Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları

Avcıların ve Ortam Koşullarının Yanında Kendinizle de Mücadele Edeceksiniz!

14 dakika
1,359
Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları Görsel Kaynağı: Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK
Tüm Reklamları Kapat

Kaçıyordu. Bir tehditle karşılaştığında saldırmak yerine konuşarak çatışmayı önlemek istediği zamanlar dışında hep yaptığı gibi… Tabii bu sefer peşinde incitmek istemediği zavallı canlılar yerine oldukça tehlikeli iki amip vardı. Çatışmak zorunda kalmamayı umuyordu; ama yine de sıcak temas olursa, hmm…

Saprofit olmamaları inhibitör teknolojisini kullanmasını pek mümkün kılmıyordu. Çok mecbur kalırsa endositoz yapmalarını bekler, içine alındığı fagositik vezikül kendisini yutan amibin lizozomuyla birleşince Leonardo kolonisinin veda etmeden kendisine hediye ettiği inhibitör keselerinden birini boşaltır ve hücre zarını delerek bir kaçış yolağı oluştururdu. Tüm sindirim enzimleri etkisiz hale gelmiş ev sahibinin sitoplazmasındaki monomerleri aktif taşıma ile savaş tazminatı olarak aldıktan sonra tabii ki... "Ama hücre zar bütünlüğü bozulursa amipler ölür." müydü? Yufka yürekli Sokrates’e ne mi oldu? Tüm mikro evrenin mikro kozmosuna sürekli pozitif etki bırakan bir paramesyum yerine her gördüğüne saldıran iki vahşinin ölmesi kimseyi üzmezdi. Öyleyse Sokrates’i neden üzsün ki?  

Genelde öldürmek zorunda kalmamak için, kaçardı. Ama şimdi “şakacıktan” değil, canını kurtarmak için, gerçekten kaçması gerekiyordu. Herhangi bir sürprizle karşılaşmadıkça da kurtulabilirdi. Peşindeki amiplerden hızlıydı, zamanla arayı açıyordu. Bir müddet hızını koruyarak ilerledi. "Araya bir 10 milimetre daha mesafe koyarsam kurtulabilirim." derken salgıladıkları tür içi haberleşme sinyallerinden ilerde bir bakteri kolonisi bulunduğunu fark edince biraz geriye gidip yön değiştirme manevrası yaptı. Amipler ilerideki kolay lokmaları görürse kaçıp duran bir paramesyum yerine savunmasız bakteri kolonisine saldırabilirlerdi ve meydana gelecek ölümlerin sorumlusu Sokrates olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Kaçış Manevrası
Kaçış Manevrası
Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK

Bu ilk kez yaşanmıyordu. Sürekli tam yeterince uzaklaştım derken biyofilmsiz bir bakteri ya da yeşil alg kolonisi görüp yön değiştiriyordu. Bu şekilde devam ederse amiplerin besin kaynakları bitene dek kaçması gerekecekti. Tabii önce onun pili bitmezse… O zaman istese de kaçamaz, çaresizce ölümün gelip kendisini bulmasını beklerdi. Ama neyse ki birkaç dakika daha ilerledikten sonra çok güçlü bir su akıntısının yanına vardı. Akıntı o kadar hızlıydı ki henüz içine girmemişken bile hızlı su moleküllerine bakan yüzeyindeki sillerini kullanamıyordu.

Mikro evren okyanusundaki hızlı bir su akıntısı, makro evrendeki solucan deliklerine benzemiyor mu? Mikroplar için elbette!
Mikro evren okyanusundaki hızlı bir su akıntısı, makro evrendeki solucan deliklerine benzemiyor mu? Mikroplar için elbette!
Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK

Şimdi yön değiştirmeye çalışırsa canlı yem olurdu. Tamamen içine girerse parçalanabilirdi, e tabii peşindekiler de… Bu sürprizi fırsata dönüştürebilir miydi?

