Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

0 nasıl çift bir sayı oluyor?

455 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Furkan Arduç
Matematiğe ilgim var ve öğrenciyim

Bunun çok basit bir cevabı var aslında. Çift ve tek dediğimiz kavramlar, aslında bir sayının çift sayı olabilmesi için 'ye tam bölünebilmesi gerektiği tanımından ibaret değil. Şöyle düşünün:

Elimde elma var ve bu elmaları eşit bir şekilde kişiye paylaştıracağım. Her birisine elma veririm. Az önce ne oldu? Elmaları eşit bir şekilde dağıttım. Peki ya elmam olsaydı? O zaman bütün elmayı hiç bozmadan nasıl kişiye paylaştırabilirdim? Paylaştıramazdım. İşte çiftlik ve teklik kavramlarının bir diğer tanımı da burada yatıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çift sayılar eşit bir şekilde paylaştırılabilir iken, tek sayılar eşit bir şekilde paylaştırılamaz. Elimde elma olsun. elmayı veya kişiye paylaştırmak istesem paylaştırabilir miydim? Evet, çünkü elimde hiç elma yok. Bu durumda kimse elma alamaz ve eşitlik sağlanmış olurdu.

Aynı zamanda tek ve çift; çift ve tek; tek ve tek; çift ve çift sayının eşitliklerinde de , çift bir sayı olarak kendini gösterebiliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Çarpımı da keza öyle:

Daha fazla bilgi için buradaki ve buradaki videoları da izleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacın'da türev olarak bir yazı yer almakta. Buraya tıklayarak okuyabilir veya bu cevabın devamını okumaya devam ederseniz okuyabilirsiniz:

"Sıfır (0) Bir Çift Sayı mı?

Yazar: Laura Grey, Uyarlayan: Evrim Ağacı, Editör: Çağrı Mert Bakırcı

Günlük hayatımızda kullandığımız sayıların içerisinde en tuhaf diyebileceğimiz sayılardan bir tanesi sıfırdır. Örneğin; sıfırın bir doğal sayı olup olmadığı çelişkilidir. Ya da sıfırı toplama işlemi için kullandığımızda hiçliği temsil ederken, çarpma işleminde yutan bir sayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta herhangi bir sayıyı (sıfır hariç) sıfıra bölecek olursanız, işlemin sonucu ismini dahi koyamadığımız bir tanımsız ifadeye dönüşür. Hal böyle olunca "Sıfır sayısı tek mi yoksa çift mi?" sorusu muhakkak akıllara geliyor. Bu soruyu cevaplamak için öncelikle bazı tanımları bilmemiz gerekiyor.

Sıfır Bir Çift Sayıdır!

Tanım: bir tam sayı olmak şartıyla eşitliğinde sayısı çifttir. Diğer taraftan veya oluyorsa sayısı tektir.

Tüm Reklamları Kapat

Tanıma göre bazı örnekler verelim. olduğunda eşitliğinden olur veya olduğunda eşitliğinden olur böylelikle k sayısına hangi tam sayı değerini verirsek verelim sayısı çift oluyor. Peki sayısına verirsek eğer eşitliğinden n sayısı da olur. Böylece sayısı çift olmuş olur.

Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.

Uzun lafın kısası sıfır, gerçekten de bir çift sayıdır.

Halk, Sıfırın Çift Sayı Olduğundan Emin Değil!

Her ne kadar matematiksel açıklamasını yapsak da toplumda sıfır sayısının tek veya çift olması durumu karışıktır. Örneğin; New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, bir fırtınadan sonra yakıt kıtlığıyla başa çıkmak için şu şekilde bir yol izledi:

Tüm Reklamları Kapat

'New York'ta araç plakalarının sonu tek sayı veya harf ya da başka bir karakterle biten sürücüler, ayın tek sayılı günlerde benzin veya mazot kullanabilecekler. Plakaları çift sayı veya sıfır ile bitenler, ayın sadece çift sayılı günlerinde benzin veya motorin alabilecekler.'

