Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!

2 dakika
6,681
Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hepimizin ortak ihtiyacı ve belki de en büyük zevklerinden biri yemek yemek. Peki, bu yeme dürtüsü neyden kaynaklanıyor? Neden böyle bir hissimiz var? Oluşan bu hissin seviyesi nasıl ayarlanıyor? Bu sorular hakkında hepimizin farklı tahminleri ve cevapları olabilir. Yeni çalışmalar ise konuyu aydınlatmak için bazı ipuçları sunuyor.

Yakın zamanda ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bilim insanları beyinde yeme dürtüsünü tetikleyen özel bir devre tespit ettiler. Georgia Üniversitesi’nden Emily Noble önderliğindeki ekip, fareler üzerinde çalıştıkları sırada hipotalamusta MCH (Melanin Yoğunlaştırıcı Hormon) olarak adlandırılan bir tür transmitter madde (iletken) üreten hücre kümesi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hipotalamus, hipofiz bezi aracılığı ile beyin ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlayan beyindeki bir bölgedir.

Daha önce yapılan birkaç çalışmanın sonucunda MCH’nin beyinde yüksek seviyelerde bulunmasının gıda tüketimini artırabileceği gözlemlenmiş ve bu sonuçlar Nature Communications adlı dergide yayımlanmıştı. Yapılan bu son araştırmaya göre ise MCH’nin, dürtüsel davranışta rol oynadığının ilk kez gözlemlendiği belirtildi. Emily Noble şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Gözlemlerimize göre, beyindeki bu hücrelerin etkinleşmesi durumunda farelerin yemek ile ilgili dürtülerinin tetikleniyor ve beyinde dürtüsel olarak yemeğe hayır deme kapasitesinin düzenlenmesi için bir fizyoloji bulunuyor.

Araştırmacılar, bu dürtüsel etkinin canlılar üzerinde bizzat gözlemlenebilmesi için araştırmacılar bir grup fareyi eğittiler. Buna göre eğitilen farelerin, ortama koyulan “lezzetli, yüksek yağlı, yüksek şekerli” küçük topakları bir kaldıraç kolunu kullanarak alması gerekiyordu. Ancak, kola bir kere bastıktan sonra tekrar basmak için 20 saniye kadar beklemeleri gerekiyordu. Eğer bir fare kola istenilen süreden daha erken basarsa fazladan 20 saniye daha beklemek zorunda kalıyorlardı.

Farelere bu eğitim verildikten sonra araştırmacılar, özel bir teknik kullanarak hipotalamustan hipokampusa kadar olan spesifik bir MCH nöral yolunu aktive ettiler ve hayvanların hareketlerini bir süre gözlemlediler. Hipokampus, hafıza ve yön bulmada rol oynayan beyindeki bir bölgedir.

Gözlemlere göre, aktive edilen MCH nöral yolu farenin kalori ihtiyacını, normal yeme alışkanlığını değiştirmeden impuls etkinliğini (dolayısıyla dürtüsel davranışı) artırıyordu.

The Spruce

Yapılan araştırmalar ve deneylerin sonucunda MCH’nin bir canlının yemeği ne kadar sevdiğine veya yemeği ne kadar istediğine (dolayısıyla bir yemek için ne kadar çabalayacağına) etki etmediği; bunun yerine bu devrenin, hayvanların önleyici kontrolüne ya da yiyecekleri almaya çalışmalarını durdurabilmelerine etki ettiği gözlemlenmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Beynimizde bu şekilde bir düzenleme mekanizması olduğu araştırmalar sonucunda ortaya kondu. Peki, bu fizyolojik düzen tedavi yöntemleri geliştirilmesi için de bir kaynak olabilir mi?

Bilim insanlarına göre böyle bir şey mümkün olabilir. Bu fizyolojik mekanizmanın, yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine katkı sağlayabileceği ve bu sayede insanların iştahının azaltılarak, diyete gerek duyulmadan tedavi uygulanabileceği de bilim insanlarının düşünceleri arasında.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 05:59:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8353

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Aktürk, et al. Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8353
Aktürk, D., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 18). Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8353
D. Aktürk, et al. “Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8353.
Aktürk, Dilara. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyinde, Yeme Dürtüsünü Baskılamayı Engelleyen Özel Bir Mekanizma Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 18, 2020. https://evrimagaci.org/s/8353.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close