Bir organın kendisi ya da bir işlevi kullanılmıyorsa masraflıdır. Dolayısıyla popülasyon içerisinde bu organları üretmeyenler ya da daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyon taşıyanlar, enerji tasarrufu bakımından diğerlerine göre avantajlı konuma geçerler. O organa ya da işlevine harcayacakları enerjiyi hayatta kalmak ve üremek için kullanabilirler. Böylece nesiller içerisinde olan organı ya da o işlevi daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyonlara sahip olanlar, en avantajlı olanlardır. Bunlar daha fazla üreyecek ve o kalıtsal mutasyonları gelecek nesillere aktaracaklardır. Böylece nesiller içerisinde o organlar körelir.
Örneğin apandis. Selülozun işlenmesine yardım eder. Bakın, bu işlevini biliyoruz. Et tabanlı bir diyete geçiş ile birlikte atalarımız ile birlikte selülozu sindirmeye yarayan işlevi köreldi. Popülasyon içerinde çeşitlilik vardı ve popülasyon içinde kalıtsal mutasyonlar gibi çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte bazıları apandisin daha körelmiş şekilde çıkmasını sağlayacak kalıtsal çeşitliliğe sahipti. Bunlar enerji tasarrufu bakımından daha avantajlı konuma geçti ve daha kolay hayatta kalıp daha kolay üredi. Dolayısı ile organlar köreldi.
Başka bir örnek de kuyruğumuz. Çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte kuyruğun uzun çıkmasını sağlayanlar mutasyon da kuyruğun daha körelmiş şeklinde çıkmasını sağlayan mutasyonlar vardı. Biz de dahil bütün kuyruksuz maymunlarda kuyruğa olan ihtiyacımız evrimsel süreçte azaldığı için kuyruğun daha körelmiş şeklinde çıkmasını sağlayan mutasyonlar hatta kuyruğun üretimini engelleyen mutasyon taşıyanlar avantajlı konuma geçti, daha kolay hayatta kalıp daha çok üredi ve bu mutasyonları daha çok aktardı ve köreldi.
Kaynaklar
- S. Luntz, Uyarlayan: H. Cimbat. Meksika Tetrasının Gözleri: Evrimde Ara Geçiş Türlerine Harika Bir Örnek!. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Ç. M. Bakırcı. Körelmiş Organlar Nedir? Neden Körelirler? Neden Hala Canlılarda Bulunurlar?. (6 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı