Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

0 nasıl çift bir sayı oluyor?

1,107 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Arduç
Matematiğe ilgim var ve öğrenciyim

Bunun çok basit bir cevabı var aslında. Çift ve tek dediğimiz kavramlar, aslında bir sayının çift sayı olabilmesi için 'ye tam bölünebilmesi gerektiği tanımından ibaret değil. Şöyle düşünün:

Elimde elma var ve bu elmaları eşit bir şekilde kişiye paylaştıracağım. Her birisine elma veririm. Az önce ne oldu? Elmaları eşit bir şekilde dağıttım. Peki ya elmam olsaydı? O zaman bütün elmayı hiç bozmadan nasıl kişiye paylaştırabilirdim? Paylaştıramazdım. İşte çiftlik ve teklik kavramlarının bir diğer tanımı da burada yatıyor.

Çift sayılar eşit bir şekilde paylaştırılabilir iken, tek sayılar eşit bir şekilde paylaştırılamaz. Elimde elma olsun. elmayı veya kişiye paylaştırmak istesem paylaştırabilir miydim? Evet, çünkü elimde hiç elma yok. Bu durumda kimse elma alamaz ve eşitlik sağlanmış olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı zamanda tek ve çift; çift ve tek; tek ve tek; çift ve çift sayının eşitliklerinde de , çift bir sayı olarak kendini gösterebiliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Çarpımı da keza öyle:

Tüm Reklamları Kapat

Daha fazla bilgi için buradaki ve buradaki videoları da izleyebilirsiniz.

Evrim Ağacın'da türev olarak bir yazı yer almakta. Buraya tıklayarak okuyabilir veya bu cevabın devamını okumaya devam ederseniz okuyabilirsiniz:

"Sıfır (0) Bir Çift Sayı mı?

Yazar: Laura Grey, Uyarlayan: Evrim Ağacı, Editör: Çağrı Mert Bakırcı

Günlük hayatımızda kullandığımız sayıların içerisinde en tuhaf diyebileceğimiz sayılardan bir tanesi sıfırdır. Örneğin; sıfırın bir doğal sayı olup olmadığı çelişkilidir. Ya da sıfırı toplama işlemi için kullandığımızda hiçliği temsil ederken, çarpma işleminde yutan bir sayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta herhangi bir sayıyı (sıfır hariç) sıfıra bölecek olursanız, işlemin sonucu ismini dahi koyamadığımız bir tanımsız ifadeye dönüşür. Hal böyle olunca "Sıfır sayısı tek mi yoksa çift mi?" sorusu muhakkak akıllara geliyor. Bu soruyu cevaplamak için öncelikle bazı tanımları bilmemiz gerekiyor.

Sıfır Bir Çift Sayıdır!

Tanım: bir tam sayı olmak şartıyla eşitliğinde sayısı çifttir. Diğer taraftan veya oluyorsa sayısı tektir.

Tüm Reklamları Kapat

Tanıma göre bazı örnekler verelim. olduğunda eşitliğinden olur veya olduğunda eşitliğinden olur böylelikle k sayısına hangi tam sayı değerini verirsek verelim sayısı çift oluyor. Peki sayısına verirsek eğer eşitliğinden n sayısı da olur. Böylece sayısı çift olmuş olur.

Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.

Uzun lafın kısası sıfır, gerçekten de bir çift sayıdır.

Halk, Sıfırın Çift Sayı Olduğundan Emin Değil!

Her ne kadar matematiksel açıklamasını yapsak da toplumda sıfır sayısının tek veya çift olması durumu karışıktır. Örneğin; New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, bir fırtınadan sonra yakıt kıtlığıyla başa çıkmak için şu şekilde bir yol izledi:

Tüm Reklamları Kapat

'New York'ta araç plakalarının sonu tek sayı veya harf ya da başka bir karakterle biten sürücüler, ayın tek sayılı günlerde benzin veya mazot kullanabilecekler. Plakaları çift sayı veya sıfır ile bitenler, ayın sadece çift sayılı günlerinde benzin veya motorin alabilecekler.'

