Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?

8 dakika
3,202
Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?
Tüm Reklamları Kapat

Bilişsel-Davranışçı Terapi, davranışlar üzerinde bilişin etkili olduğunu ve duygu-düşünce-davranışın birbiri üzerinde etkisi olduğunu savunmaktadır. Bireylerin bilişlerinin olayları nasıl algıladığını, bu olayları nasıl yorumladığını belirlediğini söylemektedir. Bundan dolayı Bilişsel-Davranışçı Terapilerde de teknikler buna göre belirlenmektedir. Terapilerde öncelikle çarpıtılmış olan düşüncelerin değiştirilmesi istenmekte, ardından da bu düşüncenin meydana getirdiği davranışların değiştirilmesi hedeflenmektedir.

Buradaki temel varsayım şudur: Bizde var olan bazı yanlış bilişler olabilir. Örneğin, bir arkadaşımız çok emek vererek hazırladığımız ödevi "Şu başlığı eklemelisin, böyle biraz dağınık görünüyor." diyerek eleştirebilir. Bize göre hoş olmayan bu yorumu yaptığında, hemen ödevimiz için savunmaya geçebiliriz. Arkadaşımızın, ödevi ondan daha iyi yaptığımız için bizi kıskandığını ve bu yüzden bu kötü yorumu yaptığını düşünebiliriz. Bu, bizde var olan yanlış bir biliştir; çünkü neden o yorumu yaptığını ona sormadık. Sorsaydık, ödevin daha güzel görünmesi için bir katkı yapmak istediğini söyleyebilirdi. Bizi kıskandığına dair var olan bilişimizle yanlış bir davranış sergilemiş olduk. Arkadaşımızla aramızdaki bu iletişim etkili bir iletişim değildir. Buradan yola çıkarak, 3 temel gerçeği fark edebiliriz:

  1. Kişiler arası ilişkilerimizde, zannettiğimizden çok daha fazla sorumluluk sahibiyiz. Yani "Onun suçu!" dediğiniz birçok durumda, aslında suçun dikkate değer bir bölümü kendinizde de olmaktadır. Bu, karşı tarafın suçsuz veya daha suçlu olduğu gerçeğini değiştirmeyebilir; fakat çoğu durumda kendimize biçtiğimizden çok daha büyük bir sorumluluğumuz olduğu gerçektir.
  2. Bunun hemen akabinde fark etmemiz gereken bir gerçek, insanlar kişiler arası ilişkilerinde sadece diğer kişiyi suçlamakla kalmazlar, bir önceki maddeyi okurken de deneyimlemiş olabileceğiniz gibi, sorumluluğun kendilerine de ait olabileceği söylendiğinde, bunu reddetmeye meyillidirler.
  3. Bu iki öncülün çözümü niteliğindeki gerçek şudur: Bizler, kişiler arası ilişkilerimizdeki problemleri çözmek konusunda, sandığımızdan çok daha büyük bir güce sahibiz. Bunun sebebi, ikili ilişkilerimizde çaresiz bir kurbandan ibaret olmayışımızdır. Negatif tutumumuz, karşı tarafı da negatif tutuma iter. Pozitif bir tutum sergilemek, karşı tarafı da pozitif bir tutuma yönlendirir. Bu, bize ikili ilişkilerimizin dinamiklerini değiştirme gücünü verir.

Bir insan bizi eleştirdiği veya yargıladığı zaman, onlarla etkili iletişim kurmak çok zordur. Bizi eleştiren kişiyi biz de eleştirmeye başlarız, onları küçümsemeye çalışırız ya da savunmaya geçeriz. Hatta belki de o kişiyle aramız bozulabilir. Ancak yukarıdaki 3 temel gerçeği fark etmek, bir sonraki adımımızı doğru atmamızı sağlayabilir. Bu noktada karşımıza, psikolojik silahsızlandırma tekniği çıkmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Silahsızlandırma Tekniği

Silahsızlandırma tekniği, bize yapılan eleştirilerde haklı bir yan arayarak yapılır. Bir diğer deyişle silahsızlandırma tekniğinin amacı, adeta bir silah gibi görülebilecek olan sivri ve sert eleştirileri bile etkisiz hâle getirmek ve bu sayede çatışmaları daha en başından çözmektir.