Akıntıya girmeden önce, parçalanmamak için hücre iskeletini güçlendirmesi gerekiyordu. Peşinde iki amip varken öylece protein sentezleyecek vakti olmaması bir yana ihtiyacı olan molekülleri sentezlemek için gereken kaynakları düşününce… Tüm bakiyesini buna yatırmak istediğini hiç sanmıyordu. Avcılardan daha ne kadar kaçacağı belli değildi. Peşindekilerden kurtulur kurtulmaz farklı saldırganlarla karşılaşmayacağı da…

Yüksek enerji ihtiyacı, vicdan ile filtrelenmiş dar av kitlesi, zor durumdaki hiç tanımadığı canlılara yardım etmek istemesi… Şu ana kadar nasıl hayatta kaldığına şaşıyordu. Gelişmiş ökaryotik hücre içi yapıları kolayca avlanmasına olanak sağlarken aynı zamanda hızlı ve kompleks bir metabolizma için sürekli enerji üretmesini gerektiriyordu. Avlanmayı terk edip kısmi vejetaryen beslenmeye geçtiğinde ne olacağını zannediyordu ki? Keşke ökaryot hücre yapısını da reddedebilseydi. Ama şimdi sızlanmayı bırakıp harekete geçmeliydi.

Tüm Reklamları Kapat

Kararını verdi ve kendini yanı başındaki süper-akıntıya bırakarak farkında olmadan büyük bir maceraya doğru ilk adımını atmış oldu. İlerideki birkaç saniye içinde hikayesi sonlanmazsa tabii... 

İlk temas sırasında bir anda artan yüksek hızın ve hücre zarına çarpan su moleküllerinin etkisiyle gelen şok tüm hücresini sarssa da ivmesi sıfırlanıp sabit hıza ulaşınca rahatladı. Başarmıştı. Nasıl yaptığı hakkında hiçbir fikri yoktu ama başarmıştı. Yüzey alanı/hacim oranı düşük büyük bir ökaryotun bu hızda bir akıntıya girerken parçalanmaması mümkün değildi. Farkına varmadan uğradığı bir mutasyon hücre iskeletinin yapısını değiştirmiş olmalıydı. Ardındaki belayı atlatınca bunu detaylı olarak araştırabilirdi; zira amipler ufak bir tereddütten sonra peşinden gelmişlerdi. 

- Parçalanın, hadi paramparça olup tüm moleküllerinizle birlikte dağılın da sizden arta kalanlarla beslenip girdiğimden daha güçlü bir şekilde bu fırtınadan çıkayım!

Beklediği oldu, ama şans bu ya amiplerden sadece biri parçalandı. Diğeri daha metanetli çıkmış avının izini sürmeye devam ediyordu. Avcısını yemeyi biraz ertelemesi gerekecekti. Umduğunu bulamamıştı ama umudunu kaybetmedi. Akıntıdan ani bir manevrayla çıkarsa ve arkadaşını kaybetmiş amip de hemen peşinden gelirse bu sefer kovalamacayı temelli bitirebilirdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Amip’in bir sarsıntıyı daha kaldıracağını düşünmüyordu. Kendisinin peki? Emin değildi ama nereye gittiğini bilmediği bu süper hızlı ekspreste daha ne kadar kalabilirdi ki? Henüz karar verme aşamasındayken, akıntıya girdiği yeri sağına aldığında sol tarafta tüm yolak boyunca sıralanmış yeşil algler algıladı. Savunmasız, besili, lezzetli…

Pixabay

Sadece bu da değil, çok güçlü konjugasyon sinyalleri vardı. Normal şartlarda olması gereken konsantrasyondan çok daha fazla demir, nitrat, magnezyum, glikoz, nişasta, glikojen… Birkaç milimetre ötesi tam bir cennet olmalıydı. Onun için değil elbette, Tom ve Jerry oynayan "arkadaş" için... Öylece gidip algleri katlederek ganimetlere konamazdı. Tom ise, büyük ihtimalle cenneti gördüğü anda Sokrates’i unutup kendini dışarı atar ve henüz onarmaya fırsat bulmadığı (en azından Sokrates öyle umuyordu) hücre iskeletinin ani yavaşlamayla gelen şok dalgasını kaldıramaması sonucu mikrop cehennemini boylardı. Şu an cennetin alglerini kurtarmaya çalışması anlamsızdı. Hani amip akıntıdan çıkıp da parçalanmazsa Sokrates’in yapabileceği pek bir şey kalmazdı zaten. Bu kadar güçlü bir rakibe meydan okumak akıl kârı değildi.

