Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 6 Mayıs 2020
18

Tanrının varlığı ya da yokluğu rasyonel bir biçimde kanıtlanabilir mi?

8,795 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
20 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü 7 Haziran 2019
Orijinal Soru: Tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlanabilir mi?

    Bilimsel açıdan kanıtlamakla kastedilene ve neyin bilimsel olduğuna bağlı bu sorunun cevabı. En azından Tanrı'nın varlığını daha muhtemel kılan ancak kesin olarak Tanrı'yı kanıtlamayan bilimsel "deliller" bulunmaya çalışılabilirdi. Bu tarzda en fazla tartışılan argümanlar şunlar:

1. Kelam Kozmolojik Argüman: Büyük Patlama başta olmak üzere genel olarak kozmolojinin evrenin başlangıcını kanıtladığı iddia edilir. Bunun ardından başlangıcın en iyi açıklamasının Tanrı olduğunu öne süren çeşitli felsefi argümanlar aracılığıyla evrenin başlangıcından sorumlu olan şeyin Tanrı olduğuna ulaşılır.

2. Hassas Ayar Argümanı: Evrendeki temel fiziksel sabitler, yasalar ve erken evrenin koşulları gibi şeyler çok küçük oranlarda dahi daha farklı olsa yaşam ortaya çıkamazdı. Yaşama uygun bir evrenin var olması ihtimali çok düşüktü. Bu ihtimalin gerçekleşmesini en iyi açıklayan ve muhtemel kılan şey Tanrı'nın var olmasıdır.  

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki argüman da aslında bilimsel verileri öncüllerini gerekçelendirmek için kullanan felsefi argümanlar olarak görülmeli. Eğer bilimsel kanıtı felsefi argümanları dışlayan bir şekilde anlayacak olursak bunlar bilimsel kanıt olmaz. Ama bilimsel verileri içermeyi bilimsel kanıt olmaya yeterli görürsek bu iki argüman da başarılı olmaları durumunda bilimsel kanıt olarak görülebilirdi. 

Bu iki argümanın dışında doğaüstü şeylerin varlığını kanıtlama yönündeki (telepati, telekinezi, kehanet vb.) parapsikoloji araştırmaları ve yaşamın kökeninin doğal süreçlerle açıklanamayacağını iddia eden argümanlar da  başarılı olmaları durumunda bu iki argümanın olduğu anlamda Tanrı'nın varlığı lehinde bilimsel argümanlar olurlardı. Bunlara ek olarak tarihi de bilim kapsamında alırsak peygamberlerin ve onların gerçekleştirdiği iddia edilen mucizelerin tarihselliklerini kanıtlamaya yönelik tarihsel argümanları da bilimsel argüman sunma girişimi olarak almamız gerekirdi.

Bu argümanların başarılı olduklarını düşünmüyorum ancak başarılı olabilirlerdi. Tanrı'nın varlığı lehinde bilimsel argümanlar arasaydık burada bahsettiğim türden argümanlara bakmamız gerekirdi. 

5,741 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Kılıç
Öğrenci 6 Haziran 2019
Orijinal Soru: Tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlanabilir mi?

Çocukluğu sorunlu geçmiş bir bireyi düşünün (kendine güveni az, kendine saygısı az, daima birilerinden onay bekliyor). Kurduğu aile ortamında, iş yaşamında ve üstlendiği görevlerde kendi ruhsal sıkıntıları nedeniyle açmazlara düşüyor, bunalıyor, kaçış yolu arıyor, yaşadıklarını unutmasını sağlayacak bağımlılık araçları peşinde. Bu bireye önerebileceğiniz en iyi çözüm nedir? Doğal olarak bir psikologa görünmesi. Bu bireyin psikologla görüşmesinin ardından tedavi edici ilk etken kendi sorunlarını anlatabilmesi, onu anlayacak birisinin yanında olması. Birey yaşadığı sorunları hayatın anlamı sanıyor, herkesin böyle olduğuna inanıyor. Başka bir yol göremiyor. Bilse ki, bu sorunlar geçmişindeki talihsiz olayların eseri, çabaladığı taktirde değişebilir; o zaman değişim yolunda adım atmaya başlayacak. Birey sorunlu olsun veya sağlıklı olsun; yaşamında her daim anlayamadığı, çözemediği ve ona sorunlar yaratan faktörlerle karşılaşır. Bu herkes için geçerlidir. Özellikle bilimin yetersiz olduğu çağlarda, bu sorunlarla başı ağrıyan insanlar bir "sakinleştirici" ararlar. İnanç sistemlerinin kurduğu organizasyonlar bir bakıma "beyin sakinleştiricisi" görevi görür. Nasıl ki, yoğun bir şekilde ders çalıştıktan sonra kafanız şiştiğinde televizyonu açıp boş boş video klipleri izlemek rahatlatıyorsa, inanç sistemleri de birey için bunu yapar. Ringde dövüşen boksörü maç arasında havluyla serinletir, güzel sözler söyler. Lionel Tiger ve Michael McGuire'ın Tanrı Beyni kitabı tam da buna odaklanıyor.

