Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Instagram
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Instagram üzerinde, sosyal medya sitelerinde bulduğumuz ve en çok ilgimizi çeken videoları paylaşıp, bu videolarda olan bitenin (çoğu zaman diğer kaynaklarda düzgün anlatılmayan) bilimsel analizini yapıyoruz. Eğer internette gördüğünüz videoların bilimini merak ediyorsanız, Instagram hesabımızı mutlaka takip edin!

Bir ağacın yaşını nereden biliyoruz? 🌳
Dişler sadece ağız içinde değil, vücudun farklı bölgelerinde de gelişebilir. Bu durum, “ektopik diş” olarak adlandırılır ve genellikle diş arkının dışında veya uygun olmayan pozisyonlarda oluşmasına yol açar.

Genetik yatkınlık, ektopik dişlerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Bazı genetik sendromlar, ektopik dişlerin gelişim riskini artırabilir.

Örneğin, “Treacher-Collins” sendromu, yüz bölgesinde ciddi kusurlara yol açabilen kalıtsal bir hastalıktır ve bu sendroma sahip bireylerde ektopik dişler daha sık gözlemlenir.

Diş gelişimi sırasında enfeksiyonlar, dişlerin normal sürme yolunu değiştirebilir. Özellikle süt dişleri ve kalıcı dişler arasındaki geçiş döneminde yaşanan enfeksiyonlar, dişlerin beklenmedik yerlerde oluşmasına yol açabilir.

Ağız bölgesine alınan darbeler veya yaralanmalar da ektopik dişlerin gelişimini etkileyebilir.

Ektopik dişler genellikle belirti vermez ve çoğu zaman tesadüfen diş hekimi muayeneleri sırasında tespit edilir. Ancak bazı durumlarda bu dişler estetik veya fonksiyonel sorunlara yol açabilir.

Örneğin ektopik bir diş; bitişik dişlerin hizasını bozabilir, çiğneme işlevini etkileyebilir ve dişlerin sağlığına zarar verebilir.

🧑🏻‍💻 Yazar: Melisa Bozkurt
🧑🏻‍💻 Editör: Ayşegül Şenyiğit Özdil

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Güney Kutbunda Gün Doğumu

Güney kutbunda gün doğumu başkadır. Genellikle hoş bir manzara, aylarca süren karanlığı takip eder ve güneş ışığının aydınlattığı, aylarca sürecek olan dönem başlar. Dünya’nın kutuplarında, orta enlemlerdekinin aksine Güneş’in doğması haftalar alabilir. Bir kutupta gün doğumu, Dünya’nın dönüşünden değil, Dünya’nın eksen eğikliği sebebiyle Güneş’in etrafındaki dönüşten kaynaklanır. Dünya’nın atmosferi olmasaydı kutuplarda Güneş ilk olarak ekinoksta görülecek olsa da, Dünya’nın atmosferinin mercek etkisi ve Güneş diskinin boyutu Güneş’in tepesinin yaklaşık iki hafta erken görünmesine neden olur. İki hafta önce çekilen fotoğrafta, Güneş, Dünya’nın Güney kutbundaki uçsuz bucaksız donmuş manzaranın ufkunda zirve yapıyor. Gerçek Güney kutbu, iletişim kulesinin sadece birkaç metre solundadır. Bu kutupsal gün doğumu çekimi, Güneş yeşil bir flaşla örtülü göründüğü için özellikle fotojeniktir.

5 Ekim 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Martin Wolf (U. Wisconsin), IceCube Neutrino Obs., NSF; ht: Alice Allen
Çeviren: Ege Can Karanfil

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Günümüzde izleyicilerin bir filmi izlerken karşılaştıkları en büyük kaygılardan biri “spoiler” yani film hakkında önceden bilgi sahibi olmaktır.

Peki, bu bilgi gerçekten de film deneyimini olumsuz etkiliyor mu?

Çoğu izleyici, bir film izlenmeden önce olayların gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanın, izleme deneyimini bozabileceğini düşünüyor.

