Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!

İnternette Haber Paylaşanların Yarısı, Haberlerin Sadece Başlığını Okuyup Paylaşıyor ve Buna Rağmen, Kendilerini O Konu Hakkında Uzman Hissediyorlar!

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!
3 dakika
2,960
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Austin'deki Texas Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre sosyal medyada arkadaşlarla ve takipçilerle haber makaleleri paylaşmak, insanları makalelerin konuları hakkında aslında bildiklerinden daha fazlasını biliyorlarmış gibi hissetmeye itebiliyor.

Sosyal medya paylaşımcıları, daha önce okumamış ya da sadece başlığa göz atmış olasalar bile, paylaştıkları içerik hakkında oldukça bilgili olduklarına inanıyorlar. Paylaşım yapmak, özgüvende böyle bir artışın yaşanmasına yol açabiliyor; çünkü bir bilgiyi çevrimiçi paylaşarak paylaşımcılar, "uzman" kimliğine bürünüyorlar. Böyle yapmak, onların benlik algılarını şekillendiriyor ve paylaşımlarının onları gösterdiği gibi bilgili hissetmelerine yardımcı oluyor.

UT'nin McCombs İşletme Okulunda pazarlama profesörü Susan M. Broniarczyk ve pazarlama yardımcı doçenti Adrian Ward'ın Journal of Consumer Psychology'de yayımlanan çalışmasına göre bu durum, özellikle yakın arkadaşlarla paylaşım yaparken geçerli.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Hiç okumadan bir içeriği paylaşmanın çok kolay olduğu bir dünyada bu bulgular, oldukça önemliydi. Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsünden alınan yeni veriler, çevrimiçi bir haber metnini okuyan tüketicilerin sadece %51'inin gerçekten tüm makaleyi okuduğunu ortaya koydu. Bu tüketicilerin %26'sı makalenin bir kısmını okurken %22'si sadece başlığa veya birkaç cümleye bakıyordu.

Broniarczyk, Ward ve Frank Zheng; teorilerini desteklemek için bir dizi araştırma yaptı. İlk çalışmalarında araştırmacılar, 98 üniversite öğrencisine bir grup çevrimiçi haber makalesi sundu. Öğrencilere okumakta, paylaşmakta veya isterlerse ikisini de yapmakta özgür olduklarını söylediler. Haberler "Sinemada Satılan Patlamış Mısır Neden Bu Kadar Pahalı?" ve "Kırmızı Et Kanserle İlişkilendirildi" gibi başlıkları içeriyordu.

Sonrasında araştırmacılar, katılımcıların her bir makale hakkındaki öznel ve nesnel bilgilerini ölçtü. Yani öğrencilerin bildiklerini düşündükleri ve gerçekten bildikleri bilgileri ölçtüler. Makale okumak, hem nesnel hem de öznel bilgide artış sağladı. Makaleleri paylaşmak ise, öğrenciler paylaşacaklarını okumasalar bile öznel bilgide artışa sebep oldu. Dolayısıyla, öğrencilerin makalelerin içerikleri hakkındaki nesnel bilgileri eksik kaldı.

İkinci çalışmada, kanserin önlenmesiyle alakalı bir makale paylaşan insanlar, makaleyi okumasalar bile kanser hakkında paylaşım yapmayanlardan daha fazla şey bildiklerine inandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Üç ilave çalışma da bu etkinin, insanların paylaştıklarını benlik kavramlarına içselleştirdikleri için gerçekleştiğini buldu. Bu da onları, paylaşımlarında göründükleri kadar bilgili olduklarına inanmaya itiyordu. Katılımcılar, paylaşımları alenen kendilerini bir uzman kimliğine adadığında daha fazlasını bildiklerini düşündüler: Özellikle de takma ad yerine kendi kimlikleri altında paylaşım yaparken, yabancılar yerine arkadaşlarla paylaşım yaparken ve neyi paylaşacaklarını seçme konusunda özgür olduklarında...

Son çalışmada araştırmacılar, 300 aktif Facebook kullanıcısından "Yatırıma Nasıl Başlanır: Yeni Başlayanlar için Bir Rehber" başlıklı bir makale okumalarını istediler. Sonrasında öğrencileri, paylaşan ve paylaşmayan olmak üzere iki gruba böldüler. Tüm katılımcılara içeriğin birkaç web sitesinde olduğu ve sitelerle beraber Facebook gönderilerinde de paylaşıldığı söylendi. Paylaşımcılardan tüm gönderilere bakmaları ve Facebook sayfalarında paylaşmaları için birini seçmeleri istendi.

Ardından, alakasız olduğu varsayılan bir görevde, robo-tavsiyeli bir emeklilik planlama simülasyonu önlerine çıkarıldı. Simülasyonda katılımcılara hisse senetlerine daha fazla para ayırmanın "daha agresif" ve tahvillere para ayırmanın ise "daha ılımlı" olduğu konusunda bilgi verildi. Katılımcılar, yaşlarına göre özelleştirilmiş yatırım tavsiyesi aldılar. Katılımcılar sonrasında farazi bir 10,000 dolarlık emeklilik fonunu hisse senetleri ve tahviller arasında paylaştı. Paylaşım yapanlar önemli ölçüde daha fazla yatırım riski aldılar. Makaleyi paylaşanlar, robo-danışmanın önerdiğinin iki katı kadar fazla risk almaya meyilliydi. Ward şöyle söylüyor:

İnsanlar, bilgili olduklarını düşündüklerinde riskli kararlar almaya daha yatkın olurlar.

Araştırma ayrıca, insanlar paylaşmadan önce makaleleri okusun diye çeşitli yollar deneyen sosyal medya şirketlerinin de yabana atılmaması gerektiğini öne sürüyor. Broniarczyk şöyle söylüyor:

İnsanlar bir konuda bilgili olduklarına inanırlarsa o konuyla ilgili daha fazla bilgi okumaya veya öğrenmeye ihtiyaçları olmadığını düşünebilirler. Bu yanlış yönlendirilmiş bilgi algısını düzeltmek oldukça zor olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. F. Ward, et al. (2022). I Share, Therefore I Know? Sharing Online Content ‐ Even Without Reading It ‐ Inflates Subjective Knowledge. Wiley. doi: 10.1002/jcpy.1321. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 04:05:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12497

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!. (28 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12497
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 28). Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12497
S. Küçükkıvanç, et al. “Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12497.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak, İnsanları Gerçekte Olduğundan Daha Bilgili Hissettiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 28, 2022. https://evrimagaci.org/s/12497.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close