Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa C. S.
Mustafa C. S.
12K UP
Üye 6 gün önce 8 Cevap
4

Her düşünceye, ideolojiye, dine, inanca veya akıma; yanlış, hatalı ve insanı kötüye sürüklüyor olsa bile yine de saygı duymak zorunda mıyız?

1,232 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
8 Cevap
Quyty Fuhuhuyhuh
Öğrenci 5 gün önce

Saygıyı eğer ki hak edilmesi gereken bir erdem olarak görüyorsan kendi ideolojine uyan veya senin ahlak anlayışına uyan fikirlere saygı duyman kadar normal bişey olmaz ama eğer böyle görmüyorsan ve herkesin hsngi sebeple olursa olsun herhangi bir fikrine saygın varsa bu herkes için geçerli olur yani kısacası senin saygıyı nasıl yorumladığınla ve hangi anlamlar yüklediğinle alakalı diğer herşey gibi. sonuçta algı önemlidir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdulkadir Özcan
düz düşünürüm yetkim yok. 1 gün önce

Her Fikre Saygı Duymak Zorunda mıyız?

Toplumda sıkça dile getirilen “her düşünceye saygı duymak gerekir” anlayışı, ilk bakışta hoşgörülü ve kapsayıcı bir yaklaşım gibi görünse de, bu söylemin sınırları ve sonuçları üzerine derinlemesine düşündüğümüzde işin daha karmaşık olduğunu fark ederiz. Acaba gerçekten, insanlara zarar verebilecek, toplumu geriye götürebilecek veya aklımızla alay edercesine temelsiz olan her fikre, sırf bir düşünce olduğu için saygı duymak zorunda mıyız?

Bu soruya cevap ararken, öncelikle şunu belirtmek gerekir: Fikirlerin kendisinden ziyade, o fikirlerin insanlarda yarattığı etkiler belirleyicidir. Aynı düşünce, farklı bağlamlarda ve farklı kişilerce dile getirildiğinde, tamamen farklı sonuçlar doğurabilir. Örneğin, sokakta bir meczubun kendisini peygamber ilan edip, belirli bir topluluğa saldırı çağrısı yapmasını ciddiye almayıp geçebilirsin. Ancak aynı söylem, geniş bir takipçi kitlesine sahip bir tarikat liderinden geldiğinde, toplumda tedirginlik ve hatta kaos yaratma potansiyeline sahip olur. Burada tehlike arz eden asıl unsur, düşüncenin kendisinden çok, o düşünceye körü körüne bağlanan ve onu uygulamaya geçiren insanlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle, fikirleri tek başına soyut kavramlar olarak değil, onların toplum üzerindeki etkileri ve insanları nasıl harekete geçirdiği bağlamında değerlendirmek daha isabetli olur. Tarih boyunca birçok fikir, ortaya atıldığı dönemde yanlış, tehlikeli ya da ahlaka aykırı kabul edilmiştir. Dünyanın yuvarlak olduğunu savunanlar, bir zamanlar dine karşı çıkmakla suçlanmış, toplum düzenini bozmakla itham edilmiştir. Oysa bugün bilimsel verilerle dünyanın yuvarlak olduğunu biliyoruz. Benzer şekilde, Newton’un kütle çekimi yasası uzun yıllar kesin bilgi olarak kabul edilirken, Einstein’ın uzay-zaman dokusuyla ilgili teorisi, bu anlayışı kökten değiştirmiştir. Bilimin en büyük gücü de işte burada yatar: Yanılgılara açık olması ve kendisini sürekli güncelleyebilmesi.

Bu noktada önemli olan, saçma veya gerçek dışı görünen fikirleri bile tamamen yok saymaktan ziyade, onları sınamaya ve tartışmaya açık olmaktır. Örneğin, günümüzde “düz dünya” savunucularının ortaya attığı iddialar bilimsel açıdan temelsiz görünse de, bu düşünceleri hemen aşağılamak yerine, bilimsel verilerle karşılaştırarak sınamak, aslında hem bilimi hem de sorgulama kültürünü canlı tutar. Bu tür fikirleri kimi zaman bir Hollywood filmi izler gibi eğlenceli bulabiliriz, kimi zaman ise akıl yürütme pratiği yapma fırsatı olarak değerlendirebiliriz. Ancak bu fikirlere körü körüne bağlanıp, bilime karşı cephe almak, işte o zaman zarar verici hale gelir.