"Çift sayı veya sıfır sayısı" ifadesinin kullanılması, sıfırın çift olmadığını ima etmektedir. Diğer bir örnek ise Cambridge Üniversitesi'ndeki James Grime'a göre, 1990'lardaki tepki süresi deneyleri, insanların sıfırın tek mi yoksa çift mi olduğuna karar vermede diğer sayılara göre %10 daha yavaş olduğunu ortaya çıkardı. Diğer taraftan 1990'larda ilkokul çocukları üzerinde yapılan bir anket, yaklaşık %50'sinin sıfırın çift olduğunu, yaklaşık %20'sinin tek olduğunu ve kalan %30'unun ikisinin de olmadığını ya da bilmediklerini düşündüklerini göstermiştir.

Bu sorun sadece toplum ile sınırlı değildi. 1977'de Paris'teki sis sırasında, araba kullanımı kısıtlandı, böylece plakaları tek veya çift sayılarla biten insanlar alternatif günlerde araba kullanıyordu. Grime bu durumu şu şekilde açıklıyor:

'Polis, sıfır numaralı plakaları durdurup durduramayacağını bilmiyordu ve bu yüzden geçişlerine izin verdiler; çünkü tek mi çift mi olduğunu bilmiyorlardı.'

Tüm Reklamları Kapat

Tarihte Sıfır Sayısı

Öte yandan matematik tarihinin ilk yıllarında sıfır, bir sayı olarak tanınmamıştı. Babiller ve Antik Yunanlılar bunu küçük ve büyük sayıları ayırt etmek için kullandılar, örneğin 26 ve 206 gibi. Daha sonra, insanlar yalnızca bir sayının diğerinden daha büyük olup olmadığını, kullanıldığı bağlamdan anlayabilirlerdi. 13. yüzyılda Altın Oran ile anılan İtalyan matematikçi Fibonacci, bugün kullandığımız sayılar olan Arap rakamlarını Avrupa'da ilk popülerleştiren kişiydi. Sayı olarak birden dokuza kadar, sıfırı ise "işaret" olarak sınıflandırdı.

Sonuç olarak 1000 yıldan fazla bir süredir matematikçiler sıfır sayısıyla ilgili zorluklar yaşadılar ve matematikçi olmayanlar hâlâ onu nasıl sınıflandıracakları konusunda kararsızlar."

Kaynaklar

  1. B. L. Gray. Is Zero An Even Number?. (2 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  2. E. W. Weisstein. Odd Number. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wolfram MathWorld | Arşiv Bağlantısı
  3. E. W. Weisstein. Even Number. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wolfram MathWorld | Arşiv Bağlantısı
  4. Math Is Fun. Even And Odd Numbers. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Math Is Fun | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Çocuklar sıfırın tek mi yoksa çift mi olduğunu anlamakta özellikle zorlanırlar. "1990'larda ilkokul çocukları üzerinde yapılan bir anket, yaklaşık %50'sinin sıfırın çift olduğunu düşündüğünü, yaklaşık %20'sinin tek olduğunu düşündüğünü ve geri kalan %30'unun ikisi de olmadığını veya bilmediklerini düşündüğünü gösterdi" diye açıklıyor Dr. pislik.

"Görünüşe göre sayıları zihinsel olarak iki, dört, altı, sekiz çift sayılar veya iki, dört, altı, sekiz veya iki, dört, sekiz, 16'yı içeren ikinin kuvvetine göre listeler halinde dosyalayabiliriz. Sıfır bu listelerde yok, bu yüzden çalışmamız daha uzun sürüyor."

Öyleyse neden matematiksel olarak sıfır bir çift sayıdır? Çünkü ikiye bölünerek başka bir tam sayı elde edilebilen her sayı çifttir. Sıfır bu testi geçer çünkü sıfırı ikiye bölerseniz sıfır alırsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Sıfırın her iki tarafında da tek sayılar vardır - eksi bir ve bir - ve bu, çift sayı olarak sınıflandırılmak için geçtiği başka bir testtir.[1]

Kaynaklar

  1. B. L. Gray. Is Zero An Even Number?. (2 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 7 Nisan 2023. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close