Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
11

Neden saçlarımız var?

Vücudumuzda birçok bölgede kıllar azalmakta veya hiç yok fakat kafamızda diğer bölgelerden çok daha sık, daha hızlı ve durmaksızın uzayan kıllar var. Neden?
1,670 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Tuna Toprak
Tuna Toprak
60K UP
İnsan evrimi ile ilgili okuduklarımdan yaptığım çıkarım

Saç ne için?

Saç bizim için çok önemli bir parçadır. Benlik saygımızın bir kısmı saçımızın durumuna bağlı olma eğilimindedir ve tam da bu nedenle her gün onu her zaman en iyi durumda giymeyi önemsiyoruz.

Ancak, sadece bize kişilik kazandırmak ve özgüven kazandırmak amacıyla başımızda saçlar yoktur, başka sebepler de vardır. Saçın görevleri nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

Güneş ışınlarından korur

Nasıl cildimiz yazın acı çekiyorsa ve onu güneş ışınlarından korumamız gerekiyorsa, aynı şey saç derisinde de oluyor. Başımızın üzerinde saç olmasının sebeplerinden biri de tam olarak yıl boyunca, özellikle de yaz aylarında bizi güneşten korumaktır.

Saç, güneşin saç derisi üzerindeki etkisini en aza indirir yanma riskini önemli ölçüde azaltır.

vücut ısısını korur

Tüm Reklamları Kapat

Saçın bir diğer işlevi de vücut ısısını korumaktır. Bu nedenle, eski zamanlarda vücudumuzun her yerinde çok daha fazla saç vardı, çünkü bugün sahip olduğumuz kıyafetler ve konforlar olmadan aşırı hava koşullarında hayatta kalmak zorunda kaldık.

Beynin çalışması nedeniyle kafa tarafından çok fazla ısı verilir. Böylece, saç beyni koruyarak başın vücut ısısını korur.

Kafa darbelerini en aza indirir

Saçlarımızın neden başımızda olduğunu açıklayan bir diğer işlevi de darbelerden kendimizi korumaktır. Yeterli miktarda saça sahip olan kafalar üzerindeki etkiler, kelliğe sahip olanlara göre daha az yoğundur.

175 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hospital Capilar. Neden Kafamızda Saç Var? Tüm Bilgiler!. (21 Şubat 2022). Alındığı Yer: Hospital Capilar | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı
Orijinal Soru: Neden İnsan Türünün Saçı Var?

İnsan olmayan tüylü primatlarda kıllar, soğuk iklimde ısıyı tutmaya ve sıcak bir ortamda ısıyı dışarıda tutmaya hizmet eder, böylece Afrika Savana mozaik habitatında meydana gelen aşırı iklim değişiklikleri altında türlerin korunmasında hayatta kalma değeri olan termoregülasyona yardımcı olur. Vücudu travmaya ve ayrıca ultraviyole hasarına karşı korur. Tüy rengi yırtıcılara karşı kamufle olmaya yardımcı olur ve bazı durumlarda erkek aslanın yelesi gibi cinsel bir çekici görevi görür. Sinir lifleriyle zengin bir şekilde donatılmış olan kılların dokunsal ve iletişimsel işlevleri vardır. Bazı hayvanlarda ayrıca deride, dudaklarda, burunda ve kaşların üzerinde özelleşmiş sinüs kılları bulunur. Vibrissae adı verilen bu dokunsal kıllar 2000'den fazla duyusal sinir ucuna sahiptir ve gece hayvanlarında neredeyse göz işlevi görebilir. Pilo ereksiyonu ya ışık durumunu ya da saldırıyı işaret edebilir. İnsan olmayan primatlarda kıllar aynı zamanda yeni doğanın anneye tutunmasını da sağlar. Dolayısıyla, hayvanlarda kıllar yalnızca hayatta kalma değerine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda türlerin çoğalmasına da bir ölçüde yardımcı olur

Primatlarda bu kadar önemliyken, neden erken hominidlerde kıl örtüsü azalmıştır? Aslında insandaki kıl sayısı maymunlardan çok daha az değildir, çıplak derimizde cm2 başına yaklaşık 60 kıl vardır. Ancak bu insan kılları küçük, minyatürize ve maymunlara göre daha az pigmente sahip. İnsanlarda kılların yoğunluğunun ve boyutunun azalması, terleme yoluyla buharlaşarak ısı kaybıyla termoregülasyona yardımcı olur. Tüysüz deri buharlaşmaya karşı bir engel oluşturmazken, bol miktarda tüy buharlaşmayla ısı kaybını azaltacaktır. İlkel insanın bolca terleme yeteneği, Afrika Savanaları'nın sıcak yazlarında yiyecek aramasını sağlamıştır. Dolayısıyla, günün sıcağından kurtulmak için terleme işlevi, ilkel insanın kökeninin olduğu varsayılan Afrika kıtasının sık ormanlarının serin gecelerinde kalın kıllarla ısıyı muhafaza etmekten çok daha önemli olmuş olmalıdır.