Aslında tehlike yaratan, fikirlerin varlığı değil; bu fikirlerin bireyler ve topluluklar tarafından nasıl sahiplenildiği ve uygulandığıdır. Bir insan, belirli bir dine inanabilir ve o dinin alkolü yasakladığını kabul edebilir. Bu onun kişisel tercihidir ve saygıyla karşılanır. Ancak bu kişi, kendi inancını başkalarına dayatmaya kalkar ve başkalarını da alkol içmekten men etmeye çalışırsa, işte o zaman bireysel özgürlüklerin ihlali söz konusu olur. Aynı durum, tam tersi yönde de geçerlidir. Alkol içmenin zararsız olduğuna inanan biri, içmeyen insanları alkol içmeye zorladığında, yine özgürlük ihlali ortaya çıkar.

Özgürlük, ancak karşılıklılıkla anlam kazanır. Herkesin fikrini savunma hakkı vardır; ama kimsenin fikrini başkalarına dayatma hakkı yoktur. Anarşizm gibi devlet karşıtı bir ideolojiyi savunmak da bireysel bir tercihtir. Bu görüşü dile getiren kişiyle oturur tartışırsın, beyin jimnastiği yaparsın. Fakat aynı kişi, bu fikri pratiğe döküp kamu düzenini bozmak, asayişi tehdit etmek gibi eylemlere giriştiğinde, artık o fikir değil, eylem sorgulanır ve önlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, her fikir var olma ve ifade edilme hakkına sahiptir; çünkü fikirlerin varlığı, insan zihninin özgürlüğünün bir göstergesidir. Ancak bu fikirlerin insanlara zarar vermeye başlaması ya da başkalarının özgürlüklerini kısıtlaması, müdahale edilmesi gereken bir noktadır. Saygı, yalnızca fikrin varlığına değil, insanların birbirine karşı tutumuna yöneliktir. Saygının temeli, karşılıklılıktır. Hiç kimse, kendi inancına saygı beklerken, başkalarının farklı düşüncelerine tahammülsüzlük gösteremez. Fikir özgürlüğü, dayatma ile değil, diyalogla beslenir.

O halde, “Her fikre saygı duymak zorunda mıyız?” sorusuna şöyle yanıt verebiliriz:

Fikirlerin ifade edilme hakkına saygı duymalıyız, ancak bu fikirlerin başkalarının özgürlüklerine zarar vermesine izin vermemeliyiz. Saygı, fikirlerin varlığına değil, özgür tartışma ortamına duyulmalıdır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 4 gün önce

Toplumda, sadece bizim toplumumuzda da değil neredeyse bütün toplumlarda kabul görmüş yaygın bir sanı var. Dinsel inançlar saldırılara karşı savunmasızdır ve olağandışı kalınlıkta bir saygı duvarıyla korunması gerekir. Bu saygı herkesin birbirine göstermesi gerektiğinden farklı bir saygı konumundadır. Din merkezinde bazı fikirler barındırır ve biz bunları kutsal ya da mübarek veya benzeri kelimelerle adlandırırız. Bunların esas anlamları '' işte hakkında kötü söz söyleme izninizin olmadığı bir fikir ya da bir kavram; kötü söz kesinlikle söyleyemezsiniz. Neden söyleyemezsiniz ? Çünkü söyleyemezsiniz. Eğer birisi sizin onaylamadığınız partiye oy verirse, bu konuda onunla istediğiniz kadar tartışmakta serbestsiniz. Bu konuda herkes bir görüş bildirecektir ama kimse kendini rencide edilmiş hissetmeyecektir. Eğer birisi vergilerin azalması ya da artması gerektiğini söylerse, bu konuda da eleştiri yapmakta özgürsünüz. Ancak diğer taraftan birisi gelip '' Bu cumartesi elektrik düğmelerine bile dokunmamalıyım, inançlarıma aykırı'' derse ona şöyle demelisiniz, '' Buna saygı duyarım''

Neden muhafazakar partiyi ya da işçi partisini, cumhuriyetçileri ya da demokratları, şu ya da bu model ekonomiyi ya da Windows yerine Macintosh'u desteklemek tamamen meşrudur da kainatın nasıl meydana geldiğiyle ve onu kimin yarattığıyla ilgili bir fikir beyan etmek yasaktır? Kutsal konular olduğu için mi ? Genelde dinsel görüşlere itiraz etmemeye alışkınız ancak bu dillendirildiğinde ortaya çıkan hiddetin boyutları enteresandır. Herkes bu konuda tamamen çıldırır çünkü bu konular üzerine bir şey söylemeye izniniz yoktur. Ancak meseleyi mantıksal olarak düşündüğünüzde bu konunun diğer hiçbir konudan farkı yoktur. Diğer konular gibi din ve inanç konusu da tartışmaya açıktır ve hiçbir dini görüş ya da inanç saygı konusu değildir. Hepsi de değerlendirme konusudur. Ayrıca bir dine inanmıyorum demek ya da o din üzerine tartışmak o dine saygısızlık yapıldığı anlamına asla gelmez. Hiçbir dine, hiçbir inanca, hiçbir ideolojiye, hiçbir fikre saygı duyma zorunluluğumuz yoktur. Bir şeye saygı duymamak, saygısızlık yaptığımız anlamına gelmemektedir. Saygı duymazsın ama saygısızlık da yapmazsın. Yani demem o ki din ya da inanç tartışmanın, eğer özel bir anlaşma yapmadıysak, siyaset tartışmaktan, ya da futbol tartışmaktan hiçbir farkı yoktur ve olmamalıdır da.

