Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?

4 dakika
1,464
Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?
Evrim Ağacı Akademi: Oyun Teorisi Yazı Dizisi

Bu yazı, Oyun Teorisi yazı dizisinin 7. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Oyun Teorisi - 1: Oyunlar ve Oyunların Modellenmesi" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Oyun Teorisi'nde, oyunları sınıflandırmanın farklı yolları bulunmaktadır. Bu sınıflandırmalar, oyunun rekabetçilik durumu, çıktıların dağıtımı, sürekliliği gibi kriterlere göre yapılır. Bu yazıda bu kriterlerden kazançların dağıtımı üzerinden yapılan sınıflandırmanın özel bir türü olan Sabit Toplamlı Oyun üzerinde durulacaktır. Ama önce, oyunların sınıflandırmasına biraz daha yakından bakalım.

Oyunların Sınıflandırılması

Teoride birden fazla oyun türü olduğundan oyunları sınıflamak bize o oyunun hangi yönüne konsantre olacağımız konusunda bir yön çizer. Bu aynı zamanda oyunda oynanacak stratejileri seçmek konusunda da yol göstericidir. En temelde, oyunları şu şekilde sınıflamak mümkündür:

Oyuncu Sayılarına Göre

En temel oyunlar 2 oyuncu ile tanımlanır. Bu tür oyunlara İki Kişilik Oyun (İng: "Two Players Game") adı verilmektedir.[1] Örneğin satranç, iki kişilik bir oyundur.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer oyuncu sayısı 2'yi aşıyorsa, bu konu, genellikle teorinin özel bir alt dalı olan N Sayılı oyun (İng: "N-Players Game") başlığı altında incelenir ve başlı başına bir kitap konusu olacak kadar kapsamlı bir alandır.[2]

Oyunun Bitiş Zamanına Göre

Eğer bir oyun hamle sayısı, süre ve benzer şekillerde sırlandırılmış ise bu oyun sonludur (İng: "Finite"). Günümüz spor müsabakaları tam olarak bu tür oyunlara örnek gösterilebilir.

Eğer oyunun süresi belirsiz ve sonsuz defa tekrar edebilecek şekilde ise bu oyun sonsuz (İng: "İnfinite") olarak adlandırılır. Bu ayrım James P. Carse tarafından liiteratüre kazandırılmış olup, bunu incelediği kitabı oyunun süresine göre hangi çözümlerin uygulanabileceğini anlatır.

Rekabetçilik Durumuna Göre

Oyunun doğası rekabet gerektiriyor ise bu tür oyunlar Rekabetçi (İng: "Competitive"), değil ise İşbirlikçi (İng: "Cooperative") olarak adlandırılırlar.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Kazançların Dağıtımına Göre

Bir oyunda oyuncular karşılıklı bir hamle yaptıklarında iki tarafın hamlelerinin buluştuğu seçenekte her bir oyuncu bir getiri elde eder. İşte bu getiriye "Ödeme" (bazı kaynaklarda "Kazanç" terimi kullanılır, İng: "Payoff") denir.[4] İşte bu sınıflandırma, söz konusu kazançların toplamlarına ve nasıl dağıtıldığına odaklanır. Bu parametreye göre oyunları şöyle sınıflamak mümkündür:

  • Sıfır Toplamlı Oyun: Bu oyunda her bir strateji çiftinde oyuncuların kazançlarının toplamları 0 olur. Çünkü bir oyuncu kazanırken diğer oyuncu tam da o ödeme tutarı kadar kaybeder.[5]
  • Sıfır Toplamsız Oyun: Bu oyunlarda her bir strateji çiftinde tarafların kazançları asimetrik durumdadır. Her ikisi de kazanabilir veya kaybedebilir. Ayrıca ödeme rakamları farklı olabilir.
  • Sabit Toplamlı Oyun: Yazımızın ana konusunu oluşturan bu oyun türünde ise her bir strateji çiftinde, tarafların kazançlarının toplamı daima aynı rakamı verir.

