Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa leş kargası (Corvus corone)

Avrupa leş kargası (Corvus corone) Meltem Çetin Sever
İngiltere'nin Derby şehrinde gözlemlediğimiz Avrupa leş kargası türü.
4 dakika
1,328
Tüm Reklamları Kapat
Avrupa leş kargası
  • Bilimsel Adı Corvus corone
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Avrupa leş kargası
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Carrion crow
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

İngiltere'nin Derby şehrinde gözlemlediğimiz Avrupa leş kargası türü. Gözlemlediğimiz tür, diğer bireyler ile birlikte bataklık bir alanda zaman geçiriyordu. Gözlemlediğimiz kadarı ile topluca hareket etmeyi seviyorlardı.

Tanım ve Genel Bilgiler

Avrupa leş kargasının tüyleri, dikkatli bakıldığı zaman yeşil ve mor parlaklığına sahip siyahtır. Gagaları, bacakları ve ayakları da siyahtır. Bayağı kuzguna benzemektedirler fakat büyüklükleri farklıdır. Kuzgunlar ortalama 63 santimetre iken, Avrupa leş kargası 48-52 cm civarındadır. Ağırlıkları ise 400-600 gram civarındadır. Erkek ve dişiler birbirine benzer.

Yetişkin bir leş kargasının kanat açıklığı 84 ila 100 cm arasındadır. Ekin kargasına (Corvus frugilegus) çok benzerler ancak leş kargaları daha büyük gagasıyla ayırt edilebilir. Kuzgun (Corvus corax) ile neredeyse aynı gibi gözükür; fakat Avrupa leş kargası boyut olarak daha küçüktür, gagası daha incedir ve uçarken kuyrukları uçurtma benzeri dörtgenimsi bir hal almaz.

Tüm Avrupa leş kargalarının yaklaşık yarısı ilk yıllarında ölür. Yaban hayatında 1 yıldan fazla yaşayanlar yaklaşık on yaşına kadar yaşama eğilimindedir. Esaret altında ise 29 yaşına kadar yaşadıkları bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin birey, İngiltere/Derby.
Yetişkin birey, İngiltere/Derby.
Meltim Çetin Sever

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Avrupa leş kargası, Türkiye'de görülen leş kargası (Corvus cornix) ile yakın bir türdür. Eskiden aynı alt türde sınıflandırılıyorlardı; ancak son moleküler analizler ile ayrı bir tür olarak atandılar. Bu türlerin yaşadığı coğrafik farklılıkların, Pleyistosen sırasındaki buzullanma döngülerinden kaynaklanmış olabileceğine inanılmaktadır. Taksonomik olarak Kargagiller (Corvidae) içerisinde sınıflandırılır. İlk bireyleri yaklaşık olarak 2.5 milyon yıl önce evrimleştiği hesaplanmıştır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa leş kargası, tüm Avrupa'da ve Asya'nın büyük bir kısmında bulunur. Özellikle Batı Avrupa'da, İsveç'in kuzey kıyılarından İspanya'nın güney kıyılarına kadar uzanırlar. Asya'da güney sınırı olarak Irak ve İran'a kadar bulunup, Afganistan'da ve Çin'in kuzey bölgesinde yaşarlar. Ayrıca yaşadıkları yerler Rusya'nın merkezine kadar uzanır. Türkiye'de 1-2 kez gözlem kaydı vardır; ancak Türkiye'de yaşamadığı bilinir.

Yetişkin birey, İngiltere/Derby.
Meltem Çetin Sever

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Avrupa leş kargaları, küçük hayvanlarına verdiği zarar nedeniyle insanlar tarafından zulüm görmüştür. Buna rağmen, artan nüfusa sahip olan Avrupa leş kargaları IUCN Kırmızı Listesi'nde en az endişe duyulan Asgari Endişe (LC) kategorisinde listelenen bir türdür.