Bu teknik, karşımızdakinin söylediklerinde haklı noktalar bulmaya dayanır. Silahsızlandırma tekniğini kullanarak karşımızdaki kişiyle daha etkili bir iletişim kurabiliriz. Bu teknik, tartışma anlarında da kullanılabilir ve taraflar arasında daha sağlam bir bağ oluşturarak gerginliği azaltabilir. Genel olarak silahsızlandırma tekniğinin insanları daha sakin ve daha etkili bir iletişim kurmaya yönelttiği söylenebilir.

Yıkıcı Eleştirilerle Mücadele

Elbette bazı eleştiriler, gerçekten de bizi küçük düşürmek veya aşağılamak için yapılır. Tabii ki kimi zaman böyle bir durumda altta kalmak istemeyiz; ancak bunun neredeyse hiçbir zaman olumlu bir sonucu olmayacaktır (eğer karşı tarafı "alt etmeyi" başarabilirseniz, bunun vereceği geçici zafer hissi haricinde). Dolayısıyla bu tür bir durumda bile silahsızlandırma tekniğini kullanarak, bize yapılan olumsuz eleştirileri olumlu bir etkileşime çevirebiliriz. Bunu yaptığımızı gören kişi de yelkenleri suya indirerek uzlaşmacı olmaya çalışabilir. Bir örnek görelim:

  • Elif: Çok bencil bir insansın hep kendi istediğin olsun istiyorsun. Ne zaman başkalarını düşünmeye başlayacaksın?
  • Asya: Bazı durumlarda kendimi daha çok düşündüğüm oluyor. Ama bu her zaman bencil olduğum anlamına gelmez. Hangi davranışım sana bencil olduğumu düşündürdü?
  • Elif: Geçen gün seni aradım, açmadın ve daha sonra geri dönmedin. Hep ben seni arıyorum. Çok bencilsin.
  • Asya: Geçen gün aradığında müsait olmadığım için açamadım. Daha sonra da işlere dalıp aramayı unutmuşum. Ama hatırlarsın ki ben de seni buluşmak için sık sık arıyorum. Seni kızdıracak başka bir şey yaptım mı bilmek istiyorum, çünkü bunu isteyerek yapmadım.

Bu diyalogda Asya, kendini eleştiren Elif'in söylediklerinde haklı noktalar bularak, sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışıyorlar. Bu tür bir silahsızlandırmaya pek alışık değiliz çünkü sosyal medya ve hatta gerçek yaşam da giderek artan miktarda birbirini domine etmeye çalışan taraflarla dolup taşmaya başladı. Herkes, karşıdakini daha da küçük düşürmek, daha da aşağılamak için iletişim kuruyor; ortak bir temel bulmak veya gerçeklere ulaşmak için değil.

Tüm Reklamları Kapat

Kötü Kurgulanmış Yapıcı Eleştirileri Pozitifleştirme

Kimi zamansa aslen yapıcı olma amacı güden bir eleştiri, eleştirmen tarafından çok kötü kurgulanmış bir şekilde sunulabilir ve zarar verici bir araca (bir "silaha") dönüşebilir. Bu tür durumlarda, silahsızlandırma tekniğinde empati kurmak önemli bir adımdır: Unutmayın, ne kadar kötü kurgulanmış ve sunulmuş olursa olsun, bize yapılan her eleştiri kötü amaçlı değildir. Öncelikle, eleştiri yapan kişiyle empati kurmalıyız. Daha sonra yaptığı eleştirilerde haklı yanlar bulmaya çalışmalıyız.

