Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Ne kadar değişimden sonra canlıyı yeni bir tür olarak adlandırırız?

Sürekli mutasyon geçiren bir canlı hangi seviyeden sonra evrimleştiği tür ile verimli döller oluşturamamaya başlıyor?Bu olay bir anda mı gerçekleşiyor?Mesela 3 farklı mutasyon gerçekleşti hala yeni bir tür değil, verimli döl oluşturabiliyor sonra 4. gerçekleşince bir anda oluşturamamaya mı başlıyor?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap

Bu birazcık türü nasıl tanımladığınıza bağlı ve günümüzde tür tanımı çiftleşebilirlik üzerine kurulmuyor artık pek. Daha ziyade genlerin bir kısmına veya tamamına bakarak, türe ait hiçbir ek bilgiye sahip olmaksızın bir genomu diğerinden ayırt edip edemediğimize bakarak yapılıyor. Birbirinden yeterince ayrışmış genomlar, haritalandırıldığında farklı şekillerde öbekleniyorlar ve bu öbekler genellikle ayrı türlere işaret ediyor. Sonradan genlerden gelen bu ayrışmanın fiziksel karakterlere etki edip etmediğine de bakarak sınamak mümkün oluyor. Kimi zaman fiziksel özelliklerde bariz farklılıklar olmasa da, sırf genlerden yola çıkarak ayrı tür iddiasında bulunulabiliyor. Çoğu zamansa genetik öbeklenme zaten fiziksel öbeklenme ile örtüşüyor. Bu durumda ayrı tür iddiamız daha da güçlü oluyor. 

Tabii ki bilimin her alanında olduğu gibi, tür tanımlarında ve iki canlının ayrı türler olduğu iddiasında da bolca tartışma yaşanıyor; ancak bu çatışmadan en doğru cevaplara ulaşmayı başarıyoruz. Çünkü taraflar kendi istek ve inançlarına göre değil, eldeki verinin nasıl okunmasının daha mantıklı olduğuna yönelik hakem denetiminden geçen makaleler yayınlıyorlar ve karşı tarafı ikna etmeye çalışıyorlar. Nihayetinde bilimsel bir konsensus oluşabiliyor. Tabii ki her tür iddiası da camiayı ikiye bölmüyor, bu tartışmalar genelde oldukça izole bir şekilde yaşanıyor ve kendi içinde çözüme kavuşuyor. Zaten artık birçok bilim insanı aynı veya ayrı tür tanımlamanın o kadar da önemli olmadığında hemfikir. Önemli olan incelenen genomda ne tip değişimler yaşanmış, bunlar ne anlama geliyor, vb. konular. Yoksa bir türün şu isimle mi yoksa bu isimle mi anılacağı sadece yüzeysel bir prestijden ibaret. Öyle ki, bazı bilim insanları tür tanımlarının komple kaldırılmasından yana.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunlar bir yana, sorunun özüne gelecek olursak: Bunun evrensel ve tekil bir cevabı yok. Kimi zaman tek bir mutasyon bile yeni bir türden söz edebileceğimiz kadar bariz bir değişim yaratabilir, kimi zaman onlarca mutasyon birikse de halen aynı türün içindesinizdir.Dahası, bir araştırma grubunun aynı veya ayrı tür iddiası, bilimsel olarak nihai bir iddia değildir; meydan okunabilir, değiştirilebilir, geliştirilebilir. Bu süreçte çiftleşebilirliğe bakmak bariz ve kolay bir araçtır; ancak her zaman net cevaplar veremez.

Zaten genel olarak şöyle söyleriz: İki bireyin çiftleşemiyor olması ayrı türler olduklarına güçlü bir kanıttır; ancak çiftleşebiliyor olması, aynı türler olduklarına güçlü bir kanıt değildir. Çünkü bariz şekilde ayrı (genomik analiz sonucu farklı öbekler olduğu belirgin olan) türlerin bile çiftleşebildiğini ve verimli döller verebildiklerini biliyoruz. Bunu bitkilerden zaten biliyorduk; ancak Homo sapiens ve Homo neanderthalensis çiftleşmeleri gibi hayvan örnekleriyle son birkaç on yılda kesinleştirdik.

Fakat bunun çok da önemli olmadığını, önemli olanın popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesinin evrim demek olduğunu ve bu bilgiden yola çıkarak canlıların nasıl ve ne yönlere doğru evrimleştiğini anlamak olduğunu hatırlamak gerekir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cell Reports. (2 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close