3,838 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik 8 Ağustos 2020
Orijinal Soru: Tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlanmış mı?

Tanrı bilimsel yöntem ile kanıtlanamadığı için boş hipotez gereği bilim Tanrı ile ilgili yorum yapmaz, felsefenin alanıdır. Bir kere argümanınız da felsefi bir görüş. Bilimsel değil. Tanrı'ya inanıyorsanız sebepler zincirinin başındaki Tanrı da sonsuz (ezeli ve ebedi). Yani yine sonsuzluğa inanıyorsunuz zaten. Siz Tanrı'ya sonsuz dersiniz, başkası maddesel forma sonsuz der ve Tanrı yok der. Bunlar felsefi görüşlerdir, bilimsel değil. Teistik evrimcilik, Materyalist evrimcilik ve aradaki bir sürü görüş tekrar söylüyorum felsefi yorumdur.

435 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 1 Ağustos 2023
Orijinal Soru: Tanrının varlığını/yokluğunu nasıl kanıtlayabilirsiniz?

Tanrının varlığını ya da yokluğunu kanıtlamak bugünkü kabullerimizle pek mümkün görünmüyor. Çünkü kanıtlama dediğiniz şey bilimsel bir olgu. Tanrı ise bilimsel bir olgu değil. Tanrının binlerce yıllık tarihinde onun varlığını kanıtlayabilen hatta buna niyetlenen tek bir kişi olmadı. Hiç kimsenin, bilimsel yöntemlerle tanrının varlığını kanıtlamaya çalıştığını, bu içeriğe sahip bir bilimsel çalışma yapıldığını görmedik. E bugüne kadar milyarlarca insan ona inandığı, milyonlarca kişi onun üzerine uzmanlaştığı ama buna karşılık tek bir kişinin dahi buna niyetlenmediği düşünülürse... Demek ki hiç kimse, tanrının varlığını bilimsel olarak kanıtlamaya ya da gösterme ihtiyacı duymuyor. Herkes ona inanmayı yeterli görüyor.

214 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dinçer Arslan
Düşünür 7 Mayıs 2020

Bilimsel düşünürsek tanrı inancına dair kesin bir delil bulunmadığı sürece inanılmaması gerekir. Ki zaten bir fikri ortaya atan kişi, bunu kanıtlama sorumluluğuna da sahiptir. Bu durumda tanrı rasyonel olarak yok denilebilir. Kutsal kitaplar (Yazılanları kanıtlar nitelikte hiçbir delil içermediği için ve bununla birlikte birlikte ,içeriği efsanevi varlıklarla doludur ayrıca birtakım çelişkiler ve etik olmayan öğütler bulunmakta birçoğunda) delil niteliği taşımaz bunun dışında var diyen kişi soyut veya somut bunu insanlara gösterebilmelidir, sadece var diyerek hiçbir şey kanıtlanamaz.Tanrı inancı için gösterilen çoğu delil hikaye şeklinde ve bilimsel değildir.Ayrıca bir klişe olarak sonsuz güçteki bir varlık, kendisinden daha güçlü bir şey yaratabilir çünkü sonsuz güce sahiptir ama bunun yanı sıra sonsuz +1 diye bir şeyin de imkanı yoktur, bu durumda tanrı çelişkili bir ifadedir ve mantıksal olarak da mümkün değildir.

1,383 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Popular Science . (7 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (7 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close