Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!

Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!
6 dakika
164
Tüm Reklamları Kapat

Su, insan sağlığı ve refahı için vazgeçilmezdir. Şehirlerde liderler temiz, güvenli ve uygun fiyatlı suya güvenli erişim sağlamak için çabalarlar (en azından çabalamaları beklenir). Kırsal bölgelerde ise çiftçiler, sağlıklı ürünler yetiştirebilmek için yeterli yağmur ve sağlıklı nehirler beklemektedir. Koronavirüs pandemisi bize temiz suyun sağlık ve hijyen için ne kadar kritik olduğunu hatırlatırken, halk sağlığı yetkilileri pandemiyi yönetebilmek adına sık sık el yıkama çağrısında bulundu. Yine de dünya tarihi, küresel bir su krizinin eşiğinde.

İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar ve aşırı hava olayları su sistemleri üzerinde baskı yaratmaya ve kentsel su altyapısını zorlamaya devam ediyor. Bazı senaryolara göre 2025 yılına kadar 1,8 milyar insan su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak.

Durum vahim, ancak sorunun çözümü zaten parmaklarımızın ucunda: ormanlar.

Tüm Reklamları Kapat

Şehir sınırları içinde, yerel su havzalarında ve hatta binlerce kilometre ötede ormanlar suyun hareketini, kalitesini ve kullanılabilirliğini değiştirmektedir. Dünyanın kentsel liderleri, kent sakinleri ve kentlerin dayandığı tarım arazileri için temiz su sağlamada ormanların rolünü hesaba katmalıdır.

Şehirler, su ve ormanlar arasındaki bağlantı üç düzeyde işler: iç ormanlar, yakın ormanlar ve uzak ormanlar. Bu makalede, her birinin, ne kadar uzakta olursa olsun şehirlerdeki suyu nasıl koruduğunu öğreneceksiniz.

Kent Ormanları, Yağmur Suyu Yönetimine Yardımcı Olur!

Kentsel su sorunları sadece su kıtlığı ile sınırlı değil. Aqueduct Floods tarafından yapılan bir araştırma, sellerin 1980 yılından bu yana küresel çapta 1 trilyon dolardan fazla zarara yol açtığını ve genellikle kıyılara yakın ve nehirler boyunca yer alan şehirlerin en savunmasız olanlar arasında yer aldığını göstermektedir.

Doğaya dayalı bir çözüm olarak kent ormanları (ki bunlar, sokak ağaçlarından doğal ve dikilmiş orman parçalarına kadar, kentsel bir alandaki tüm ağaçların yanı sıra bunların altındaki bitki örtüsü ve toprağı da içerir) kentsel yağmur suyu yönetiminin iyileştirilmesini kolaylaştırabilir ve selin yarattığı tehlikeleri azaltırken aynı zamanda diğer çevresel ve kültürel yan faydaları da sağlayabilir.[1], [2]

Tüm Reklamları Kapat

Ağaçlar, düşen yağmur suları yapraklarına ve dallarına tutunduğu için yağmurun yere düşme hızını keser ve peyzaj boyunca yolculuğunu yavaşlatır. Bu da yüzey akışının toplam hacmini azaltır, toprak erozyonunu azaltır ve yeraltı sularının yeniden dolmasını sağlar. Sonuç olarak, kent ormanları fırtına ve sel olaylarının kanalizasyon ve bentler gibi geleneksel altyapı üzerindeki etkilerini azaltır.

Bu, aynı zamanda toplumların ve su ekosistemlerinin sağlığını tehdit eden birleşik kanalizasyon taşmalarından kaynaklanan riskleri de azaltır. Bu faydalar göz önüne alındığında, Philadelphia ve New York gibi ABD şehirlerinin yanı sıra Çin'deki çeşitli "sünger şehirler", yağmur suyu ve sel risklerini yönetmek ve şehirlerindeki sızma oranlarını iyileştirmek için ağaçları ve diğer yeşil altyapıyı aktif olarak dahil etmektedir.

Şehir Civarındaki Ormanlar, Şehir Su Kaynaklarını Korur ve Direnci Artırır!

Dünyanın en büyük 105 şehrinden 33'ü, içme suyu mevcudiyeti ve kalitesinde birincil faktör olarak civarlarındaki korunan orman arazilerine büyük ölçüde güvenmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beş büyük şehir (New York, Boston, San Francisco, Seattle ve Portland, Oregon) sularını filtrelemek için geleneksel altyapı yerine yakınlardaki korunan ormanlara güvenmektedir. Türkiye'deki durumu buradan öğrenebilirsiniz.

Şehirlere bitişik ormanlık su havzaları yağış, buharlaşma ve akışları düzenleyerek su kalitesini ve kullanılabilirliğini etkiler. Ağaçlar ve diğer bitki örtüsü erozyonu önleyerek, kirleticileri parçalayarak ve gölge sağlayarak su kalitesini artırabilir. Ormanlar ve toprakları aynı zamanda bol olduğunda suyu emen ve az olduğunda serbest bırakan süngerler gibi davranır. Bunu kısmen toprağa su infiltrasyonunu artırarak yaparlar ve hayati yeraltı su kaynaklarının yeniden şarj edilmesine yardımcı olurlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yapılan çalışmalar, bu havza ekosistemlerinin korunmasının Brezilya gibi ülkelerde işe yarayabileceğini göstermektedir. Su kalitesini koruyarak ve tortunun su yollarına girmesini önleyerek Rio de Janeiro çevresindeki ormanların restore edilmesi, kentin su arıtma maliyetlerinde 79 milyon dolar tasarruf etmesine ve kimyasal ürün kullanımını 4 milyon ton kadar azaltmasına yardımcı olabilir.

