Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Üye
2

Demokrasi bir çoğunluk safsatası mıdır ?

Bir ülkeyi yöneticek kişilerinde daha iyi yönetebilme yeteceği ya da yönetememe yetersizliği olabilir, bilgisi yeterisiz ya da kültürel olarak uygun olmayabilir ama çoğunluk oy verdi diye uygun olan kişilerin başa geçtiğini düşünmek Ad Populum değil midir ?
1,282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Rahmi Eren Çakır
Meraklı Kişilik

Şöyle bir benzetme yapalım. Düşünelim ki 50 kişi bir gemiye biniyorsunuz ve diyelim ki gemiye bir kaptan seçmeniz gerekti. Bir adam gemi kullanmayı biliyor ve 10 yıllık tecrübesi var. Fakat bunun farkında olan kişi sayısı çok az. Başka birisi de sadece gemi kullanmayı bildiğini iddia ediyor fakat diğer insanlarla daha samimi olduğu için herhangi bir oylama durumunda kazanma ihtimali daha yüksek. Bu açıdan baktığımız zaman oylamanın gemideki insanlar için çok tehlikeli olduğu gözüküyor. Bu gemiyi günümüz toplumuna benzetirsek devleti yönetecek kişilerin devleti yönetmekle alakası olmayan, devleti yönetmek hakkında en ufak bilgi sahibi olmayan, kişiler tarafından seçilmesinin devleti uçuruma sürüklemesi muhtemel. Bu sorunsalı aşmak için oy kullanacak kişilerin bir sınava tabi tutulması mantıklı bir çözüm yolu olarak gözüküyor. Bu yolla oy kullanacak kişilerin en azından ülke yönetimi hakkında bilgi sahibi olan kişiler olması birçok sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır.

Fakat bu söylediklerimden demokrasinin kötü bir şey olduğu çıkarılmamalı. Bazı filozoflar az önce bahsettiklerimi demokrasi yüzünden değil de insanların yeterince eğitilmemesinden kaynaklandığını öne sürmüşlerdir. Eğer toplum iyi şekilde eğitilirse seçecekleri kişinin devleti iyi bir şekilde yöneteceği malum.

Tüm Reklamları Kapat

212 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bee Kiwles
Sadece insan

''Demokrasi ne demek?'' diyerek kime sorarsanız sorun büyük ihtimalle size ''Çoğunluk ne diyorsa o' dur'' sonucuna varacak cümleler kuracaklardır.. Nitekim yanlışta sayılmaz.. Ama demokrasinin sizin sorduğunuz gibi tek başına 'ad populum' olarak adlandırılmasının pek doğru olacağını düşünmüyorum. Ad populum daha çok sürü psikoloji dediğimiz kavrama yakınlık kuruyor , yani 'Onlar yapıyorsa ben neden yapmayayım ?' düşüncesi... Demokrasinin özünde ise birey düşünür , karar verir ve eylemi gerçekleşir.- Sadece düşünmesi bile bir eylem olabilir. - Bu gerçekleşen her bir eylemin yada fikrin neticesinde çoğulluk kazanmış olan hüküm sürer, ortaklık kurar.

Demokrasinin toplum yönetiminde uygulanması ise 'süreç içerisinde' bir ad populum durumuna yol açabilir. Burada önemli olan sürünün ne derece kaliteli,sağlıklı, etik ve ahlaklı olduğudur. Neticesinde sürü bir kişiyi ipten de alabilir, ipe de asabilir. - Bazen sürü kendini de bilerek yada bilmeyerek ipe asabilir.- Sürünün kalitesi ise günümüzde temel olarak eğitimle ölçülmektedir tabii bu da beraberinde eğitimin kalitesi ve yeterliliği gibi soru ve sorunları beraberinde getiriyor. Gözden kaçırılmaması gerekir ki bazı bireylerde son derece kusursuz,eksiksiz gibi görünen eğitim hayatı bile o bireyi kaliteli birey kılamıyor. Bunun nedeni genel olarak ahlaki ve etik normlara uygunsuz eylem ve düşünceleri olabiliyor yada bireyin genetiğinin, psikolojisinin yetersiz,sağlıksız var olmasından da kaynaklanabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle demek istediğim ; demokrasi gibi basit gibi görünen olgunun arkasında aslında birey, toplum, geçmiş ve gelecek, genetik hatta toplum genetiği gibi kavramlar yatıyor.Demokrasiyi tam olarak kavrayabilmek,tartışabilmek ve uygulayabilmek için tüm detayların incelenmesi, tartışılması gerekiyor. ''Kusursuz demokrasi'' olarak düşündüğümüz düzen ise yaşadığımız gezegende doğal olarak bir 'ütopya' olarak kalacak gibi duruyor...

181 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
23K UP
Mantık Hataları Konusunda Bilgiliyim

Evet öyledir. Bu safsafataya bu yüzden Appeal to democracy demekte sorun yoktur. Ad Populum'u Latinceden çeviri yaparsam Appeal to the people demektir. Demokrasi çoğunluğun dediği olur demektir. Yani halkın yönetimi.[1] Demokrasiyi savunan çoğunluğun dediği doğrudur der ve safsata yapmış olur. Evrim Ağacı demokrasiye safsata demiş. Buna karşı çıkmak inkardır. O yazıdan bir bölüm atayım: Demokrasi: Demokrasi, tamamen Çoğunluğa Başvurma mantık hatası üzerine kurulu bir sistemdir. Oyların sayılması suretiyle çoğunluğun istediği şey “doğru” kabul edilir. Ne yazık ki bu yöntem, düşüncelerin, ideallerin ve isteklerin doğruluk ve/veya gerçeklik değerinden tamamen bağımsızdır. Ancak elbette çok büyük popülasyonların kontrol altına alınabilmesi için ve ortakmış gibi görünen kararlar alınabilmesi için, bu tip mantık hatalarının göz ardı edilmesi şart koşulmuştur. Kim bilir, belki de gelecekte bilimin ve teknolojinin daha da gelişmesiyle, daha bilimsel bir yönetim sistemi keşfedilebilecektir.

Safsata yapmak yanlıştır ve kötü sonuçlar doğurabilir. Demokrasinin uygulandığı yerlerde, mesela okulda bunun bir safsata olduğunu belirtebilirsiniz. Akademik makalelerde demokrasiyi savunan yazılar mevcut ama bir şey akademik diye doğru olmaz. Hatta adında demokrasi geçen üniversiteler mevcuttur. Bunların kaldırılması gerekmektedir. Demokrasiyi savunmak bilimsel değildir. Bilimde demokrasi yoktur. Demokrasi ile gerçeğe ulaşamazsın. Demokrasi yeryüzündeki en kötü ve en ilkel oy sistemidir. Sokrates demokrasiden nefret etmiştir. Bilimin demokrasiye ihtiyacı yoktur. Umarım yardımcı olmuşumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Democracy | Definition, History, Meaning, Types, Examples, & Facts. (10 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close