Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Deprem tahmincilerinin çok tahmin yapıp tahmin aralığını dar tutması ile bilimcilerin geniş aralıklarda tahminler yapması arasında ne fark var?

aralarındaki farkı ben göremiyorum açıkçası... tahminciler belki 100 tane tahmin yapıp 10-20 tane tutturuyor ama verdikleri zaman aralığı yelpazesi çok dar... öteki tarafta bilimselciler 30-100 yıl arası tahmin yapıyor yani bunu sokaktan geçen bir insan da tahmin edebilir bu süreçte deprem olacağını gibi geliyor...
1,240 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Sokaktaki insan nasıl biliyor? Mesela sokaktaki insana soruyorum o zaman: Fransa'nın Yeni Kaledonya bölgesinde önümüzdeki 20 yıl içinde 7.2+ büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali ne?

Bilim insanları 99'dan beri konuştukları için halk da Beklenen İstanbul Depremi'nin kendilerince öngörüldüğünü sanmaya başlamış olabilir; ama oturduğumuz yerden deprem öngörüsünde bulunamayız. Atarsınız, tutar, o başka. Ama halktan duyduğunuz "tahminler", bilim insnalarının tahminlerini tekrar etmelerinden ibaret. Yeterince çok kişi, yeterince sık söyleyince "Halk da bilir bunu ne var!" oluyor olay. :)

Öte yandan verilen oranlar %100, %50 veya %0 gibi tahminler değil, buna da dikkat edin. Bu, olasılıklarla ilgili sık yapılan bir hata. Mesela sizin önümüzdeki 10 sene içinde bir trafik kazası deneyimleme ihtimaliniz ne? Ya deneyimlersiniz, ya deneyimlemezsiniz, yani %50 mi? Evet, bunu herkes söyler ama işte bilim böyle çalışmıyor ve bilimdeki öngörü bu kadar genel (ve anlamsız) bir tahmin değil: yıl içinde, ve üstü büyüklükte bir deprem olma ihtimali diyoruz. Ve en önemlisi, bu işkembeden atılan bir şey değil; istatistiki analize dayanıyor. Olur, olmaz, o ayrı. %80 ihtimalle olacak bir şey, %20 ihtimalle olmayacak demektir sonuçta, insanlar bunu da çok sık unutuyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Spesifik bir günde, spesifik bir yerde, spesifik büyüklükte bir depremin olacağını öngörebilecek kimse yok yeryüzünde şu anda. Onlar her zaman işkembeden atıyorlar, tekrar edilebilir veya test edilebilir bir metodolojileri yok. Amaçları popülerlik kazanmak. Hiçbir sismolog, sosyal medyada popüler olmak için deprem öngörüsü paylaşmıyor; akademik uzmanlığı gereği bilgilerini paylaşıyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Öncelikle birkaç hatayı düzeltelim. Deprem tahmininin gerçekten bir deprem tahmini olabilmesi için şöyle olması gerekir:

"27 Aralık 2022 tarih ve 15.28 saatinde Marmara Denizi'nin kuzeyinde 6.5 büyüklüğünde deprem meydana gelecektir."

Bunun haricindeki hiçbir tahmin, "dar" zaman aralığı sayılmaz. Bu kadar dar bir tahmin yapabilmek de imkansızdır. Kimi sözde tahminci zamanı daha geniş tutar, kimisi lokasyonu geniş tutar, kimisi büyüklük aralığını geniş tutar ve gerçekten tutması için sürekli tahmin atarlar. Tutmayan tahminleri silerler. Bunun bir analizine buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim bilime. Bilim, sözde tahminciler gibi geniş zaman aralığı için bir tahmin atmıyor. Gerçek ve işe yarar jeolojik verilerin gösterdiği olasılıklar arasında bir çıkarım/öngörü yapıyor.

Sokaktan geçen herhangi biri diğer akademisyenlerle birlikte ilgili verileri inceleyebilen bir bilim insanı değilse bunları "tahmin" edemez ya da öngöremez:

  • Türk Deprem Vakfı başkanı Mustafa Erdik ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmaya göre 2018-2033 yılları arasında İstanbul'da 7.0 veya üzeri büyüklükte bir deprem olma ihtimali %33 civarındadır ve 2008'den itibaren bu depremin olma ihtimali her yıl %2 civarındadır.
  • ABD Jeolojik Araştırma Dairesi'nden Tom Parsons ve ekip arkadaşlarının yaptığı bir çalışmaya göre, 2000-2030 yılları arasında Marmara Denizi'nde 7.0 ve üzeri büyüklükte bir deprem oloma ihtimali %62'dir (±15). Aynı araştırma, bu depremin 2000-2010 yılları arasında olma ihtimalini %32 (±12) olarak ölçmüştür.
  • Parsons ve ekibi, 2004 yılında yaptıkları güncellenmiş bir analizde, 2004-2014 yılları arasında bu depremin yaşanma ihtimalini %44 (±18) olarak, 2004-2034 yılları arasında ise %70 olarak hesaplamıştır.
  • İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Okan Tüysüz ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelme ihtimali %65 olarak hesaplanmıştır.
  • Almanya'daki GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi'nde GeoSEA biriminin başında bulunan Heidrun Kopp ve ekibi tarafından 2019 yılında yapılan ve Nature Communications dergisinde yayınlanan güncel bir araştırma, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda biriken enerjinin, fay hattını 4 metreden fazla kaydırabileceğini ve bunun 7.1-7.4 büyüklüğünde bir depreme karşılık geleceğini hesaplamıştır.

İlgili araştırmalara ve Beklenen Büyük İstanbul Depremi ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer bunları sözde deprem tahmincileri veya sokaktan geçen herhangi birinin tahmin edebileceğini düşünüyorsanız bu çıkarımı yapmalarını sağlayan çalışmalarını bilimsel makale olarak yayınlamalarını isteyebilirsiniz.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close