Yine de amip nehir kenarındaki bol kokteyli partiyi fark ettikten sonra hızını biraz yavaşlatıp ne olacağını görene kadar bekledi. Ve bingo! Pa-ram-par-ça.

Şimdi geldiği yere dönebilirdi. Ardından kovalayan kimse olmadığına göre suyun akış hızının yavaşladığı bir yerden çıkmayı deneyecekti. Artık acelesi yoktu nasılsa...

Sillerini çalıştırmayı bırakıp hareketsiz kaldı. Bir müddet serbestçe süzüldükten sonra akıntının bir yerde genişleme yaptığını fark edince gemiden atlama vakti geldiğini anladı. Usulca sol taraftaki sillerini çalıştırıp akıntıyı cennetle arasına aldı. Alglerin yanına gitmemişti. Onca çekiciliğe rağmen, ya da belki yüzünden… Sebebini tam bilmiyordu ama orada oldukça tutarsız bir şeyler vardı. Kendini biraz toparladıktan sonra bu çekici ve savunmasız cennetin, şeytanlarla dolu bu cehennemde varlığını hala nasıl devam ettirebilmiş olmasını çözebilirdi. Ama şimdi değil! Öbür tarafta akıntıdan çıktı. Şiddetli bir biçimde sarsılmış ama bir arada kalabilmişti.

Rafting turnuvalarına katılsın diyorum, ne dersiniz?
Rafting turnuvalarına katılsın diyorum, ne dersiniz?
Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK

Dışarıda kimi grup halinde kimi tek başına bakteriler vardı. Biraz soluklanmak için bekledi. Çok uzun süredir sürekli hareket halindeydi, sürekli kaçıyordu. Dejenere olan birçok enzim ve proteinini yenilemeye fırsatı olmamıştı. Etrafta tehlikeli protistalara dair bir işaret algılamıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu fırsatı değerlendirmeye koyuldu. Uzun süren kovlamaca sırasında aralıksız çalışan mitokondriler hücre içi oksidatif stresi oldukça tehlikeli düzeye ulaştırmıştı. Hemen çalışma hızınlarını yavaşlattı. Özellikle hücre iskeleti ve sillere ait biyomoleküllerini yenilemesi gerekiyordu ama stres düzeyi normal koşullara inene kadar bekleyebilirdi. Bu esnada bulunduğu ortamı inceleyebilirdi.

O ana kadar fark etmemişti ama sıcaklık oldukça düşüktü. Tolere edebileceğinden çok daha düşük… Hareket halindeyken harcadığı enerji onu sıcak tutmuş olmalıydı. Basınç yüksek, çözünmüş oksijen konsantrasyonu kritik düzeyde az. Şüphe götürmez biçimde derin okyanus habitatındaydı. Tamamen kemosentetik bakterilerin elinde olan besin üretimi ve yan ürün olarak ortaya çıkan, birçoğu diğer türler için zehirli organik ve inorganik moleküller... Yok hükmünde oksijen derişimi, metabolizması hızlı olan aşırı hareketli avcıların kendi besinini kendi üreten zavallıları kolayca avlamasına imkan vermiyordu. Soğuk, basınç, oksijensizlik ve karanlık; derin okyanusların 4 ana bileşeniydi. Burada tek düşman, ortam koşullarıydı.