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 5 gün önce

Her düşünceye, ideolojiye, dine, inanca veya akıma saygı duymak zorunda değilsiniz. Saygı duymanız gereken şey; ideolojiyi, dini veya herhangi bir akımı savunanların fikir ve vicdan hürriyeti olmalıdır.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Kapusuz
Düşünen bir Homosapiens canlıyım 5 gün önce

Buna en iyi cevabı fikrimce Karl Popper ile verebiliriz. Tolerans Paradoksu adını verdiği bir kavram vardır kendisinin. Eğer tolere bir toplum içinde yaşamak istiyorsak, tolere etmeyenlere tolere etmememiz gerekir. Bunu Karl Popper'in kendisinden alıntı yaparak aşağıda uzun haliyle yazıyorum.

''Sınırsız hoşgörü, hoşgörünün yok olmasıyla sonuçlanacaktır. Eğer hoşgörünün kapsamını hoşgörüsüzleri de kapsayacak biçimde genişletirsek, eğer hoşgörülü bir toplumu hoşgörüsüzlerin şiddetli saldırılarından korumaya hazır olmazsak; o zaman hoşgörülüler ve onlarla birlikte de hoşgörü, hoşgörüsüzler tarafından yok edilecektir. Ancak bu dediklerimle, hoşgörüsüzlere hiçbir zaman hoşgörüsüz felsefelerini açıklama ve anlatma olanağı verilmemesi gerektiğini söylemeye çalışmıyorum. Onları mantık temelli tartışmalar ve kamuoyu yoluyla hizada tutabildiğimiz sürece doğrudan baskı uygulamak akıllıca olmayacaktır ancak taraftarlarına; bizimle uygar bir tartışmaya girmenin bile yanlış olduğunu, anlattıklarımızın aldatmacadan ibaret olduğunu söylemeye başladıklarını ve bizimle mantık zemininde buluşmayı değil de argümanlarımıza silahları ve yumruklarıyla karşılık vermeyi düşündüklerini fark edersek -gerekirse şiddet kullanarak- onları baskılama hakkımızı saklı tutmalıyız. Hoşgörünün selameti adına, hoşgörüsüzleri hoşgörmeme hakkımızı saklı tutmalıyız. Hoşgörüsüzlüğü savunan veya öven her hareketin yasadışı olduğunu söylemeli ve hoşgörüsüzlüğe ya da ayrımcılığa başvurmayı da tıpkı cinayet, insan kaçırmak ve köle ticareti yapmak gibi bir suç kabul etmeliyiz.''

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. R. Popper. (1957). Die Offene Gesellschaft Und Ihre Feinde ( Açık Toplum Ve Onun Düşmanları ).
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kıvanç K
Kıvanç K
23K UP
Öğrenci 6 gün önce

Eğer bu ideoloji bizi de onlar gibi yapmak istemeyen ve bu ideolojiyi bize dayatmayan bir fikir, ideolojiyse evet.

Mesela veganların markete girip bütün sütleri dökmesi ve bizim gibi hepçil insanlara hakaret etmesi ahlakı aşar.

Ancak diğer veganların et ve süt tüketenlere laf etmeyip hakaret etmemesi, olması gerekendir.

Tüm Reklamları Kapat

Herkesin doğrusu ve yanlışı farklıdır mesela bir kapitalist için komünist bir düzen, bir komünist içinse kapitalist düzen hatalıdır.Ancak ve ancak bu iki ideolojinin arkasında binlerce yüzbinlerce belki milyonlarca savunan insan vardır. Ateistler islama müslümanlar da ateizme saydı duymalıdır. Liberaller ve sollar birbirine dogru yaklaşmalıdır her ikisi de çunkü kendi iyiliğini ya da toplumun ve devletin iyiliğini ister.

Siyahı beyazıyla sevmelidir insan.

Cevap: evet, saygı duyun insanlar diğer canlılardan düşünce olarak ayrılır. Bu kutsaldır herkes farklı düşünebilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close