Evet öyledir. Bu safsafataya bu yüzden Appeal to democracy demekte sorun yoktur. Ad Populum'u Latinceden çeviri yaparsam Appeal to the people demektir. Demokrasi çoğunluğun dediği olur demektir. Yani halkın yönetimi.[1] Demokrasiyi savunan çoğunluğun dediği doğrudur der ve safsata yapmış olur. Evrim Ağacı demokrasiye safsata demiş. Buna karşı çıkmak inkardır. O yazıdan bir bölüm atayım: Demokrasi: Demokrasi, tamamen Çoğunluğa Başvurma mantık hatası üzerine kurulu bir sistemdir. Oyların sayılması suretiyle çoğunluğun istediği şey “doğru” kabul edilir. Ne yazık ki bu yöntem, düşüncelerin, ideallerin ve isteklerin doğruluk ve/veya gerçeklik değerinden tamamen bağımsızdır. Ancak elbette çok büyük popülasyonların kontrol altına alınabilmesi için ve ortakmış gibi görünen kararlar alınabilmesi için, bu tip mantık hatalarının göz ardı edilmesi şart koşulmuştur. Kim bilir, belki de gelecekte bilimin ve teknolojinin daha da gelişmesiyle, daha bilimsel bir yönetim sistemi keşfedilebilecektir.
Safsata yapmak yanlıştır ve kötü sonuçlar doğurabilir. Demokrasinin uygulandığı yerlerde, mesela okulda bunun bir safsata olduğunu belirtebilirsiniz. Akademik makalelerde demokrasiyi savunan yazılar mevcut ama bir şey akademik diye doğru olmaz. Hatta adında demokrasi geçen üniversiteler mevcuttur. Bunların kaldırılması gerekmektedir. Demokrasiyi savunmak bilimsel değildir. Bilimde demokrasi yoktur. Demokrasi ile gerçeğe ulaşamazsın. Demokrasi yeryüzündeki en kötü ve en ilkel oy sistemidir. Sokrates demokrasiden nefret etmiştir. Bilimin demokrasiye ihtiyacı yoktur. Umarım yardımcı olmuşumdur.
Kaynaklar
- Encyclopedia Britannica. Democracy | Definition, History, Meaning, Types, Examples, & Facts. (10 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı