Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor?

Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor? 4Archive
4 dakika
9,293
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler, genellikle bitki-temelli besinlerle, örneğin meyvelerle beslenmeleriyle bilinirler. Gerçekten de diyetlerinin büyük bir çoğunluğu otçul besinlerle doludur. Ancak şempanzeler, otçul hayvanlar değildir! Bizler gibi, hepçil hayvanlardır: Yani hem et yiyebilirler, hem de ot... Üstelik bu, öyle böcek veya küçük memeliler yemekle sınırlı da değildir!

Şempanze kuzenlerimiz, organize gruplar halinde kolobus maymunları gibi diğer maymunları avlamaktadırlar! Sürüler halinde avlanan şempanzelerden söz ediyoruz. Planet of the Apes tarzı görüntüler aklınıza geliyorsa, yanılmıyorsunuz; çünkü Gombe'de gözlenen 4 Yıl Savaşları gibi savaşçı doğaya sahip olan kuzenlerimiz, et bulma ve avlanma konusunda da son derece başarılıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzelerde Avlanma

1995-2014 yılları arasında sadece şempanze avlanmalarına odaklanan Watts ve Mitani, International Journal of Primatology dergisinde yayımladıkları makalede ilan ettikleri üzere, toplamda 556 ayrı av girişimine tanıklık etmişlerdir.

International Journal of Primatology

Tabii bu, tespit edebildikleridir. Muhtemelen tespit edebildikleri, gerçekte vahşi doğada kuzenlerimizin yaptığından çok ama çok daha azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Buna rağmen bu 556 ayrı avlanma davranışı, şempanzelerle ilgili bize önemli bilgiler vermektedir. Örneğin bu avlanma girişimlerinin 356 tanesi, doğrudan kolobus maymunlarına yöneliktir. Kuzenlerimiz, geri kalanlarında başka maymun türlerini, diğer memeli hayvanları ve bulabildikleri diğer canlıları avlamışlardır. 

Şempanzeler çoğunlukla meyvelerle beslense de, kimi zaman gruplar halinde kolobus maymunlarını avlar ve yerler. Bu avlar sırasında aletler (taşlar ve sopalar) bile kullanırlar. Burada da o avlardan birinin sonunu görüyoruz.
Şempanzeler çoğunlukla meyvelerle beslense de, kimi zaman gruplar halinde kolobus maymunlarını avlar ve yerler. Bu avlar sırasında aletler (taşlar ve sopalar) bile kullanırlar. Burada da o avlardan birinin sonunu görüyoruz.
Ronan Donovan

Bu 356 kolobus maymunu avı boyunda 912 adet kolobus maymunu yakalayıp öldürmeyi başarmışlardır. Dolayısıyla her sürü, av başına yaklaşık 3 kolobus maymunu avlamıştır. Bu, kolobusların son derece hızlı maymunlar olduğu düşünülürse harika bir orandır!

"Harika" diyor olsak da, işin bir de kolobus maymunu tarafı vardır. 2011 yılında yapılan bir araştırma, 1975 ila 2007 yılları arasında kolobus maymunu popülasyonunun %89 oranında azaldığını tespit etmiştir! "Lanet olası insanlar!" diye düşünebilirsiniz; ancak bu defa suçlu biz değiliz gibi. Çünkü 1990'ların başında yapılan araştırmalar, şempanzelerin her yıl, kızıl kolobus maymunlarının toplam popülasyonunun yarısını öldürdüğünü göstermektedir! 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Şempanzeler oldukça öfkeli, kavgacı ve dahası, insanlar için ölümcül olabilecek hayvanlardır. Lütfen sonuna kadar, dikkatle izleyin. Özellikle 1. dakikanın başını izlemeyi ihmal etmeyin. Fakat lütfen dikkatle izleyin. Hareketlerine, kollarına, bağırışlarına, çığlıklarına, kaçışlarına, reflekslerine iyi bakın.
Dan Cheng

Neden Kırmızı Kolobuslar?

Çünkü diğer maymunların aksine, şempanze avcılarını gören kolobuslar kaçmak yerine, bölgelerini savunmayı tercih etmektedirler. Bu da onları şempanzeler için daha kolay avlar haline getirmektedir. Aslında yerini korumak asil bir davranış olabilir; ancak eğer ki saldıran şempanze sürüsü 20 şempanzeden oluşuyorsa, makul bir savunma yapmak imkansızdır! 

Evrimsel süreç ve evrimin ekolojiyle ilişkisi, bu örnekte de iş başındadır. Şempanzelerin aşırı avlanması ve kızıl kolobus popülasyonlarını tükenme noktasına getirmesi, onları yeni avlar aramaya itmiştir. Gerçekten de, 2002 yılında en yüksek noktasına ulaşan kolobus avları, o dönemden beri azalmaktadır. Şempanzeleri doyuran ikinci grup ise mantolu geriza (Colobus guereza) adı verilen bir diğer kolobus maymunu türüdür. Ne yazık ki aşırı şempanze avlanması, bu canlıların da soyunu tüketmektedir. Üçüncü sırada bulunan siyah-beyaz kolobuslar, tehlike hattında bulunmaktadır.

Bu üçüncü grubun av olması tür için daha büyük bir tehdittir; çünkü siyah-beyaz kolobuslar zaten azınlıkta olan bir türdür. Eğer ki 100 bireylik bir popülasyondan 1-2 tane avlarsanız sorun değil; ancak siyah-beyaz kolobus gibi 10-12 bireyden oluşan bir grupta 1-2 tane avlamanız, türe büyük zararlar verebilecektir. Fakat evrim, burada dengeleyici bir role sahiptir. Bir türün sayısı aşırı azaldığında, onları bulmak da bir o kadar zor olmaktadır. Dolayısıyla araştırmak, enerji sarfiyatı demektir. Şempanzeler, soyu tükenme noktasına gelen türlerle uğraşmayı bırakmaktadır. Böylece, döngüsel bir şekilde farklı türleri hedeflemeleri sayesinde hiçbir tür tamamen yok olmamaktadır.

Natural History Museum

Şempanze Avcı Gruplarında İş Bölümü

Böylesine zorlu bir av, ancak işbirliği ile mümkündür. Şempanzeler, son derece organize bir şekilde avlanmaktadırlar. Boesch tarafından 2005 yılında yayınladığı bir makalede, avcı sürüsündeki her bir şempanzenin ayrı görevleri olduğu belirtilmektedir. Bu görevler, 4 ana başlıkta toplanabilir:

  1. Yönlendiriciler: Bunlar, avı belli bir yöne doğru süren, genelde avları doğrudan kovalamayan ama belirli yönlere doğru güden bireylerdir.
  2. Engelleyiciler (Blokerler): Bunlar, eğer ki av sürüsü içerisinde planın dışına çıkan avlar olursa, onların yolunu keserek uzaklaşmalarına engel olan bireylerdir.
  3. Kovalayıcılar: Bunlar, doğrudan avın peşinden koşan ve onları yormayı hedefleyen avcılardır. Bunlar, çıkardıkları seslerle avları korkutmakta ve hataya zorlamaktadır. Ne var ki ava son darbeyi vurup avlayanlar bunlar değildir.
  4. Pusucular: Avların yönlendirildiği bölgede, pusucular beklemektedir. Bunlar, doğru anda, korkuyla kaçan avların üzerine atlayarak onları alt ederler.
Şempanzelerde av paylaşımı
Şempanzelerde av paylaşımı
Lolcow

Bu avlanma teknikleri, birçok türde benzer olmakla birlikte, insanlarınkiyle de büyük oranda benzeşmektedir.

Ayrıca sürü, paylaşımcıdır. Ortaklaşa avlanan av, ortaklaşa tüketilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/10/2023 00:13:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5241

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göğüs
Bilgi
Patlama
Öğrenme
Genetik Müdahale
Homo Sapiens
Elektron
Hayatta Kalma
Hastalık Yayılımı
Hematoloji
Sanat
Irk
Nadir
Jinekoloji
Sinirbilim
Biyografi
Epistemik
Uzay
Galaksi
Tercih
Kimyasal Bağ
Bilgisayar
Ribozim
Önyargı
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor?. (17 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5241
Bakırcı, Ç. M. (2017, October 17). Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved October 04, 2023. from https://evrimagaci.org/s/5241
Ç. M. Bakırcı. “Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2017, https://evrimagaci.org/s/5241.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Şempanzelerde Et Tüketimi ve Avlanma Taktikleri: Kuzenlerimiz Nasıl Avlanıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 17, 2017. https://evrimagaci.org/s/5241.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close