Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Instagram
Doğa Olayları
Yumurtalık
Kuvvet
Regülasyon
Makine
Diş Hastalıkları
Genetik Değişim
Spor
Irk
İnfografik
Demir
Avcı
Bakteriler
Sağlık
Astrobiyoloji
Elektrik
Hindistan
Bağışıklık
Koronavirüs
Yaşanabilir Gezegen
Nöroloji
Ağrı
Çeşitlilik
Obstetrik
Çin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Instagram üzerinde, sosyal medya sitelerinde bulduğumuz ve en çok ilgimizi çeken videoları paylaşıp, bu videolarda olan bitenin (çoğu zaman diğer kaynaklarda düzgün anlatılmayan) bilimsel analizini yapıyoruz. Eğer internette gördüğünüz videoların bilimini merak ediyorsanız, Instagram hesabımızı mutlaka takip edin!

Mavi Saat Dolunayı

Doğa fotoğrafçıları ve Dünya gezegeninin diğer hayranları, mavi saati her zaman dört gözle beklerler. Bu, alacakaranlıktaki geçiştir. Gün doğumundan hemen önce veya gün batımından hemen sonra, Güneş ufkun altındeyken kara ve gökyüzünün hala güzel bir mavi ışıkla dolu olduğu an anlamına gelir. 21 Ağustosta, gün batımından hemen sonra yakalanan bu mavi saat görüntüsü, dolunayı Güneş’in karşısında yükselirken Cortina d’Ampezzo, İtalya’dan, engebeli İtalyan Alpleri’nin üzerinde yakalandı. Gökyüzüyle mavimsi tonları paylaşan Monte Anteleo’nun kayalık piramidi, Dolomitler Kralı olarak da bilinmektedir ve bölgenin en önemli alp zirvesidir. Ay ışığı sarıdır ancak yine de bu dolunay bazıları tarafından mevsimlik Mavi Ay olarak adlandırılmaktadır. Bu durum, bir tanımın gereğidir: İçinde dört dolunay bulunan bir mevsimin üçüncü dolunayına Mavi Ay denmektedir. Bir mevsimi gündönümü ile ekinoks arasındaki zaman olarak kabul eden bu sezonun dördüncü dolunayı, Eylül ekinoksundan hemen önce, 20 Eylül’ün mavi saatinde yükselecek.

26 Ağustos 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Giorgia Hofer
Çeviren: Ege Can Karanfil

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Hasta olmak için vücuda kaç virüs veya bakteri girmesi gerekir?
Jinandromorfizm; bir canlının vücudunun bir yarısının erkek, diğer yarısının dişi özellikler göstermesi durumudur.

Bu nadir genetik durum, genellikle erken gelişim sırasında meydana gelen mitoz bölünme hataları sonucu ortaya çıkar.

Henüz organizma birkaç hücre büyüklüğündeyken eşey kromozomlarının eşit dağılamaması nedeniyle bir yarıda dişi, diğer yarıda ise erkek özellikleri gelişir.

Jinandromorfizm, çoğunlukla böceklerde gözlemlenir ancak ıstakozlar, yengeçler ve kuşlar gibi diğer hayvan gruplarında da nadiren rastlanabilir. Örneğin, 2020 yılında Pennsylvania’da bir gülgöğüslü grosbeak kuşunun vücudunun bir yarısının erkek, diğer yarısının dişi olduğu tespit edilmiştir.
Bu genetik durum, canlıların cinsiyet gelişimi ve genetik çeşitliliği hakkında önemli bilgiler sunar. Jinandromorfik bireylerin üreme yetenekleri ve hayatta kalma stratejileri, bilim insanları için ilgi çekici araştırma konuları arasında yer alır.

💻 Yazar: Çağrı Mert Bakırcı

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Norveç Semalarındaki Auroral Sinek Kuşu

Daha önce hiç bu kadar büyük bir sinek kuşu görmüş müydünüz? Fotoğraftaki manzarayı süsleyen şey her ne kadar kanat çırpan meşhur bir nektarivor gibi görünse de kendisi aslında tüyleri andıran ışık hüzmeleriyle bezeli, oldukça detaylı ve rengârenk bir auroranın eseri. Bu aurora o kadar parlaktı ki "mavi saat" adı verilen, gün batımından hemen sonra gökyüzünün koyulaşan bir maviye büründüğü anlarda dahi çıplak gözle görülebiliyordu. Ancak auroranın meydana getirdiği sinek kuşu figürü ise yalnızca zayıf parıltıları yakalayabilen hassas bir kamera aracılığıyla bakıldığında belli oluyordu. Kırmızı hüzmeler genellikle Dünya atmosferinde yeşillere kıyasla daha yüksekte meydana geldiğinden dolayı bu auroranın gerçek 3 boyutlu şekli muhtemelen bu fotoğrafta göründüğünden çok daha farklıydı. Auroralar, Güneş'teki bir patlama sonucu yüksek enerjili parçacıkların Dünya atmosferine girerek buradaki nitrojen ve oksijen atomlarını ve bu atomlardan meydana gelen molekülleri uyarmasıyla oluşur. Ocak 2025'in sonlarında yakalanan bu fotoğraf, Norveç'in Lyngseidt kenti yakınlarında çekilmiştir.

10 Şubat 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Mickael Coulon
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Her arabanın içinde bomba var!
Dişi yusufçuk böcekleri, erkeklerin ısrarlı çiftleşme tekliflerinden kaçmak için ilginç bir strateji geliştirmiştir: ölü taklidi yapmak.

İsviçre’deki Zürih Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, dişi Aeshna juncea türü yusufçukların, erkeklerden kaçmak için kendilerini yere atıp hareketsiz kaldıkları gözlemlenmiştir. Bu davranış, erkeklerin ilgisini kaybetmelerini ve dişilerin rahatça hareket etmelerini sağlamaktadır.

Ancak bu davranışın yalnızca yoğun yusufçuk popülasyonlarının bulunduğu alanlarda etkili olduğu düşünülmektedir.

💻 Yazar: Meltem Çetin Sever
✍🏻 Çeviren: Çağrı Mert Bakırcı

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
İsveç Üzerindeki Sedef Bulutlar

Canlı ve parlak, ışıltılı dalgalar halinde süzülen renkler, Kuzey İsveç semalarını kaplıyor. Bu nadir oluşum sedef bulutları olarak adlandırılır. Bu unutulmaz görünümleri 12 Ocak’ta, Güneş yerel ufkun hemen altında olduğu sırada çekilen bu karede yakalandı. Bir tür kutupsal stratosferik bulut olan bu yapılar, genellikle bulutsuz olan alt stratosferde olağanüstü soğuk sıcaklıklar nedeniyle buz kristallerinin oluşması sonucu meydana gelir. Yaklaşık 15 ila 25 kilometre irtifada hâlâ Güneş ışığı alan bulutlar, Güneş yüzeyde doğrudan görülmese bile ışığını kırar.

1 Şubat 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Copyright: Vojan Höfer
Çeviren: Mehmet Emre Demir
Çeviri Editörü: Sabri Küsüroğlu

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close