Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Fiziksel rahatsızlıklar psikolojik olumsuzluklardan dolayı mı olur? Fiziksel rahatsızlıkları olumlu düşünerek yenebilir miyiz?

Lousie Hay adında bir yazarın Düşünce Gücüyle Tedavi kitabını okuyorum. Kitapta küçücük bir sivilceden kansere kadar birçok hastalığın temelinde psikolojik rahatsızlıklar olduğunu, bunları düşünce gücü ile tedavi edebileceğimizi söyleyen bir kitap. Bana pek mümkünmüş gibi gelmiyor. Sizce?
134 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dinçer Arslan
Meraklı araştırmacı

Louise Hay veya herhangi bir yazarın dediklerine, söylediklerine kesin gerçekler olarak yaklaşmamak elbette mantıklı olacaktır. Ama tamamen hatalı da denemez. Bunun için öncelikle psikolojik faaliyetlerin, birer kimyasal ürünler olduklarını bilmek gerekir. Örnek teşkil etmesi için; bir stres durumunda, kortikosteroid hormon olan kortizol salınır, bu kimyasal bir reaksiyondur ve vücutta belirli fizyolojik etkiler yaratır, savaş ya da kaç tepkilerinde de etkilidir. En basiti, yoğun stres, bir kadın için adet gecikmesine de sebep olabiliyor. Ama şunu unutmamak lazım, çok stresli zamanlarda yapılan işlerden verim azalabilir ve dolaylı olarak yaralanmalara, hatalara sebep olabilir. Olumlu düşünmek ise yine kesin bir sonuç getirmez, sonuçta bu davranışlar sadece sizin etkilediğiniz durumlar için geçerlidir. Bu minvalde dua, meditasyon gibi araçlar da olumlama olarak ele alınabilir, ancak dediğim gibi kesin bir sonuç getirmez. Örnek olarak dikkat edilmesi gerekilen nokta; serotonin, dopamin, endorfin, kortizol vb. hormonların vücuttaki tek işlevleri duygusal veya psikolojik olmamalarıdır, mesela düşük dopamin aktivitesi, Parkinson gibi hastalıklara sebep olabilmekte, yüksek dopamin ise şizofreni gibi hastalıklara neden olabilmekte. Bunlardan birçoğu psikolojik hastalık statüsünde olabilir ancak aynı zamanda fiziksel sonuçlar ve kimyasal reaksiyonlar içermekte, hatta bunlar olmadan gerçekleşmesi imkansız hale gelmekte. Ancak dolaylı yoldan dopamin seviyeleri kontrol altına, bir noktaya kadar, alınabilir veya sarılarak, güven ilişkisi kurarak, serotonin salınımı arttırılır, depresyon ve anksiyete gibi fizyolojik hasarlara neden olabilecek hastalıkların önüne geçilebilir, bunlar kesinlikle destekleyici nitelikte etkenler. Bu bakımdan, eğer kitapta ana etken olarak nitelendiriliyorsa, her konuda geçerli bir durum durum değildir. Ancak destekleyici bir olgu olarak ele alınıyorsa, değerlendirilmeye tabi tutmak şartıyla doğrulanabilir. Bu bahsettiklerimi araştıran bilim sahası: Sinirbilimidir. Eğer bu alanda genel bir bilgi edinmek isterseniz, popüler bilim kitaplarından kaynak olarak bıraktım, oradan inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. J. Moncrieff, et al. (2022). The Serotonin Theory Of Depression: A Systematic Umbrella Review Of The Evidence. Molecular Psychiatry, sf: 1-14. doi: 10.1038/s41380-022-01661-0. | Arşiv Bağlantısı
  2. Dean Burnett. Aptal Beyin. Alındığı Tarih: 30 Ocak 2023. Alındığı Yer: Google | Arşiv Bağlantısı
  3. D. Eagleman. (2016). Beyin: Senin Hikâyen. ISBN: 9786054729692. Yayınevi: Domingo Yayınevi.
  4. D. Burnett. (2016). Aptal Beyin: Bir Sinirbilimci Beyninize Neler Olup Bittiğini Anlatıyor. ISBN: 9786059851916. Yayınevi: Aganta Kitap.
  5. L. G. Breuning. (2017). Mutlu Beyin. ISBN: 9786052389195. Yayınevi: Aganta Kitap.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close