Sorunun cevabı Bencil Gen Teorisi'nde yatıyor olabilir.
Evrim Teorisi, popülasyonların gen ve özellik dağılımlarının hangi mekanizmalarla nesiller içerisinde nasıl değiştiğini, canlıların bulundukları ortama nasıl adapte olduklarını ve bazı özelliklerin kalıtım yoluyla gelecek nesillere nasıl taşındığını açıklamaya çalışır. Bencil Gen Teorisi de aynı şekilde genlerin ya da oldukça küçük ancak anlamlı kalıtım parçalarının bu değişken çevrede hangi yollarla uzun vadede aktarılabildiğine ya da tarihe yenik düştüğüne odaklanmaktadır.
İlk olarak Richard Dawkins'in ileri sürdüğü Bencil Gen Teorisi açısından bakıldığında; günümüzdeki canlı popülasyonları içerisindeki fenotipik dağılımların nedeni, kendilerinden önce gelen geniş bir genotip çeşitliliği arasından, en avantajlı fenotipleri meydana getiren genomların seçilmesidir
Yani Bencil Gen Teorisi'ne göre evrimsel süreçte ortaya çıkan fiziksel özellikler ve canlı davranışlarının tek var oluş amacı, onları mümkün kılan genlerin varlığını sürdürmesini ve yayılmasını kolaylaştırmaktır. Bir bakıma canlılar, genlerin kendini kopyalamasında kullandığı robotlar gibidir.
"Gen Bencildir" çünkü organizmanın hayatta kalıp üremesini umursamaz. Her şey, genlerin kendilerini daha fazla kopyalama çabasının bir ürünüdür. Canlıların sahip oldukları hayatta kalma ve üreme içgüdüsü de genlerin bu çabasının sonucudur.
Kaynaklar
-
R. Dawkins. (2006). The Selfish Gene. ISBN: 9780199291151. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
-
E. Göksün. Bencil Gen Teorisi Nedir? Evrimin Gen Merkezci Modeli Bize Neler Öğretir?. (20 Eylül 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı
| Arşiv Bağlantısı