Okyanus derinlikleri... Mikro evrenin "Ghetto"'ları.
Okyanus derinlikleri... Mikro evrenin "Ghetto"'ları.
Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK

Tabii ki başkalarının sırtından geçinmekte ısrarlı bazı heterotrof türler derin sulara uyum sağlamıştı; ama neredeyse hiç tehdit oluşturmuyorlardı. Bir şey daha vardı ki, diğer koşullara eklenince burayı tam bir tatil kasabasına dönüştürüyordu: Düşük ışık konsantrasyonu sitoplazmasında serbest oksijen radikalleri oluşmasına sebep olamayacak düzeydeydi. Oksidatif stres azdı, sürekli azdı ve ne kadar az stres, o kadar az mutasyon geçirme olasılığı demekti. Bunda, ortamda bulunan eriyik oksijen miktarının az olmasının da etkisi vardı ve bu büyük bir dezavantajı da beraberinde getiriyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Hayatta kalmak için oksijen bulmalıydı, sadece glikoliz ile gereken enerjiyi sağlayamazdı. Tabii hücre boyutunu küçültüp (oldukça küçültüp), sürekli düşük metabolizma düzeyinde yaşayabilirdi. O zaman sıcaklık da çok dert olmazdı hani.

Peki ya avcılar? Hücre zarını modifiye edip etrafına glikoproteinden bariyerler örerdi. Daha kolay lokmalar varken kimse bir kaleye girmeye çalışmazdı.

Besin? Kemosentez yapmayı deneyebilirdi. Bir deniz dibi volkanının kenarına yerleşir ve kendi kendine yetecek biçimde yaşar giderdi. Yapacağı son sıra dışı şey de bu olurdu herhalde. Daha önce kemosentez yapan bir ökaryota rastlamamıştı. Hızlı metabolizma ve gelişmiş organeller; güneşten gelen sonsuz bedava enerji veya etraftaki savunmasız ototroflar varken kemosentezi gerekli kılmıyodu. En kötü ihtimalle düzenli koruma karşılığında bir koloniden otlanırdı. Belki geniş bir çevredeki tüm heterotrofları avlarsa Sokrates’e uzun süre yetecek besin sağlarlardı.

Ya da koloniler arası iletişimi sağlayan bir haberleşme uzmanı olurdu. Kemoliototroflara yan ürünlerini satacak kemoorganotroflar bulur, ticaretten pay alırdı. Kimseye zarar vermeme çabası ve kimseden zarar görme korkusu olmadan her şey mümkündü. Geldiği yere kıyasla bir cennetti burası. Tek kaygısı doğa olurdu; saprofit enzimler ya da fagositik pilluslar değil. Sadece doğa: oksijen, sıcaklık, besin, basınç…

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
KAOS & CANLILIK: Fizik, Biyolojiyi Nasıl Şekillendiriyor?

Fizik ve biyolojinin iç içe geçtiği büyüleyici bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Bu eğitim serisinde, enerjinin biyolojik düzen üzerindeki etkisinden, entropinin hücresel organizasyona kadar uzanan pek çok ilginç konuyu keşfedeceğiz.

Eğitimler, alanında uzman Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü tarafından verilecek. Hocamızın yıllara dayanan akademik deneyimi ve farklı ülkelerde gerçekleştirdiği çalışmaları sayesinde, karmaşık konuların nasıl kolayca anlaşılabilir hale geldiğine tanık olacaksınız.

Ders Konuları

1. Ders – Biyolojik Düzen ve Enerji İlişkisi & Difüzyon ve Hücresel Süreçler
Hücrede düzenin nasıl sağlandığı
Osmotik akışın enerji dönüşümündeki rolü
Hücresel düzeyde enerji kullanımı
Difüzyonun hücre içi dünyayı nasıl yönettiği
Bakteriyel metabolizma üzerindeki difüzyon limitleri
Membran geçirgenliği ve difüzyon ilişkisi

2. Ders – Reynolds Sayısı ve Mikroskobik Yaşam
Küçük ölçekte sürtünmenin önemi
Hücresel düzeyde yüzme ve pompalama mekanizmaları
DNA replikasyonunda karşılaşılan fiziksel zorluklar

3. Ders – Entropi ve Hücresel Organizasyon
Hücresel sistemlerde düzensizliğin ölçümü
Serbest enerji ve metabolik süreçler
Biyolojik sistemlerde termodinamik kuralların uygulanması

Bu konular aracılığıyla, fiziğin hücre biyolojisini nasıl şekillendirdiğini ve hücresel yaşamın temelinde yatan fiziksel prensipleri inceleyeceğiz.