"Çift sayı veya sıfır sayısı" ifadesinin kullanılması, sıfırın çift olmadığını ima etmektedir. Diğer bir örnek ise Cambridge Üniversitesi'ndeki James Grime'a göre, 1990'lardaki tepki süresi deneyleri, insanların sıfırın tek mi yoksa çift mi olduğuna karar vermede diğer sayılara göre %10 daha yavaş olduğunu ortaya çıkardı. Diğer taraftan 1990'larda ilkokul çocukları üzerinde yapılan bir anket, yaklaşık %50'sinin sıfırın çift olduğunu, yaklaşık %20'sinin tek olduğunu ve kalan %30'unun ikisinin de olmadığını ya da bilmediklerini düşündüklerini göstermiştir.

Bu sorun sadece toplum ile sınırlı değildi. 1977'de Paris'teki sis sırasında, araba kullanımı kısıtlandı, böylece plakaları tek veya çift sayılarla biten insanlar alternatif günlerde araba kullanıyordu. Grime bu durumu şu şekilde açıklıyor:

'Polis, sıfır numaralı plakaları durdurup durduramayacağını bilmiyordu ve bu yüzden geçişlerine izin verdiler; çünkü tek mi çift mi olduğunu bilmiyorlardı.'

Tüm Reklamları Kapat

Tarihte Sıfır Sayısı

Öte yandan matematik tarihinin ilk yıllarında sıfır, bir sayı olarak tanınmamıştı. Babiller ve Antik Yunanlılar bunu küçük ve büyük sayıları ayırt etmek için kullandılar, örneğin 26 ve 206 gibi. Daha sonra, insanlar yalnızca bir sayının diğerinden daha büyük olup olmadığını, kullanıldığı bağlamdan anlayabilirlerdi. 13. yüzyılda Altın Oran ile anılan İtalyan matematikçi Fibonacci, bugün kullandığımız sayılar olan Arap rakamlarını Avrupa'da ilk popülerleştiren kişiydi. Sayı olarak birden dokuza kadar, sıfırı ise "işaret" olarak sınıflandırdı.

Sonuç olarak 1000 yıldan fazla bir süredir matematikçiler sıfır sayısıyla ilgili zorluklar yaşadılar ve matematikçi olmayanlar hâlâ onu nasıl sınıflandıracakları konusunda kararsızlar."

Kaynaklar

  1. B. L. Gray. Is Zero An Even Number?. (2 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  2. E. W. Weisstein. Odd Number. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wolfram MathWorld | Arşiv Bağlantısı
  3. E. W. Weisstein. Even Number. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wolfram MathWorld | Arşiv Bağlantısı
  4. Math Is Fun. Even And Odd Numbers. Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: Math Is Fun | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Çocuklar sıfırın tek mi yoksa çift mi olduğunu anlamakta özellikle zorlanırlar. "1990'larda ilkokul çocukları üzerinde yapılan bir anket, yaklaşık %50'sinin sıfırın çift olduğunu düşündüğünü, yaklaşık %20'sinin tek olduğunu düşündüğünü ve geri kalan %30'unun ikisi de olmadığını veya bilmediklerini düşündüğünü gösterdi" diye açıklıyor Dr. pislik.

"Görünüşe göre sayıları zihinsel olarak iki, dört, altı, sekiz çift sayılar veya iki, dört, altı, sekiz veya iki, dört, sekiz, 16'yı içeren ikinin kuvvetine göre listeler halinde dosyalayabiliriz. Sıfır bu listelerde yok, bu yüzden çalışmamız daha uzun sürüyor."

Tüm Reklamları Kapat

Öyleyse neden matematiksel olarak sıfır bir çift sayıdır? Çünkü ikiye bölünerek başka bir tam sayı elde edilebilen her sayı çifttir. Sıfır bu testi geçer çünkü sıfırı ikiye bölerseniz sıfır alırsınız.

Sıfırın her iki tarafında da tek sayılar vardır - eksi bir ve bir - ve bu, çift sayı olarak sınıflandırılmak için geçtiği başka bir testtir.[1]

Kaynaklar

  1. B. L. Gray. Is Zero An Even Number?. (2 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 7 Nisan 2023. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close