Örneğin, ödevimize eleştiri yapan arkadaşımıza "Haklısın, şu başlığı eklersem ödevim daha düzenli görünebilir, ama bunu yapma konusunda emin değilim çünkü yeterince zamanım var mı bilmiyorum." gibi bir cevap verirsek, o arkadaşımız bize daha çok yardım etmeye çalışabilir. Bir diğer örnek diyalog görelim:

  • Anne: Odanı bu kadar dağıtma diye kaç kere söylemem gerekiyor? Odana her geldiğimde gördüğüm manzara aynı. Ne zaman beni dinleyip odanı toplayacaksın? Beni üzmek için, bilerek yapıyorsun. Bana inat olsun diye odanı dağıtıyorsun.
  • Kız: Haklısın, odamı biraz dağıttım; çünkü kaybolan bir defterimi arıyordum. Sen söylemeden önce bu kadar dağınık göründüğünü bilmiyordum.

Bir annenin gerçekten, kötücül bir nedenle çocuğunu küçümsemeye çalıştığını düşünmek, imkânsız değilse de zordur. Birçok durumda bir ebeveyn, çocuklarının farkında olmadığı sorunları görebilir. Hatta uzunca bir süre boyunca bunlarla baş ettikten sonra, artık daha fazla dayanamadıkları noktada bu tür bir sitem bildiriminde bulunabilirler. Bu nedenle diğer taraf, eğer ki ortada objektif bir haksızlık yoksa, kendini savunmaya çalışmak yerine karşı tarafı bu siteme iten süreçleri düşünecek (ve fark ettiği problemleri hemen kabullenecek) olursa, çok daha sağlıklı ve yapıcı bir şekilde sorunların üstesinden gelmek mümkün olabilir.

Yapıcı Eleştiriler ve Silahsızlandırma Tekniği

Aslında silahsızlandırma tekniğini, bir eleştirinin yapıcı ve dolayısıyla doğru bir şekilde kurgulanmış ve sunulmuş olduğunu gösteren bir turnusol kağıdı olarak bile görmek mümkündür: Eğer bir iletişim sırasında (özellikle de eleştirildiğiniz bir durumda), silahsızlandırma tekniğine başvurma ihtiyacı hissetmiyorsanız veya başvursanız da etkili olmayacağı bir durumdaysanız, muhtemelen karşınızdaki kişi yapıcı bir eleştiri geliştiriyor demektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Burada kritik nokta şudur: Kimse eleştiriden muaf değildir; ancak her eleştirmen, bu eleştiri sorumluluğunun getirdiği yükü sırtlamakla mükelleftir. Eleştiri, akla gelen ilk olumlu veya olumsuz lafı söylemek değildir. Eleştiri, karşılıksız kalmak zorunda olan, kendisi eleştiriden muaf olan bir iletişim aracı değildir. Dolayısıyla bu yazımızda eleştirinin hedefindeki kişilerin sahip olduğu sorumluluklar üzerinden gitmiş olsak da eğer eleştirmen sorumluluğunu merak ediyorsanız, buradaki yazımızı okumanızı öneririz.

Sağlıklı ve Sağlıksız İletişimin Göstergeleri

Silahsızlandırma tekniği, aslında daha genel bir kavram olan sağlıklı iletişim kavramının bir uzantısıdır. Dolayısıyla, içinde bulunduğunuz iletişimin sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olduğuna karar vermenizi sağlayacak bazı maddeleri sıralayabiliriz.

Sağlıklı İletişimin Göstergeleri

Eğer sağlıklı bir iletişim kurmak isterseniz:

  1. Duygularınızı açıkça ifade edebilmelisiniz.
  2. Karşı tarafın duygularını anlayabilmeli ve kabul edebilmelisiniz.
  3. Genel iletişim tavrınız saygılı ve şefkatli olmalı.

