Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü?

4 dakika
10,432
Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü? Pinterest
70 bin yıl önce atalarımız, bu yakın geçişe tanıklık etmiş olabilir.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan 70 bin yıl önce, ilk modern insanlar Afrika'yı terk ederken, bir kırmızı cüce; Güneş Sistemi'nin en uç sınırlarında olan Oort Bulutu'nun dış kenarlarını sıyırıp geçti. Scholz'un Yıldızı (İng: "Scholz's Star") olarak isimlendirilen bu ziyaretçi, şu anda bizden 22 ışık yılı uzakta olan bir ikili yıldız sistemi!

Tesadüfen Yapılan Bir Keşif

Rochester Üniversitesi'nde profesör ve NASA'nın Exoplanet Keşif Programı'ndan astronom Eric Mamajek, Şili'nin Santiago kentine yıllık geziler yapmakta ve buradaki güçlü teleskoplar ile gözlemler gerçekleştirmekteydi.

2013'teki yine böyle bir ziyaretinde; meslektaşı Valentin Ivanov, ona oldukça tuhaf bir sonuç gösterdi: Daha yeni keşfedilmiş ve kataloga atanmış olan WISE 0720−0846 yıldızı, gökyüzünde neredeyse hareketsiz durmaktaydı. Normalde yıldızlar, yıl içerisinde gökyüzünde belirgin bir şekilde yer değiştirirler. Oysa bu yıldız, bu "yan hareket" açısından neredeyse hiç kıpırdamamıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda, iki olasılık vardır: Ya yıldız, hemen hemen düz bir hatta, bize doğru yaklaşmakta, ya da tam tersine bizden uzaklaşmaktadır. Mamajek ve ekibi, bunu anlayabilmek için Doppler Etkisi'nden yararlandı: Bir yıldız; bize yaklaşıyorsa ışığı maviye, bizden uzaklaşıyorsa ışığı kırmızıya kayar. Yapılan ölçümler ve hesaplamalar sonucu, şu anda 22 ışık yılı uzakta olan yıldızın yaklaşık 70 bin yıl önce, Güneş Sistemi'ne 1 ışık yılından daha yakın geçtiği ortaya çıktı.

Yakın Geçişin Güneş Sistemi'ne Olan Etkileri

2015'te Eric Mamajek liderliğindeki araştırmacılar, Scholz'un Yıldızı'nın ve Güneş'in galaktik yörüngelerini incelediler. Scholz ile onun kahverengi cüce yoldaşının muhtemelen Güneş Sistemi'ne oldukça yakından geçtiklerini keşfettiler. Keşfin yapıldığı zamanlarda; bilim insanları, bu geçişin Güneş Sistemi'ndeki herhangi bir nesnenin yörüngesini kayda değer şekilde bozmadığı sonucuna ulaştılar.

Birkaç sene sonra; 2018'de Kraliyet Astronomi Topluluğu tarafından yayımlanan bir makalede ise, bu yakın geçişin Oort Bulutu'nu kısmen de olsa etkilediği öne sürülmektedir.

Oort Bulutu, Güneş Sistemi'ni bir zırh gibi, küresel olarak saran kuyruklu yıldız kümesidir. Burada 100 milyar ila 2 trilyon arasında kuyruklu yıldız olduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenlerin de yer aldığı Heliosfer ve Oort Bulutu. Şemadaki mesafeler, giderek katlanacak şekilde, logaritmik olarak verilmiştir.
Gezegenlerin de yer aldığı Heliosfer ve Oort Bulutu. Şemadaki mesafeler, giderek katlanacak şekilde, logaritmik olarak verilmiştir.
Wikipedia

Bazen, buradaki kuyruklu yıldızların bazıları Güneş Sistemi'ne doğru düşer. Bazıları ise yeterince hız kazanarak hiperbolik yörüngelere ulaşır. Bu yörüngeler, dev bir gök cisminin yer çekiminden etkilenmediği sürece, eninde sonunda onları Güneş Sistemi'nden çıkaracaktır.

