Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Şekerin tadını neden severiz?

Şeker insan sağlığına zararlı, peki sağlığa zararlı şeylerin genelde tadını kötü olarak algılıyorken şekerin tadı neden hoşumuza gider? İyi/kötü tat veya koku duygusu nasıl evrimleşmiştir?
1,298 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ayşe Işık
Anest.Tekn.

Bir şeyi ne kadar tükettiğine bağlı zararlı oluşu biraz da ama şeker ve yağ için şunu söyleyebilirim avcı toplayıcılık zamanlarında bu tür gıdalara ulaşmak çok zor ve kısıtlı olduğu için vücut günümüzde bunları aldığında mutluluk hormonu salgılıyor çünkü vücuduna nadir giren bişey olarak algılanıyor kısıtlı ve zorlu bi süreçle bunları vücuduna almışsın sanıyor çünkü o zamanlar öyleydi günümüzde de tam tersi istediğimiz zaman istediğimiz formda şekere erişebiliyoruz hal böyle olunca bu tür besinler hem çekici geliyor insana çünkü hala ilkel beyin onu nadir bi gıda olarak algılıyor hem de bağımlılık yapıyor özellikle fastfoodları bu yüzden çok seviyoruz yoğun şeker oranından dolayı ve istediğimiz zaman istediğimiz gıdaya erişebildiğimiz için de istediğimiz gibi istediğimiz miktarda bunları tüketiyoruz bu da obezitenin önünü açıyor çünkü o kadar fazla şekeri ve yağı yakabilecek hayat temposuna sahip değiliz artık

Kaynaklar

  1. Kürşad SAYIN. Hızlı Yemek Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri Ve Tercih Nedenleri Üzerine Bir Araştırma**. Alındığı Tarih: 7 Aralık 2022. Alındığı Yer: JOURNAL OF TOURISM AND GASTRONOMY STUDIES | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Öncelikle şeker ve yapay işlenmiş şeker ayrımını göz önünde bulundurmak zorundayız. 6 karbonlu doğal şekerin yüzde 95i enerjiye dönüşür, kana hızlı karışır. Yapay şeker o kadar çok asitlenmeye neden olur ki, bir noktada kırmızı kan hücreleri ile, kollajen bağlar ile etkileşime girerek zarar verir. -Biyokimyasını anlatmak uzun sürer, tıpta 2. sigara olarak kabul edilir. Etki mekanizması çok benzerdir. Şeker hastalığı, oksijensiz kalmadır aslında şekerin kırmızı kan hücrelerine bağlanması nedeniyle-

Bu konuyu anlamak için, hemen fabrika ayarlarına yolculuk yapalım. Homosapiens doğada az miktarda şeker ya buluyor ya da hiç bulamıyordu. Meyvelerin gerçek halleriyle şimdiki halleri arasında oldukça büyük farklar var. Yenilebilir kısımları az idi, şeker miktarları da öyle. İşte evrimsel olarak biyolojinin şekeri hiç kaçırmaması, depo etmesi, hatta diğer bütün besin gruplarından önce metabolize edilmesinin nedenleri de yine bu fabrika ayarlarıyla alakalı. O kadar azdı ki, ulaşma sorunu ortadan kalktığında kişiler bağımlısı bile olabiliyor. Ve yapay şeker yüksek oranda karaciğere giderek trigliserid yani yakılması en zor yağa çevrilmekte.

En sağlıklı yiyeceği bile yiyor olsak, yanında şekerli bir şey yiyorsak, metabolizma en yararlı olanı bırakır, şekeri metabolize eder. Şeker, diğer bütün besin gruplarından yüzde 20 daha hızlı enerjiye döner. Böylesi hayatta kalmak için hızlı enerji kaynağının evrimsel olarak tat oranı içermesi oldukça uyumlu görünüyor. İşte bu enerjiyi kaçırmak istemez biyoloji. Bu kadar hızlı enerjiye dönüyor olmasına rağmen, en çok çöp üreten, metabolik atık üreten de yine şekerdir. Ve şekerin vücuttan atılma yöntemi YOKTUR. Ya yakılacak, ya birikecek. Obezite, diyabet gibi bir sürü sorunun kaynağı yapay şeker.

Tüm Reklamları Kapat

434 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (3 Mart 2020). Alındığı Tarih: 3 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close