Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kullanılmayan organların körelmesi doğal seçilim ile nasıl açıklanır?

Lamarck'ın tezi yanlış ise Darwin'ci ya da başka türlü bu durum nasıl açıklanmaktadır?
533 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bir organın kendisi ya da bir işlevi kullanılmıyorsa masraflıdır. Dolayısıyla popülasyon içerisinde bu organları üretmeyenler ya da daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyon taşıyanlar, enerji tasarrufu bakımından diğerlerine göre avantajlı konuma geçerler. O organa ya da işlevine harcayacakları enerjiyi hayatta kalmak ve üremek için kullanabilirler. Böylece nesiller içerisinde olan organı ya da o işlevi daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyonlara sahip olanlar, en avantajlı olanlardır. Bunlar daha fazla üreyecek ve o kalıtsal mutasyonları gelecek nesillere aktaracaklardır. Böylece nesiller içerisinde o organlar körelir.

Örneğin apandis. Selülozun işlenmesine yardım eder. Bakın, bu işlevini biliyoruz. Et tabanlı bir diyete geçiş ile birlikte atalarımız ile birlikte selülozu sindirmeye yarayan işlevi köreldi. Popülasyon içerinde çeşitlilik vardı ve popülasyon içinde kalıtsal mutasyonlar gibi çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte bazıları apandisin daha körelmiş şekilde çıkmasını sağlayacak kalıtsal çeşitliliğe sahipti. Bunlar enerji tasarrufu bakımından daha avantajlı konuma geçti ve daha kolay hayatta kalıp daha kolay üredi. Dolayısı ile organlar köreldi.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir örnek de kuyruğumuz. Çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte kuyruğun uzun çıkmasını sağlayanlar mutasyon da kuyruğun daha körelmiş şeklinde çıkmasını sağlayan mutasyonlar vardı. Biz de dahil bütün kuyruksuz maymunlarda kuyruğa olan ihtiyacımız evrimsel süreçte azaldığı için kuyruğun daha körelmiş şeklinde çıkmasını sağlayan mutasyonlar hatta kuyruğun üretimini engelleyen mutasyon taşıyanlar avantajlı konuma geçti, daha kolay hayatta kalıp daha çok üredi ve bu mutasyonları daha çok aktardı ve köreldi.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Luntz, Uyarlayan: H. Cimbat. Meksika Tetrasının Gözleri: Evrimde Ara Geçiş Türlerine Harika Bir Örnek!. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Körelmiş Organlar Nedir? Neden Körelirler? Neden Hala Canlılarda Bulunurlar?. (6 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dılbaz Yenisoy
Öğrenci
Orijinal Soru: Canlılarda aktif kullanılmayan uzuv veya organlar zamanla körelir mi?

Evet, evrimsel süreçte kullanılmayan organlar nesiller içerisinde körelmeye başlar. Bu tür organlara "körelmiş organ" veya "güdük organ" denilmektedir. Örneğin, günümüz insanlarında bulunan apandis organı körelmiş bir organdır. Bu organların körelmesinin sebebi ise evrim ekonomisidir.

Değişen çevre şartlarına bağlı olarak avantajı genetik özellikler zamanla dezavantajlı veya ne avantaj ne de dezavantaj sağlayan genetik özellikler haline gelebilir. Her organ canlının mevcut enerjisinden bir miktar tüketir. Bu durumda o organın körelmiş versiyonunu üreten birey enerjiden tasarruf yapmış olacaktır. Arta kalan bu enerjiyi hayatta kalma veya üreme başarısını arttırmak amacıyla kullanan bireyler, evrimsel süreçte diğer bireylerden daha avantajlı konumda olacaktır. Bu sebeple de evrimsel süreçte seçileceklerdir. Yani körelmiş organa sahip olan bireyler avantajlı konumda olur, doğal seçilim sürecinde seçilir ve popülasyondaki bireylerde bahsi geçen organ zamanla körelir ve hatta bir noktadan sonra tamamen yok olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
H Adıgüzel
H Adıgüzel
4,589 UP
Lise öğrensiyim
Orijinal Soru: Canlılarda aktif kullanılmayan uzuv veya organlar zamanla körelir mi?

Fikrimce uzun süre kullanılmayan uzuvlar veya organlar zamanla eski işlevini yitirmeye başlar ve yavaş yavaş hiçbir işe yaramaz hale gelir. Canlının vücudunda fazlalık olur ve yavaş yavaş körelmeye başlar. (Muhtemelen faydalı olmadı ama neyse.)

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close