Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

3 boyuta hapis olan bilimsel metod sınırlayıcı değil midir ?

256 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Teiste Cevap
Teiste Cevap
4,306 UP
Bilim felsefesi okudum

Bilimsel metodun 3 boyuta hapis olduğu iddiası doğru değildir. Niye diye sormadan önce "öyle mi acaba?" diye bir sormalısınız. Ben burada özet yazacağım, verdiğim kaynak linkte daha detaylı açıklama okuyabilirsiniz.

Bilim bazı varsayımlara dayanarak, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim olgudan kurama gider. Bilimsel yöntem empirist bir yöntemdir, empirik olguları empirik önermeler ve empirik genellemelerle açıklamaya çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

1. Bilim felsefesinden bilimin özellikleri, ilkeleri, yapısı veya inançları vb. hangisine bakarsanız bakın üç (veya herhangi bir sayıda) boyut sınırlaması yoktur.

2. Bilimde boyut sınırlaması var olsaydı bile (ki yok) bunun natüralizmle alakası yoktur, natüralizmde “doğa 3 (veya her hangi bir sayıda) boyutla sınırlıdır” gibi veya “tüm varoluş 3 (veya her hangi bir sayıda) boyutla sınırlıdır” gibi bir şey yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

3. Bilimsel araştırmanın temelini oluşturan Epistemolojik görüş olan empirizmde bile “bilgi 3 boyut içinden aranmalıdır, dışına çıkılmamalıdır” gibi bir ilke, kaide, kural, gelenek vesaire yoktur.

4. Bilimsel araştırmada empirik verileri işlediğimiz rasyonel yöntemde de aynı şekilde 3 veya herhangi bir sayıda boyut sınırlaması yoktur.

Bilimsel yöntemin 3 (veya her hangi bir miktarda) boyuta hapsolduğu bir mittir.

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimsel Yöntem Natüralist Değil Empiristtir. (26 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik

Burada boyut olayına girmeden direkt sorunun özüne gireceğim. Sanırım sorunun özünde yöntemsel doğalcılık kavramından bahsediyorsunuz.

Doğa üstü olaylar var mı, bilmiyoruz ama olsa bile deneyleyemeyiz, test edemeyiz, yani bilemeyiz. Doğa üstü olaylar elbette olabilir ama bilim ile bilemediğimiz için bilim yöntemsel olarak doğalcıdır. Yani bu konu bilimin alanında değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimin benimsediği doğalcılık, yöntemsel bir doğalcılıktır. Yöntemsel doğalcılık, var olan her şeyin doğada gördüklerimizden ibaret olduğunu değil; sahip olduğumuz tek nesnel standartın doğa olduğunu söyler. Doğaüstücülük, bir önyargıyla göz ardı edilmez; dışarıda bırakılmıştır çünkü hiçbir zaman güvenilir bir şekilde ispatlanamamıştır. Doğalcılığı kullanan, ama doğadan daha fazlasının olduğuna inanan birçok bilim insanı vardır.

Bilim doğa üstü konular hakkında yorum yapmadan size bilgiyi verir. Onu istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz, bu size kalmış.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konu birçok defa birçok cevapta anlatıldı, o yüzden çok tekrara düşmek istemiyorum ve onları ekliyorum. Bunları da okuyun mutlaka.

https://evrimagaci.org/soru/gercegin-ne-oldugunu-biliyor-muyuz-bilmiyorsak-nasil-naturalizm-bizi-gercege-en-cok-yaklastiran-seydir-diyoruz-4034#3321

https://evrimagaci.org/soru/bilim-pozitivist-midir-naturalist-midir-bunlar-bilimi-ideolojik-hale-donusturmez-mi-6187#5122

https://evrimagaci.org/soru/bilimin-neden-temel-varsayimlari-vardir--6566

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close