Eğitim Detayları
-Dersler, 8, 15 ve 22 Şubat 2025 tarihlerinde, saat 13.00’te başlayacak.

Her ders için ayrı bilet alabilirsiniz.
Bilet Ücreti: 250 TL
Etkinlik Yeri: Coffee Hour Florya, Bakırköy/İstanbul

Gelirin bir kısmı Türk Eğitim Vakfı‘na bağışlanacak. Hem bilimsel bir maceraya atılmak hem de güzel bir amaca katkıda bulunmak için bu fırsatı kaçırmayın!

Devamını Göster
₺250.00
KAOS & CANLILIK: Fizik, Biyolojiyi Nasıl Şekillendiriyor?

Basınç? Şimdiye kadar çoktan parçalanmış olması lazımdı. Onu bu basınçta hayatta tutan neydi? Okyanus akıntısında parçalanmasını önleyen nereden geldiğini bilmediği o mutasyon plazma zarını ve hücre içi iskeletini olağanüstü derecede mi modifiye etmişti? Bu derinlikte hayatta kalabilmesi çok daha büyük bir olaydı. Ortamı analiz ederken yıpranan proteinlerin yerine yenilerini üretmişti. İskeletini onarırken incelemelerini yapabilirdi. ER’lardan başlayıp hücre zarına doğru gittiğinde tüm sitoiskeletine yapışık bulunan ve kesinlikle kendisine ait olmayan çeşitli organik moleküller algıladı. Hatırlaması çok zor olmadı, bir önceki macera arkadaşlarından bir hediye daha! İnhibitör keseleri oluşturmaları için hücre zar ve iskeletine yerleştirdiği Leonardo’lar, tahminince bir diğer yan ürünlerini tekrar değerlendirmek yerine hücre iskeletine yerleştirerek Sokrates’i birçok ekstrem mekanik koşullara karşı dayanıklı hale getirmişti.

Duyduğu derin minneti tarif bile edemezdi. Hücre zarını biraz daha güçlendirdi. İhtiyaç fazlası birkaç organeli parçaladı ve ortaya çıkan biyomolekülleri son kırıntısına kadar maximum verim ile depoladı. Şimdi komşularıyla tanışıp yeni dostluklar kurabilir ve akabinde yol haritasını belirleyebilirdi.

Selam...
Selam...
Pixabay / Photoshop: Civan KANLIPIÇAK

Ne tarafa gideceğini düşünürken, onarım sırasında kapalı tuttuğu zar reseptörlerini açtı ve karşılaştığı manzarayla şoke oldu. Arkasını hâlâ akıntıya verilmiş haldeydi ve önünde milyonlarca bakteri, yarım halka oluşturmuş bir şekilde onu izliyordu. İçlerinde kemosentetiklerin yanında heterotroflar da bulunuyordu ve birbirlerine saldırmıyorlardı! Neden saldırmıyorlardı?

Sinyallere reseptör kabarttı: 

- Gerçekten akıntıdan mı çıktı?

- İnanamıyorum!

- Mümkün değil!

- Bu bir protozon mu? Bu derinlikte ne işi var, nasıl hayatta kalmış?

Hayranlar ha! O da en az onlar kadar şaşkındı. Bir kez daha avcılar avlanmayı, avlar kaçmayı bırakıp etrafında toplanmışlardı. Sun Tzu’lar geldi aklına. Savaşın ortasına ektiği umut tohumları geldi. Hepsini selamlamak için yeterli kaynağı olmadığından mümkün olduğunca çok farklı türün kolonisinden birilerine iletişim sinyalleri gönderdi.

- Selam! Sorun çıkartmaya gelmedim, sadece karmaşadan uzak bir yerde huzur içinde yaşayıp kendimi bulmak istiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

- Bizimle konuşuyor! Bizimle konuşabiliyor!