Ancak spoiler’ın etkileri üzerine yapılan çalışmalar, durumun düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, izleyicilerin spoiler bilgisine sahip olduklarında, filmin içeriğini daha iyi anlayabildiklerini ve bu bilgilerin izleme deneyimini daha tatmin edici hale getirdiğini ortaya koyuyor.

Spoiler bilgisi, izleyicilerin olayların akışını daha iyi takip etmelerine yardımcı olarak karakter gelişimi ve film temaları üzerinde daha derinlemesine düşünmelerini sağlayabiliyor.

Ancak biliyoruz ki tüm spoilerlar eşit değildir. 😅
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

📝 Yazar: Angela Lashbrook
✍🏻 Çeviren: Ayda Uzel
🖥️ Editör: Ayla Ateş

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Yanık deri soğuk suya konulmalı mı?
Las Campanas Gözlemevi Üzerindeki Undulatus Bulutları

Bu bulutlara ne olmuş böyle? Bu uzun ince bulutlar, ilk bakışta dünyaca ünlü bir gözlemevini işaret ediyor gibi görünseler de olay aslında bundan ibaret değil. Bulutların bu denli keskin bir şekilde birbirlerinden ayrılmalarının nedeni, Dünya'nın alt atmosferinde gerçekleşen etkileyici periyodik hava akımlarının tesadüfen üst üste binmesidir. Bir Asperitas bulutu türü olan Undulatus bulutları, genelde havadaki opak su damlacıklarının yoğunlaşmasına neden olacak kadar soğuk zirvelerde oluşur. Bu manzarayı çerçeveleyen panorama ise geniş açılı yapısı nedeniyle bulutların tepe üzerinde birleştiği yanılsamasına yol açıyor. Üstelik bu tepede gerçekten Şili'nin Atacama Çölü'nde yer alan ve Carnegie Bilim Enstitüsü'ne (CIS) ait olan dünyaca ünlü Las Campanas Gözlemevi bulunuyor. Bir hayli uzaktaki gözlemevine daha dikkatli bakıldığında ise çift hâlindeki 6,5 metrelik Macellan Teleskopları görülebiliyor. Eylül ayının sonlarında meydana gelen bu etkileyici manzara her ne kadar tesadüfi bir şekilde gerçekleşmiş olsa da hızlı düşünen bir fotoğrafçı, telefonunu kullanarak bu fırsatı değerlendirip anı ölümsüzleştirmeyi başarmış.

19 Kasım 2024 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Copyright: Yuri Beletsky (Carnegie Las Campanas Observatory, TWAN); h/t: Alice Allen
Çeviren: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Pacman Bulutsusu'ndaki Toz ve Yıldızlar

Yıldızlar, içinden doğdukları yoğun ve karanlık moleküler bulutları şekillendirerek devasa ve karmaşık toz heykelleri yaratabilirler. Yıldızların, ortaya koydukları bu detaylı eserleri yontmak için kullandıkları araçlarsa yüksek enerjili ışık ve süratli yıldız rüzgârlarıdır. Kendilerinin bu süreçte ürettikleri ısı, karanlık moleküler tozları buharlaştırmanın yanı sıra ortamdaki hidrojen gazının dağılmasına ve parlamasına neden olur. Görselde IC 1590 olarak adlandırılan yeni bir açık yıldız kümesinin, şekli nedeniyle Pacman Bulutsusu olarak anılan salma bulutsusu NGC 281'in karmaşık yıldızlararası toz yapılarının etrafında oluşumunu tamamlamak üzere olduğu görülmekte. Merkezin hemen üzerinde bulunan toz bulutu, kütleçekimsel olarak çökerek yıldız veya yıldızlar oluşturabileceği için Bart Damlacığı olarak sınıflandırılmaktadır. Pacman Bulutsusu, Kraliçe (Lat: "Cassiopeia") takımyıldızına doğru yaklaşık 10.000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.

18 Kasım 2024 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Malcolm Loro
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close