Yayımlanan makalede; Madrid Complutense Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı, Güneş Sistemi'ndeki 339 tane hiperbolik yörüngeli gök cisminin analizi de yer almaktadır. Normalde, bu cisimlerin gökyüzüne hemen hemen eşit dağılması beklenir. Fakat 339 nesnenin 36'sı (yani yaklaşık %11'i), yakın geçişe uyacak şekilde, İkizler Takımyıldızı yönünde yoğunlaşmıştır. Ayrıca bu yoğunlaşma, Scholz yıldızının geçişi ile aynı hizadadır.

Çalışmayı yapan bilim insanlarına göre, yeni araştırmada elde edilen veriler, Mamajek ve ekibinin verileriyle örtüşmektedir. Madrid Complutense Üniversitesi'nden Carlos de la Fuente Marcos, bu konuda şunları söylemiştir:

Prensipte, bu nesneler Oort Bulutu'ndan geliyorsa, konumlarının gökyüzünde eşit olarak dağılması beklenir. Ancak bulduğumuz şey çok farklı: İstatistiksel olarak anlamlı bir radyan birikimi. Scholz'un Yıldızı ile yakın karşılaşmaya uyan, İkizler takımyıldızı yönünde yansıtılmış aşırı bir yoğunluk görünüyor. Elbette bu bir tesadüf olabilir. Ancak hem yer hem de zamanın böylesine denk gelmiş olması pek olası değildir.

Takımın yaptığı simülasyonlar, Scholz'un 2015'te yapılan çalışmada alt sınır olarak belirtilen 0.6 ışık yılından bile daha yakından geçtiğini göstermektedir. Kıyaslama bakımından; tahminlere göre, Oort Bulutu çok daha uzaklara, belki de yaklaşık 4 ışık yılı uzaklıktaki Alpha Centauri sistemine olan mesafenin yarısından bile daha uzağa uzanmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Scholz'un Yıldızı ve ona eşlik eden kahverengi cücenin yakın geçişini gösteren bir şema. Oort Bulutu, muhtemelen burada gösterildiğinden çok daha uzaklara, 100.000 AB'den daha ileriye yayılmış durumda.
Scholz'un Yıldızı ve ona eşlik eden kahverengi cücenin yakın geçişini gösteren bir şema. Oort Bulutu, muhtemelen burada gösterildiğinden çok daha uzaklara, 100.000 AB'den daha ileriye yayılmış durumda.
Popular Mechanics

Yapılan çalışma, bu kuyruklu yıldızlar ile Scholz'un Yıldızı'nın yakın geçişinin arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmaktadır. Ancak, bunların gerçekten doğrulanabilmesi için hem kuyruklu yıldızların hem de Scholz'un Yıldızı'nın ek modellemelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kadim Gökyüzünü Süsleyen Kızıl Yıldız

Peki atalarımız, ilk modern insanlar bu geçişi görebilmiş midir dersiniz? Bu, pek olası gözükmemektedir. Çünkü Scholz'un Yıldızı, bilinen en küçük ve sönük yıldız türü olan kırmızı cücedir. Olabilecek en yakın noktada, Güneş'ten yaklaşık 55.000 AB (Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 55.000 katı) uzakta olsa bile bu yıldız, gökyüzünde çıplak gözle gözlem sınırından 100 kat daha sönük olurdu.

Yine de atalarımızın onu görmüş olma ihtimali var. Çünkü kırmızı cüceler, periyodik olarak son derece parlak parlamalar meydana getirirler. Dolayısıyla; eğer bu periyodik parlamalar, Scholz'un Yıldızı'nın yakın geçişine denk geldiyse; mağarada yaşayan atalarımız onu görmüş olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 10
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:56:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12233

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü?. (30 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12233
Evren, S. B., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 30). Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12233
S. B. Evren, et al. “Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12233.
Evren, Sadık Berk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Scholz'un Yıldızı: 70 Bin Yıl Önce, Güneş Sistemi'nin İçinden Bir Başka Yıldız Geçmiş Olabilir! Peki Atalarımız Onu Gördü mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 30, 2022. https://evrimagaci.org/s/12233.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close