- Sorun mu? Burada yaşaman bize ancak onur verir. Sen kehanette belirtilen akıntıdan sağ çıkacak kişisin, bu derinliklerde yaşayabilen sayılı protozonlardan biri ve diğer türlerle iletişim kurabilen şimdiye dek gördüğümüz tek canlısın! 

- Gerçekten tüm türlerle konuşabiliyor musun? Öyleyse Desulfuromonas’a 2 hafta önce kaybettiği 5 mikrogram bütanolü benim aldığımı söyleyebilir misin? Başıboş bir vezikülde öylece duruyordu ve ben de kullandım. Sonrasında günlerce arayıp ağladı. Eğer o kadar üzüleceğini bilseydim almazdım.

- Mesajını ileteceğim, ancak şu an ciddi kaynak sıkıntılarım var. Düşük enerji gereksinimi ile yaşayabileceğim modifikasyonları yapıp biraz besin depolar depolamaz senin için onunla konuşacağım.

Tüm Reklamları Kapat

- Besine mi ihtiyacın var? Çocuklar, pamuk kamçılar veziküllere! Protozon’un kofulları acıkmış!

Konuşmayı diğer bakteriler de duymuştu. Bir anda milyonlarca küçük vezikül ona doğru harekete geçti. Ardından saprofit olan koloniler sindirim enzimleri salgılayarak tüm glikojen, protein ve lipit moleküllerini içeri alınmaya hazır monomerler haline getirdi.

Hiç kimse Sokrates’in önündeki besinlere dokunmuyordu. Onun kadar olmasa da gönderdikleri besinlere ev sahiplerinin de ihtiyacı vardı, bu hediyeleri kabul edemezdi. Sadece biraz nükleus dinlemek istiyordu, birilerine efendi olmak değil.

Ama sonra tekrar düşününce, onları tehdit etmemişti. Sokrates’ten korkmuyor, aksine büyük bir hayranlık besliyorlardı. Kimseye zarar vermeden yaşamaya çalışmak onu uzun bir süredir aç, güçsüz ve tedirgin kılmıştı. Yine de sırf akıntıdan sağ çıktı diye ona bağlanmaları… Akıntıdan sağ çıkmak?

Tüm Reklamları Kapat

Eğer akıntının öbür tarafındaki kolay lokmaların çekici büyüsüne kapılıp savunmasız algleri avlamak için diğer tarafa atlasa burada olmazdı. Evet, akıntıdan sağ çıkabildiği için ona hayrandılar; ama burada olmasının sebebi masum canlılara saldırmak istememesiydi. O alglere saldırmaya çalışmamış olmasıydı. Algler? Bu derinlikte ne işleri vardı ki? Ne fotosentez yapacak ışık kaynağı ne de ürettiklerini kullanmak için gereken oksijenleri vardı. Soğuk ve yüksek basınç da cabası. Bu derinlikte yaşamaları mümkün değildi, bu işte bir parazit yeniği vardı.

Akıntı ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye karar verdi. Burada her ne kadar hoş karşılanıyorsa da tüm gün el bebek gül bebek beslenip semirilmek istemiyordu. En azından halkına güçlü bir koruma sağlayabilirdi ve bunun için oksijenli solunumu devam ettirmesi şarttı. Eğer akıntının karşısındaki alglerin fotosistem mekanizmalarını alıp kendine uyarlarsa su moleküllerinden oksijen elde edebilirdi. Daha sonra buraya geri gelip kimseye parazit olmadan yaşardı.

- Şu akıntıdan biraz daha bahsedebilir misiniz?

- Orası bir ölüm çizgisi… Akıntıya kapılan herkes öldü.

Tüm Reklamları Kapat

- Hayır ölmediler! Orada Ata Prokaryot’umuz yaşıyor. Onunla birlikte huzur içinde osmoz yapıyorlar.

- İkiniz de saçmalamayın! Akıntının öbür tarafı diye bir şey yok! Sadece hiçlik ve akıntıya kapılanlar varlık ile yokluk arasındaki ince çizgide sonsuzluğa doğru sürükleniyorlar.

