Bilim, herhangi bir şeye "yoktur" demez. Bilim "Allah yoktur" , "Cinler yoktur" vb. demez. Bilimin ilgi alanı ölçülebilir/gözlenebilir/test edilebilir şeylerdir. Ben bir müslümanım ve Allah'a da, Kur-an'a da inanıyorum. Ve benim inandığım Kur-an da zaten Bakara suresinin 3. ayetinde mü'minler için "Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar" demektedir. Gaybın tanımı da "Gayb, sözlükte görme duyusuyla algılanamayan şey demektir. Kelime (gayb), “duyuların kapsamına girmeyen gizli her şey” anlamında kullanılır. Bir şeyin “gayb” oluşu, Allah’a göre değil insanlara göredir. Zira Allah’ın ilminin dışında kalan hiçbir şey yoktur. Allah’a, meleklere, ahiret gününe, cennet ve cehenneme, kadere inanmak “gaybe iman” konuları arasındadır." şeklinde yapılmaktadır.[1] Zaten bilimsel yöntemlerle ispatlanabilir olsaydı gayb olmazdı ve o zaman herkes görür ve bilirdi.
Din, Allah, ahiret vb. kavramlar pozitif bilimler ile ispatlanabilir olmaktan uzaktır. Zaten bilimsel olarak ispatlanmış / ispatlanabilir olan bir şeye inanmak "iman" değildir. İman, tanımı gereği "birine güvenmek, güven duygusu içinde birini, birinin sözünü doğrulamak, sözünün doğruluğunu onaylamak (tasdik)" demektir.[2] Görüldüğü üzere imanın tanımında ispat değil, güven bulunmaktadır.
Cinler, melekler, şeytanlar, ahiret, ruh, vb. tüm kavramlar, varlıkları ispatlanana kadar bilimsel açıdan "var" da değillerdir, "yok" da değillerdir. Bilimin bu kavramlar ile ilgisi; birileri tarafından bu kavramların varlığının bilimsel yöntemlerle ispatlanmaya çalışılması ile başlar. İspatlanırsa bilim "vardır" der, ispatlanamazsa bilim "varsa henüz ispatlanamadı" der.
Ben hiçbir gerçek bilim insanının, iman kapsamındaki kavramlar gibi, varlığı ispatlanamamış olan hususlarda "kesin yoktur" diyebileceğini düşünmüyorum. Ama aynı şekilde, hiç kimsenin de "iman ettiği" şeyleri başkalarına dayatmaya hakkı olduğunu da düşünmüyorum. İman ve bilim tamamen farklıdır. İman konusu olan şeyler ispat edilemedi diye bilimi suçlayamayız. Zira bilim zaten ispat edilebilen şeyler üzerinedir.
Kaynaklar
- Doç. Dr. Halil ALTUNTAŞ - Dr. Muzaffe r ŞAHİN, et al. (2011). Kur'an-I Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı. ISBN: 978- 975- 19- 3243-. Yayınevi: Diyanet İşleri Başkanlığı. sf: 3.
- M. ESEN. (2008). İman Kavramı Üzerine. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sf: 79-91. doi: 10.1501/Ilhfak_0000000956. | Arşiv Bağlantısı