Sabit Toplamlı Oyun Kavramı

Bu oyunlarda taraflardan her biri bir strateji eşleşmesinde bulunduğunda elde ettikleri kazançların toplamı, her eşleşme için sabittir.[6] Bunu bir örnekle açıklayalım:

Resim 1 - İki Oyunculu ve Sabit Toplamlı Bir oyun Örneği
Resim 1 - İki Oyunculu ve Sabit Toplamlı Bir oyun Örneği

Yukarıdaki resimde oyuncular hangi strateji çiftinde buluşurlarsa buluşsunlar, kazançlarının toplamı daima 10 olacaktır.

Bu tür oyunlarda oyundaki Toplam Çıktı (İng: "Total Outcome") oyunun kural koyucuları tarafından önceden belirlenmiş ve sabittir. Oyuncuların strateji seçimlerine göre bu sabit rakam oyuncular tarafından önceden belirlenen kurallara göre pay edilir. Oyuncu bu paydan kendisi için en iyi olanı almak ister. Dolayısı ile bu tür oyunlar doğaları gereği rekabetçi bir niteliği sahiptir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sabit Toplamlı Oyunlarda Denge

Bu oyunların rekabetçi olduğunu söylemiştik. Gerçekten de tarafların işbirliği yaparak oyundaki toplam ödülü arttırmalarının, yani bir anlamda "sinerji" yaratmalarının bir yolu yoktur. Ancak bu durum, tarafların çıktıyı eşit paylaşacağı bir senaryonun olmayacağı anlamına gelmez. Nitekim bu oyunlarda da tüm rekabetçi oyunlarda olduğu gibi bir Nash Dengesi söz konusudur.

Yukarıdaki örneğimize tekrar dönelim:

Resim 2 - Sabit Toplamlı Oyunlarda Nash Dengesi
Resim 2 - Sabit Toplamlı Oyunlarda Nash Dengesi

Nash Dengesi, bize bir strateji çiftinde buluşan oyuncuların bu stratejilerinden memnun olacağı ve bunu değiştirmeyecekleri bir durumu temsil eder.[7] Dengeyi tespit etmek için:

  • Satır oyuncusunun her bir stratejisini ve elde ettiği kazancı bulunduğu kutunun bir üstü veya altı ile,
  • Sütun oyuncusunda ise sağ veya solu ile karşılaştırırız.
  • Her bir oyuncunun (genellikle 2) durumunu değiştirmediği kutucuk, bize denge halini verir.

Bu oyunumuzda denge hali, Oyuncu 1'in "Üst", Oyuncu 2'nin ise "Sağ" seçeneğinde buluştuğu strateji çifti (veya kutucuğu) olacaktır. Çünkü:

  • Oyuncu 1 "Üst" oynadığında, "Alt"a göre daha iyi kazanç elde edecektir (5>2).
  • Aynı şekilde Oyuncu 2 ise "Sağ" oynadığında daha iyi kazanç elde edecektir (5>2).

Diğer hiçbir strateji çiftinde ikisinin de aynı anda durumdan memnun olduğu bir senaryo bulunmamaktadır.

Sonuç

Sabit toplamlı oyunlar, oyunun toplam ödülünün önceden belli olduğu ve değişmediği ve bu ödülün oyuncular arasında farklı hamlelere göre bölüştürüldüğü bir oyun türüdür. Bu oyunlar genellikle rekabetçi karakterli olup, bir Nash Dengesi'ne sahiptirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Oyun Teorisi Yazı Dizisi

Bu yazı, Oyun Teorisi yazı dizisinin 7. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Oyun Teorisi - 1: Oyunlar ve Oyunların Modellenmesi" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12194

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Barış, et al. Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?. (8 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12194
Barış, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 08). Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12194
B. Barış, et al. “Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12194.
Barış, Barış. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sabit Toplamlı Oyun Nedir? Sabit Toplamlı Oyunlarda Dengeye Nasıl Ulaşılır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/12194.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close