- Ölüm! –Varlık! –Yokluk! – Hiçlik! –Şeyta…

- Bunların hiçbirinin önemi yok! O akıntıdan çıktı ve şu an burada. Bize barış ve huzur getireceğine eminim. İsminiz nedir efendim?

Tüm Reklamları Kapat

- Sokrates.

- Çok yaşa Sokrates!

Seçilmiş kişi, kral ya da her neyse, Sokrates abarttıklarını düşünüyordu. 

- Çocuklar, çocuklar biraz sakin olun. Hepiniz çok iyi mikroplarsınız. Sizinle beraber yaşamayı çok isterim. Ama üstünüzden geçinen bir kral olarak değil, sizinle beraber mücadele eden sizden biri olarak… Verdiğiniz besinler için çok teşekkür ediyorum, borcumu en kısa zamanda ödeyeceğim; lakin şu an fazlasıyla besin kaynağım olsa da bunları tam verimle kullanamıyorum. Canlılığımı korumak için oksijenli solunum yapmam gerek ve takdir edersiniz ki burada oksijenden daha az bulunan bir şey yok. Akıntıya gelince... O, zannettiğiniz gibi bir “şey” değil. Öbür tarafında canlı yeşil algler gördüm. Eğer oraya gidip fotosistemlerini kendim sentezleyebilmek için gereken genleri alabilirsem bir şekilde ışık kaynağı yarattığım zaman kendi oksijenimi üretebilirim. 

Tüm Reklamları Kapat

- Yeşil alg mi? Bu nasıl mümkün olabilir? Orada birileri mi yaşıyor?

- İnan senden daha fazla bir şey bilmiyorum. Tek yolu gidip öğrenmek.

- Bu çok akıllıca, ama bizimle kal. Tekrar kurtulamayabilirsin.

- Gitmek istiyorsan durma bence, akıntıdan bir kez sağ çıktıysan bir kez daha başarabilirsin. 

Tüm Reklamları Kapat

- Evet, o haklı! Akıntı seni yenemez. Git ve o fotosistemleri al. Seni tam burada bekliyor olacağız.

- Ama ne kadar süreceğini bilmiyoruz. O sırada birçok sıkıntıyla karşılaşabilir. En iyisi ona önemli bazı eser elementlerden yeteri kadar verelim. Akıntıya odaklandığında başka sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalmasın.

- Evet, evet gereken ne varsa verelim.

Bu konuşmalar sırasında, daha önceden hediye edilen kaynaklar sayesinde Sokrates bir koloniden gelen mesajları tüm türlerin anlayabileceği evrensel iletişim sinyallerine dönüştürüyordu. Böylece farklı bakteri türleri birbiriyle istişare edebilmişti. Bir kez daha kendilerinden eksilterek Sokrates’ten arttırdılar.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm yaşamı boyunca görmediği ve büyük olasılıkla da bir daha göremeyeceği miktar ve çeşitte eser elementi olmuştu. Gördüğü ilgi karşısında gururu okşanmıştı. Yapılan iyiliklerin altında ezilmiş hissederek “Umarım sizleri hayal kırıklığına uğratmam” diye geçirdi içinden. “Ödünç alma” olayının muhatabı bakteriye gereken mesajı iletti. Şimdiden iletişim uzmanı olmuştu! Eğer fotosistemleri alabilirse bu toplumun kalıcı bir değerli üyesi olabilirdi.

- Hepinize çok teşekkür ederim.. Şimdi gidiyorum ama en kısa zamanda geri döneceğim. Lütfen ben yokken eski yaşantınıza dönüp birbirinizi boğazlamayın, kendinize de iyi bakın olur mu?

- Sen ne dersen o! Sağ salim gidip gel ve bizi unutma!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:39:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8037

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Kanlıpıçak, et al. Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları. (14 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8037
Kanlıpıçak, C., Bakırcı, Ç. M. (2019, November 14). Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8037
C. Kanlıpıçak, et al. “Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8037.
Kanlıpıçak, Civan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sokrates ile Maceraya Devam: Tatil Planları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 14, 2019. https://evrimagaci.org/s/8037.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close