Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dafni Miner
Üye 29 Mayıs 2022 2 Cevap
3

Canlılar, insanı duygular olmaksızın neslini devam ettirme ,üreme gibi konularda neden bu kadar istikrarlı?

Çoğu canlının duygusu yoktur. Bu nedenle üreyip çocuğunu görme amacıyla üremezler herhalde. Ama canlıların üreme konusunda bu kadar kararlı ve istekli olma nedenleri ne, zeka seviyeleri insanlar kadar gelişmemiş bu canlılar neslini devam ettirdiği nde yarar sağlayacağınımı düşünüyor.
487 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat 29 Mayıs 2022

Sorunun cevabı Bencil Gen Teorisi'nde yatıyor olabilir.

Evrim Teorisi, popülasyonların gen ve özellik dağılımlarının hangi mekanizmalarla nesiller içerisinde nasıl değiştiğini, canlıların bulundukları ortama nasıl adapte olduklarını ve bazı özelliklerin kalıtım yoluyla gelecek nesillere nasıl taşındığını açıklamaya çalışır. Bencil Gen Teorisi de aynı şekilde genlerin ya da oldukça küçük ancak anlamlı kalıtım parçalarının bu değişken çevrede hangi yollarla uzun vadede aktarılabildiğine ya da tarihe yenik düştüğüne odaklanmaktadır.

İlk olarak Richard Dawkins'in ileri sürdüğü Bencil Gen Teorisi açısından bakıldığında; günümüzdeki canlı popülasyonları içerisindeki fenotipik dağılımların nedeni, kendilerinden önce gelen geniş bir genotip çeşitliliği arasından, en avantajlı fenotipleri meydana getiren genomların seçilmesidir

Tüm Reklamları Kapat

Yani Bencil Gen Teorisi'ne göre evrimsel süreçte ortaya çıkan fiziksel özellikler ve canlı davranışlarının tek var oluş amacı, onları mümkün kılan genlerin varlığını sürdürmesini ve yayılmasını kolaylaştırmaktır. Bir bakıma canlılar, genlerin kendini kopyalamasında kullandığı robotlar gibidir.

"Gen Bencildir" çünkü organizmanın hayatta kalıp üremesini umursamaz. Her şey, genlerin kendilerini daha fazla kopyalama çabasının bir ürünüdür. Canlıların sahip oldukları hayatta kalma ve üreme içgüdüsü de genlerin bu çabasının sonucudur.

Kaynaklar

  1. R. Dawkins. (2006). The Selfish Gene. ISBN: 9780199291151. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
  2. E. Göksün. Bencil Gen Teorisi Nedir? Evrimin Gen Merkezci Modeli Bize Neler Öğretir?. (20 Eylül 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Özdaş
Enes Özdaş
94K UP
Okur 29 Mayıs 2022

Evet

Yaşamalarının 1. Amacı neslini ilerletmek 2. Yaşamak bunlar içgüdüden ibaret canlıların duyguları var elbette. Örneğin bazı kuşlar eşleri öldüğünde intihar ediyorlar. Bazılarının yumurtları yendiğinde ağladığını. Duygusuz demek burada yanlış bir bilgi olurdu. Tuhaf bir örnek olarak Peygamber Develeri Mantis:

Döllenme gerçekleştikten sonra dişi mantis erkek mantisi yer. Bir avantaj olarak böyle olmuş. Erkek mantis ise 1. Amacı gerçekleştirmek uğruna 2. Amacını feda ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close