Sağlıksız İletişimin Göstergeleri

Aşağıdaki niteliklerin bir veya birkaçının bir arada bulunması hâlinde, sağlıksız bir iletişim içinde olduğunuzdan kuşkulanmalı ve durumu düzeltme yollarını aramaya başlamalısınız:

  1. Haklılık: Eğer kendinizin "haklı", karşı tarafın "haksız" olduğunu savunuyorsanız,
  2. Suçlama: Problemin karşı tarafın suçu olduğunu savunuyorsanız,
  3. Savunma Hâli: Kendinizde hiçbir kusur olmadığını savunuyorsanız ve her türlü eleştiriye karşı savunmacı yaklaşıyorsanız,
  4. Kurbanlık: Kendinizin suçsuz bir kurban olduğunu iddia ediyorsanız,
  5. Aşağılama: Karşı tarafın ezik veya aşağılık olduğunu imâ ediyorsanız,
  6. İğneleme: Tartışma tonunuz iğneleyici, aşağılayıcı veya üstten bakan bir tondaysa,
  7. Karşı Saldırı: Size yöneltilen eleştirilere, eleştiri ile cevap veriyorsanız,
  8. Suçlu Arama: Karşınızdaki kişinin "sorunlu" olduğunu iddia ediyorsanız,
  9. Dikkat Dağıtma: Eğer tartışma konusundan uzaklaşıyorsanız ve geçmişte yaşanan diğer olaylara parmak basmaya çalışıyorsanız,
  10. Kendini Suçlama: Kendinizin berbat ve iğrenç biri olduğunu söylüyorsanız,
  11. Çaresizlik: Her şeyi denediğinizi ve hiçbir şeyin çalışmadığını iddia ediyorsanız,
  12. Talepkârlık: Etrafınızdaki insanların sizin onların olmasını istediğiniz gibi olmadıklarından yakınıyorsanız,
  13. Reddediş: Aslında öfkeli, üzgün veya hayal kırıklığına uğramışken, bu duyguları yaşadığınızı reddediyorsanız,
  14. Yardım: Karşınızdakini dinlemek yerine, sürekli onlara tavsiyelerde bulunmaya ve "yardım etmeye" çalışıyorsanız,
  15. Problem Çözme: Duyguları tamamen görmezden gelip, sadece problemi çözmeye odaklanıyorsanız,
  16. Akıl Okuma: Karşınızdaki kişinin, siz onlara bir şey söylemeksizin, sizin neler hissettiğinizi anlamasını ve düşündüğünüzü bilmesini bekliyorsanız,
  17. Pasif-Agresiflik: Hiçbir şey söylemeksizin surat asıyorsanız, kapıları ve dolapları çarpıyorsanız.

Sonuç

Silahsızlandırma tekniği sayesinde, karşınızda size saldıran biri varken bile daha sakin bir iletişim kurmanız ve gereksiz yere kaybedeceğiniz oldukça fazla süreyi (ve yüzleşeceğiniz stresi) daha en başından ortadan kaldırmanız mümkün olabilir. Elbette her zaman çalışmayacaktır; ancak çalıştığı her seferde, silahsızlandırma tekniği sayesinde hem kendi huzurunuzu korumuş olacaksınız hem de daha iyi hissedeceksiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. D. Burns. (2020). İyi Hissetmek. ISBN: 9786056950483. Yayınevi: Psikonet. sf: 132-159.
  • D. D. Burns. Posts About Disarming Technique. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 14 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Feeling Good | Arşiv Bağlantısı
  • D. Burns. Conflict Resolution - Neli Rogers. Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Neli Rogers | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 17:35:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10482

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. KESKİN, et al. Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?. (23 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10482
KESKİN, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 23). Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10482
Z. KESKİN, et al. “Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10482.
KESKİN, Zeliha. Bakırcı, Çağrı Mert. “Silahsızlandırma Tekniği Nedir? Psikolojik Silahsızlandırma, Çatışmaları Önleyip, Sağlıklı Bir İletişimin Önünü Nasıl Açar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/10482.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close