Davranış ve Etoloji

Genellikle izole ağaçlara yuva yaparlar ve kış tüneklerinde genellikle sosyalleşirler. Leş kargaları gürültülüdür, bir bina veya bir ağacın tepesine tüneyip her ötüşte duraklayıp üç veya dört kez hızlı bir şekilde arka arkaya öterler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Leş kargaları insanların yaşadıkları alanlarda bulunmaktan çekinmezler; parklar, bahçeler, ormanlık alanlar ve tarım arazileri de dahil olmak üzere insan faaliyetlerinin veya yerleşim yerlerinin yakınlarında bulunabilirler.

Yetişkin bireyin seslenişi ve ötüşü, İngiltere/Derby.
Meltem Çetin Sever

Diğer kargagiller türlerinde olduğu gibi leş kargaları, kendi bölgelerine giren diğer kuş türlerini taciz eder ve kendilerini savunmanın bir yöntemi olarak bu tacizi grup olarak yaparak yıldırma davranışına girerler.

Avrupa leş kargaları ömür boyu birlikte oldukları tek eşli çiftler oluştururlar. İlkbaharın başlarında Mart'tan Nisan'a kadar ürerler. Her baharda, bir çift leş kargası dört ila beş tane yumurtlar. Yavruların yumurtadan çıkması on yedi ila yirmi gün sürer. Yavrular yuvadan ayrılmadan önce yirmi sekiz ila otuz gün daha olgunlaşırlar. Türün hem erkeğinin hem de dişisinin üremeye başlaması ortalama üç yıl sürer.

Kargagiller ile ilgili hazırladığımız aşağıda linkleri verilen yazılardan, davranışları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz; örneğin kargaların bilişsel yetenekleri (zeka) hakkındaki yazımıza buradan ve plan yapma yetenekleri hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Avrupa leş kargaları böcekleri, solucanları, tahılları, meyveleri, tohumları, küçük memelileri, amfibiyenleri, artık yiyecekleri yerler. Kargalar yerleşim yerlerine yakın bölgelerde evrimleştikleri için insan atıkları olan "çöpler" ile beslenmeye uyum sağlamışlardır, bu yüzden insanların atıklarından beslemek için insanların sıkça yaşadığı yerlerde bulunma eğilimlidirler. Kargalar aktif olarak avlanırlar ve bazen öldürmek için diğer kargalarla işbirliği yaparlar.

Yetişkin birey, İngiltere/Derby.
Yetişkin birey, İngiltere/Derby.
Meltem Çetin Sever

Diğer kuşlarla rekabet halinde karşı karşıya kaldıklarında, genellikle bir kerede ihtiyaç duyulandan çok daha fazla yiyecek toplar ve saklarlar. Araştırmalar, yüzlerce yeri hatırlayabildiklerini ve orada gizlenmiş öğeleri tek tek hatırlayabileceklerini göstermiştir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Pozitif bir etki olarak Avrupa leş kargalarının, böcek larvaları ile beslenerek haşere türlerini kontrol etmeye yardımcı olduğuna dair bazı anekdotsal kanıtlar vardır ancak bunun üzerine yeterli araştırma yapılmamıştır. Negatif bir etki olarak ise civciv gibi küçük çiftlik hayvanlarını avladıklarına dair raporlar vardır ancak bunun üzerine de yeterli çalışma yoktur.

Etimoloji

Avrupa leş kargası, Linnaeus tarafından 18. yüzyıldaki Systema Naturae eserinde tanımlanmış birçok türden biriydi ve hala bilisel olarak Corvus corone adını taşımaktadır. Corvus, Yunanca κορώνη korōnē, "crow" dan türetilmiştir. İngilizce "carrion crow" olarak bilinir. Türkiye'de de yaşayan leş kargası (Corvus cornix) ise İngilizce "hooded crow" olarak bilinir. Çünkü açık renkli tüyleri adeta bir kapüşon gibi kuşun etrafını sarmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 10:33:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8783

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever. Avrupa leş kargası (Corvus corone). (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8783
Sever, M. Ç. (2020, May 27). Avrupa leş kargası (Corvus corone). Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8783
M. Ç. Sever. “Avrupa leş kargası (Corvus corone).” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 27 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8783.
Sever, Meltem Çetin. “Avrupa leş kargası (Corvus corone).” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, May 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/8783.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close