölümden sonra yaşam olmadıgını bilimin araştırmaları sayesinde bilebiliriz . Bu konuda Evrim ağacının Videoları vardır

Ölüm Nedir? Neden Yaşlanıyoruz? Neden Ölüyoruz? : https://evrimagaci.org/olum-nedir-neden-yaslaniyoruz-neden-oluyoruz-86

bu arada bir soru sormuştum Bilimin açıklamalarına rağmen Neden insanlar din ve mitlere inanır diye ? Cevap vermiştiniz ama konu ile alakası yoktu . Evrimağacından alt yorumu olmadıgı için cevap verememiştim

Tüm Reklamları Kapat

227 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close