Bilimsel metodun 3 boyuta hapis olduğu iddiası doğru değildir. Niye diye sormadan önce "öyle mi acaba?" diye bir sormalısınız. Ben burada özet yazacağım, verdiğim kaynak linkte daha detaylı açıklama okuyabilirsiniz.
Bilim bazı varsayımlara dayanarak, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim olgudan kurama gider. Bilimsel yöntem empirist bir yöntemdir, empirik olguları empirik önermeler ve empirik genellemelerle açıklamaya çalışır.
1. Bilim felsefesinden bilimin özellikleri, ilkeleri, yapısı veya inançları vb. hangisine bakarsanız bakın üç (veya herhangi bir sayıda) boyut sınırlaması yoktur.
2. Bilimde boyut sınırlaması var olsaydı bile (ki yok) bunun natüralizmle alakası yoktur, natüralizmde “doğa 3 (veya her hangi bir sayıda) boyutla sınırlıdır” gibi veya “tüm varoluş 3 (veya her hangi bir sayıda) boyutla sınırlıdır” gibi bir şey yoktur.
3. Bilimsel araştırmanın temelini oluşturan Epistemolojik görüş olan empirizmde bile “bilgi 3 boyut içinden aranmalıdır, dışına çıkılmamalıdır” gibi bir ilke, kaide, kural, gelenek vesaire yoktur.
4. Bilimsel araştırmada empirik verileri işlediğimiz rasyonel yöntemde de aynı şekilde 3 veya herhangi bir sayıda boyut sınırlaması yoktur.
Bilimsel yöntemin 3 (veya her hangi bir miktarda) boyuta hapsolduğu bir mittir.
Burada boyut olayına girmeden direkt sorunun özüne gireceğim. Sanırım sorunun özünde yöntemsel doğalcılık kavramından bahsediyorsunuz.
Doğa üstü olaylar var mı, bilmiyoruz ama olsa bile deneyleyemeyiz, test edemeyiz, yani bilemeyiz. Doğa üstü olaylar elbette olabilir ama bilim ile bilemediğimiz için bilim yöntemsel olarak doğalcıdır. Yani bu konu bilimin alanında değildir.
Bilimin benimsediği doğalcılık, yöntemsel bir doğalcılıktır. Yöntemsel doğalcılık, var olan her şeyin doğada gördüklerimizden ibaret olduğunu değil; sahip olduğumuz tek nesnel standartın doğa olduğunu söyler. Doğaüstücülük, bir önyargıyla göz ardı edilmez; dışarıda bırakılmıştır çünkü hiçbir zaman güvenilir bir şekilde ispatlanamamıştır. Doğalcılığı kullanan, ama doğadan daha fazlasının olduğuna inanan birçok bilim insanı vardır.
Bilim doğa üstü konular hakkında yorum yapmadan size bilgiyi verir. Onu istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz, bu size kalmış.
Bu konu birçok defa birçok cevapta anlatıldı, o yüzden çok tekrara düşmek istemiyorum ve onları ekliyorum. Bunları da okuyun mutlaka.
https://evrimagaci.org/soru/bilimin-neden-temel-varsayimlari-vardir--6566