İnsanlarda, göz kirpikleri ve burun deliklerinin içindeki ve dış kulaklardaki kıllar gibi özelleşmiş kıllar çevreden bir miktar koruma sağlar. Kaşlar terin göze girmesini önler. Saçlı deri kılları beynin sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilir. Kıllar ayrıca arsenik gibi zehirli maddeleri dışarı atabilir ve bu nedenle adli tıpta kullanılır. Her dermatoloğun bildiği gibi, saçların psikolojik işlevleri ölçülemez

Tüm Reklamları Kapat

Saç folikülü, temel biyolojik problemleri incelemek için önemli bir model sistemdir. İnsanlar memelilerden çok daha uzun bir anajen ve daha kısa bir telojene sahiptir. Kıl folikülü kök hücrelerinin, daha kolay bulunabilirlik, bolluk ve etik sorunların olmaması nedeniyle geleceğin hücreleri olarak embriyonik kök hücrelerin yerini alması muhtemeldir. Kıl folikülü epidermal homeostaz, yara iyileşmesi ve deri tümör oluşumunda rol oynar. Genetik çalışmalar folikül oluşumu, büyümesi ve döngüsünde yer alan çok sayıda geni ortaya çıkarmıştır. Vitiligo lekelerindeki repigmentasyon genellikle kıl folikülleri etrafında başlar.

Dolayısıyla, Darwinist gözle bakıldığında kılların Homo sapiens'te artık hayatta kalma değeri kalmamış olsa da, yine de yararlı işlevleri vardır ve tamamen körelmiş değildirler![1]

116 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Yesudian. (2011). Human Hair - An Evolutionary Relic?. International Journal of Trichology, sf: 69. doi: 10.4103/0974-7753.90799. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Random Anon
Evrim Ağacı takipçisi
Orijinal Soru: Neden İnsan Türünün Saçı Var?

Çünkü kıllar vücudun bir bölgesindeki sıcaklığı sabit tutmakta çok iyiler. Ve beynimiz de hassas bir organ olarak sıcaklığın sabit kalmasına ihtiyaç duyuyor. Kaynaktaki video tam bu konudan bahsediyor, izlemenizi tavsiye ederim.[1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Cinsel Bölgelerimiz Neden Kıllı?. (9 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ece Budunoğlu
Merak ediyorum
Orijinal Soru: Neden İnsan Türünün Saçı Var?

Öncelikle ortalama bir insan vücudunda ve ortalama bir şempanze vücudunda neredeyse eşit sayıda kıl bulunur. Evrimsel süreçte biz insanlar ter bezlerine ihtiyaç duyduğumuz ve kıl kökleriyle ter bezleri aynı yerde oluşamadığı için kıl köklerini küçültmeye (kıllarımızı inceltmeye) başvurduk, bu yüzden de sanki kıllarımızı kaybetmişiz gibi duruyor. Ne var ki bazı istisnalar dışında el ve ayakların büyük bir bölümü hariç her yerinizde ince/kalın kıllara rastlamanız beklenir. Peki ya neden bazı bölgelerde daha kalın ve sık kıllara rastlarız? Bu durumun saçlardaki açıklaması büyük ölçüde beyni güneşten ve soğuktan koruma amaçlı olacaktır. Sakal için birden fazla açıklama bulunuyor, bunlardan iki tanesini paylaşacağım. Sakalın testesteron ile bir bağlantısı olduğu aşikar, kadınların eş seçiminde sakalı uzun olan erkekleri seçmesinin başlıca sebebinin bu olduğu düşünülüyor. Benzer şekilde günümüzde birçok erkeğin muzdarip olduğu saç dökülmesinin de testesteron ile olan bağlantısından ötürü günümüze kadar geldiği düşünülüyor. İkinci olarak ise sakalın o özellikle erkeklerin devamlı savaş içerisinde olduğu dönemlerde çene gibi önemli bir bölgeyi darbelerden koruduğu, darbeleri kaydırdığını savunan bazı makaleler var. Kaşlar için öncelikle gözü koruma amaçlı varolduğu ancak ileriki dönemlerde avcılık esnasında sessiz iletişimi sağlamak amaçlı kullanıldığı düşünülüyor. [1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. (2020). 50 Soruda Evrim. ISBN: 9786055888671. Yayınevi: Bilim ve Gelecek Kitaplığı.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close