Ancak, tüm ormanlar aynı faydaları sağlamaz. Doğal otlakların ormanlara dönüştürülmesi ve plantasyonlarda yerli olmayan ağaçların kullanılması yüzey suyu verimini onlarca yıl boyunca azaltabilir. Örneğin Güney Afrika'da suya yoğun ihtiyaç duyan Okaliptüs ağaçları, sınırlı su kaynaklarını strese sokmuştur.[3] Mevcut ormanların korunması ve yerel iklim kısıtlamalarının dikkate alınması, istenmeyen olumsuz sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir.

Uzaktaki Ormanlar Bölgesel ve Küresel Yağışları Yönlendirir!

Ormanlar yüzlerce kilometre öteden şehirlerin ve önemli tarım bölgelerinin yağış düzenini etkilemektedir. Giderek artan sayıda araştırma tropik ormanların "uçan nehirler" yaratmadaki rolünü kabul etmektedir: Ağaçlar dev kamışlar gibi davranarak topraktan suyu çeker ve genellikle rüzgarın çok uzağındaki bölgelerde yağış için gereken su buharını üretmek üzere havaya iletir.[4]

Amazon Havzası, Kongo Havzası ve Güneydoğu Asya'daki dünyanın büyük tropikal ormanları yağmurun düzenlenmesinde özellikle önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, bu ormanların yağışa katkıda bulunma kabiliyeti tehlikededir.

Dünya 2019 yılında 3,8 milyon hektar (9,4 milyon dönüm) olgun tropikal yağmur ormanı da dahil olmak üzere 11,9 milyon hektar (29,4 milyon dönüm) orman kaybetti. Yağışlarda ormansızlaşmaya bağlı olarak meydana gelen kademeli değişiklikler, tropik bölgelerde ve çok daha ötesinde kentsel bölgelerde ve önemli tarım arazilerinde kuraklığı artırabilir.[5]

Araştırmalar, Kongo Havzası'ndaki büyük ölçekli ormansızlaşmanın Afrika'nın kalabalık Nil Havzası ve Sahel gibi bölgelerini daha sıcak ve kurak hale getireceğini göstermektedir. Latin Amerika'da Amazon'daki bozulma Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin'deki şehirlerin daha uzun kurak mevsimler yaşamasına ve tarımsal verimliliğin azalmasına neden olabilir.[6]

Tüm Reklamları Kapat

Ormanları Koruyarak Suyu ve Şehirleri İyileştirmek Mümkün!

Gezegen nüfusunun çoğunluğunun şehirlerde yaşadığı düşünüldüğünde, kentsel sınırlar içinde alınan kararlar bu tropik ormanları etkilemektedir. Sığır eti, soya ve palmiye yağı gibi emtiaların üretimi, son yıllarda küresel ağaç örtüsü kaybının yaklaşık %30'una neden olmuştur.[7] Kentsel alanlar yılda yaklaşık 40 milyar ton malzeme tüketmektedir - bu sayının 2050 yılına kadar iki katından fazla artması beklenmektedir.

Ticaret ve kültür merkezleri olarak kentler, belediye yönetimlerinin ormansızlaştırma içermeyen tedarik politikalarını benimsemeleri (tıpkı Norveç ve Kaliforniya'daki hükümetlerin araştırdığı gibi) ve orman korumanın değerini savunmaları halinde bu kayıpları durdurabilir. Aynı zamanda şirketler de Global Forest Watch Pro gibi açık kaynaklı araçları kullanarak orman dostu tedarik zincirlerini benimseyebilirler.

Ormanlar ve su arasındaki bağlantıyı fark eden birçok şehir, ormanları desteklemek ve korumak için harekete geçiyor. Cities4Forests ağının üyeleri, kentsel yeşil altyapıyı planlamak ve geliştirmek, havza ormanlarını korumak için yatırım yapmak ve daha orman dostu ürünler tedarik etmek için çalışmaktadır. Seçmenler, tüketiciler ve fatura ödeyenler olarak kent sakinlerinin oynayacakları çok önemli bir rol var. Ormanlar kentler için suyu korur ve kentlerin de buna karşılık ormanları korumak için adım atması şarttır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: World Resources Institute | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2024 11:28:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17493

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Türleşme
Kurbağa
Acı
Hız
Organ
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Doğa Yasaları
Fizyoloji
Factchecking
Geometri
Yayılım
Konuşma
Sağlık Bakanlığı
Lazer
Yapay
Kalp
Goril
Diş Sorunları
Dalga Boyu
Sanat
Nörobiyoloji
Yeni Koronavirüs
Dinozor
Hekim
Malzeme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Pool, et al. Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!. (3 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 18 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17493
Pool, J., Bakırcı, Ç. M. (2024, May 03). Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!. Evrim Ağacı. Retrieved May 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17493
J. Pool, et al. “Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 03 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17493.
Pool, John-Rob. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şehirlerimizin Su Kaynaklarını Korumak İstiyorsak, Civardaki ve Hatta Uzaktaki Ormanları Korumamız Şart!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/17493.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close