Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gökberk Şener
Üye
12

Çok nadiren anlık bir anda çok öfkelendikten bağırdıktan kendimi kastıktan sonra beynim hasar almış olurmu aldıysa Ne kadar sürede iyileşir?

10 - 30 yaş arası insanlarda
734 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Anıl Aydın
Konu ile ilgili bir deneyimim yok.

Stres Beyin Hücrelerini Öldürür

Vücudunuzun stres altındayken salgıladığı hormonlar, beynin yapısını değiştirmenin yanı sıra beyninizdeki, özellikle de yeni oluşmuş nöronları bile yok edebilir.

Stres ayrıca hipokampusta yeni nöronların üretimini sınırlayabilir, hatta durdurabilir. 9

Tüm Reklamları Kapat

Hipokampus, beynin hafıza , duygu ve öğrenmeyle yoğun olarak ilişkili bölgelerinden biridir . Aynı zamanda nörogenezin veya yeni beyin hücrelerinin oluşumunun yaşam boyunca meydana geldiği beynin iki alanından biridir .

Nörodejeneratif Hastalık Riskinizi Arttırdı

Kronik stres ve kortizole uzun süre maruz kalmak da glutamat üretimini artırır. Glutamat, ruh hali düzenlemesinde, bilişte ve hafıza fonksiyonlarında hayati bir rol oynayan uyarıcı bir nörotransmitterdir. Ancak aşırı glutamat beyin hücrelerinin hasar görmesine veya ölümüne katkıda bulunabilir. 10

Aşırı glutamat Alzheimer , Parkinson ve Huntington hastalığı gibi nörodejeneratif durumlarla ilişkilidir .

Kaynaklar

  1. D. Goleman. (1990). Nytimes.com. www.nytimes.com. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Çelik
Emre Çelik
57K UP
Manyak gibi fizikle uğraşıyorum.

Ani öfke patlamaları ve bağırma genellikle fiziksel bir beyin hasarına yol açmaz. Ancak bu tür duygusal tepkiler vücutta stres hormonlarının salınımını artırabilir ve bu da geçici fiziksel etkilere neden olabilir. Örneğin, kalp atış hızınız artabilir, kan basıncınız yükselebilir veya kaslarınızda gerginlik hissedebilirsiniz. Bu etkiler genellikle kısa süreli olup kişi sakinleştikten sonra normale döner.

Eğer gerçekten bir beyin hasarı meydana gelmişse iyileşme süreci hasarın şiddetine ve türüne bağlı olarak değişir. Hafif beyin hasarları, örneğin, hafif bir sarsıntı genellikle kısa sürede iyileşebilir. Daha ciddi beyin hasarları ise daha uzun süreli veya kalıcı etkilere neden olabilir ve iyileşme süreci karmaşık ve bireysel olabilir. Beyin hasarı sonrası iyileşme genellikle 2 yıla kadar sürebilir ve bu süreçte yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması iyileşmeyi destekleyebilir.

Sonuç olarak ani öfke patlamaları fiziksel bir beyin hasarına yol açmaz ve sakinleştikten sonra bütün vücut fonksiyonlarınız tekrar eski haline döner.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. JOHN E. HALL, et al. Guyton Hall Tıbbi Fizyoloji. Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2024. Alındığı Yer: SCRIBD | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close