Merhabalar,
Düşünce deneyiniz biyolojiyle ilgili olmadığı için, bunun biyolojik evrim kuramıyla açıklanmasını beklemek doğru mu emin değilim.
Fakat vurgulamak istediğiniz noktaları dahil ederek farklı bir düşünce deneyi kurgulayabiliriz. Biyolojiyle ilgili durumda elimizde ne var?
- Bir popülasyondaki bireyler arasındaki genetik çeşitlilik.
- Bu genetik çeşitlilikten doğan, farklı özelliklerin farklı derecelerde kendini göstermesi durumu.
- Çevresel faktörlerin belirli özelliklerin lehine işlemesi.
- Genetik özelliklerin sonraki nesillere aktarılabilmesi.
- Genetik çeşitliliğin sürekliliğini sağlayan mutasyonlar ve rekombinasyon gibi mekanizmalar:
Düşünce deneyimiz şu şekilde olabilir:
"Normalde hızın ve iriliğin önemli olmadığı bir ortama adapte iki ayağı üzerinde yürüyen bir canlı için bir süre sonra hızlılık ve irilik bulunduğu çevrede avantaj sağlamaya başlıyor, fakat bunun yanında iriyken hızlılık, alt uzuv eklemleri için tehlike arz ediyor. Hızlı ve eklemleri sağlıklı olması ancak daha ince yapılıysa mümkün oluyor. Yani bu canlı hızlı koşarsa ve iriyse, eklemlerine zarar veriyor, iriyse ve eklemleri sağlıklıysa bu yavaş koşması ve dezavantajlı konuma düşmesi demek oluyor."
Bu durumda evrimsel süreçte hem daha hızlı, hem iri, hem de eklemleri daha az zarar gören bir canlının ortaya çıkması, ya da daha doğru şekilde ifade etmek gerekirse, başlangıçta bu özellikleri birbiriyle çatışan bir grubun torunlarının daha hızlı, daha iri ve eklemleri daha az zarar gören hale gelmesi olası mı?
Cevap: evet.
Bahsettiğimiz durumda, doğal seçilim her üç özellik üzerinde de etkili görünüyor:
- Hızlılık
- İrilik
- Dolaylı olarak eklem sağlığı
Bu durumda hızlı bireyler (çok ince yapılı olmadıkları sürece) avantajlı olduğu için daha fazla üreyebilecekler ve yavrularına hızlılığı sağlamaya yarayan özelliklerin genetik altyapısını aktaracaklar, iri olanlar da (çok yavaş olmadıkları sürece) aynı şekilde. Fakat burda ekstra olan durum, bu bireyler bu avantajı eklemleri sağlıklı olduğu süre boyunca koruyabilecek, yani eklem sağlığı da irilik ve hızlılığın avantaj olma süresini artırdığı için, daha uzun süre eklemi sağlıklı kalan bireyler daha fazla üreme fırsatı bulacaklar. Dolayısıyla eklemleri daha sağlıklı kalabilen bireyler de genlerini aktarabilecekler. Belki bu bireyler, başlangıçta en hızlıları veya en irileri olmayacak, ama eklem sağlıklılığına yarayan genler, popülasyonda baskın hale geldikçe, hem eklemi sağlıklı hem daha hızlı ve iri bireylerin de önünü açmış olacak. Bireyler arasındaki farklar ilk başta çok büyük olmak zorunda da değil.
Sonuç olarak, biyolojik evrim "bir parçayı alıp yerine yenisini takmıyor.", eldeki özellikler arasındaki çeşitli derecelerde kendini gösterme durumu üzerinden seçilimle işliyor.
Bu popülasyondaki bireyler ortalama olarak atalarından daha hızlı, iri ve sağlıklı bir hale geldiklerinde veya bu süreçte, daha fazla besin ihtiyacı duyacaklar, eğer çevrede bunu karşılayabilecek kaynak yoksa, denge durumuna geçebilirler, daha küçük yapılı bireyler avantajlı hale gelebilir veya besin kaynaklarında ani bir düşüş, onların adapte olamadan yok olmalarına da neden olabilir.
Vurgulamak gereken bir diğer nokta da evrim, sizin düşünce deneyinizdeki gibi "yarışı kazanmak için" ya da "irileşmek, hızlanmak için" veya herhangi bir amaç için işlemez. Doğal seçilimle evrim süreci, basitçe avantajlı özelliğin seçilmesidir, aynı zamanda çevrenin de etkisiyle avantajlı özellikler sürekli değişebilir. Hızlı koşmak ne kadar ilgi çekici görünse de her zaman avantaj getirmeyebilir. Bu da aynı zamanda evrimin "ilerleme" olmadığını da vurgulamak açısından ilgili bir örnek olabilir.
Arabalar, hız vesaire işin içinde olunca örneği de benzetmeye çalıştım, umarım çok karışık olmamıştır. :)