Avrupa leş kargası (Corvus corone)
- Bilimsel Adı Corvus corone
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Avrupa leş kargası
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Carrion crow
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Aile (Family) Kargagiller (Corvidae)
- Tür (Species) Avrupa leş kargası (Corvus corone)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
İngiltere'nin Derby şehrinde gözlemlediğimiz Avrupa leş kargası türü. Gözlemlediğimiz tür, diğer bireyler ile birlikte bataklık bir alanda zaman geçiriyordu. Gözlemlediğimiz kadarı ile topluca hareket etmeyi seviyorlardı.
Tanım ve Genel Bilgiler
Avrupa leş kargasının tüyleri, dikkatli bakıldığı zaman yeşil ve mor parlaklığına sahip siyahtır. Gagaları, bacakları ve ayakları da siyahtır. Bayağı kuzguna benzemektedirler fakat büyüklükleri farklıdır. Kuzgunlar ortalama 63 santimetre iken, Avrupa leş kargası 48-52 cm civarındadır. Ağırlıkları ise 400-600 gram civarındadır. Erkek ve dişiler birbirine benzer.
Yetişkin bir leş kargasının kanat açıklığı 84 ila 100 cm arasındadır. Ekin kargasına (Corvus frugilegus) çok benzerler ancak leş kargaları daha büyük gagasıyla ayırt edilebilir. Kuzgun (Corvus corax) ile neredeyse aynı gibi gözükür; fakat Avrupa leş kargası boyut olarak daha küçüktür, gagası daha incedir ve uçarken kuyrukları uçurtma benzeri dörtgenimsi bir hal almaz.
Tüm Avrupa leş kargalarının yaklaşık yarısı ilk yıllarında ölür. Yaban hayatında 1 yıldan fazla yaşayanlar yaklaşık on yaşına kadar yaşama eğilimindedir. Esaret altında ise 29 yaşına kadar yaşadıkları bilinmektedir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Avrupa leş kargası, Türkiye'de görülen leş kargası (Corvus cornix) ile yakın bir türdür. Eskiden aynı alt türde sınıflandırılıyorlardı; ancak son moleküler analizler ile ayrı bir tür olarak atandılar. Bu türlerin yaşadığı coğrafik farklılıkların, Pleyistosen sırasındaki buzullanma döngülerinden kaynaklanmış olabileceğine inanılmaktadır. Taksonomik olarak Kargagiller (Corvidae) içerisinde sınıflandırılır. İlk bireyleri yaklaşık olarak 2.5 milyon yıl önce evrimleştiği hesaplanmıştır.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Avrupa leş kargası, tüm Avrupa'da ve Asya'nın büyük bir kısmında bulunur. Özellikle Batı Avrupa'da, İsveç'in kuzey kıyılarından İspanya'nın güney kıyılarına kadar uzanırlar. Asya'da güney sınırı olarak Irak ve İran'a kadar bulunup, Afganistan'da ve Çin'in kuzey bölgesinde yaşarlar. Ayrıca yaşadıkları yerler Rusya'nın merkezine kadar uzanır. Türkiye'de 1-2 kez gözlem kaydı vardır; ancak Türkiye'de yaşamadığı bilinir.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Avrupa leş kargaları, küçük hayvanlarına verdiği zarar nedeniyle insanlar tarafından zulüm görmüştür. Buna rağmen, artan nüfusa sahip olan Avrupa leş kargaları IUCN Kırmızı Listesi'nde en az endişe duyulan Asgari Endişe (LC) kategorisinde listelenen bir türdür.
Davranış ve Etoloji
Genellikle izole ağaçlara yuva yaparlar ve kış tüneklerinde genellikle sosyalleşirler. Leş kargaları gürültülüdür, bir bina veya bir ağacın tepesine tüneyip her ötüşte duraklayıp üç veya dört kez hızlı bir şekilde arka arkaya öterler.
Leş kargaları insanların yaşadıkları alanlarda bulunmaktan çekinmezler; parklar, bahçeler, ormanlık alanlar ve tarım arazileri de dahil olmak üzere insan faaliyetlerinin veya yerleşim yerlerinin yakınlarında bulunabilirler.
Diğer kargagiller türlerinde olduğu gibi leş kargaları, kendi bölgelerine giren diğer kuş türlerini taciz eder ve kendilerini savunmanın bir yöntemi olarak bu tacizi grup olarak yaparak yıldırma davranışına girerler.
Avrupa leş kargaları ömür boyu birlikte oldukları tek eşli çiftler oluştururlar. İlkbaharın başlarında Mart'tan Nisan'a kadar ürerler. Her baharda, bir çift leş kargası dört ila beş tane yumurtlar. Yavruların yumurtadan çıkması on yedi ila yirmi gün sürer. Yavrular yuvadan ayrılmadan önce yirmi sekiz ila otuz gün daha olgunlaşırlar. Türün hem erkeğinin hem de dişisinin üremeye başlaması ortalama üç yıl sürer.
Kargagiller ile ilgili hazırladığımız aşağıda linkleri verilen yazılardan, davranışları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz; örneğin kargaların bilişsel yetenekleri (zeka) hakkındaki yazımıza buradan ve plan yapma yetenekleri hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Diyet ve Metabolizma
Avrupa leş kargaları böcekleri, solucanları, tahılları, meyveleri, tohumları, küçük memelileri, amfibiyenleri, artık yiyecekleri yerler. Kargalar yerleşim yerlerine yakın bölgelerde evrimleştikleri için insan atıkları olan "çöpler" ile beslenmeye uyum sağlamışlardır, bu yüzden insanların atıklarından beslemek için insanların sıkça yaşadığı yerlerde bulunma eğilimlidirler. Kargalar aktif olarak avlanırlar ve bazen öldürmek için diğer kargalarla işbirliği yaparlar.
Diğer kuşlarla rekabet halinde karşı karşıya kaldıklarında, genellikle bir kerede ihtiyaç duyulandan çok daha fazla yiyecek toplar ve saklarlar. Araştırmalar, yüzlerce yeri hatırlayabildiklerini ve orada gizlenmiş öğeleri tek tek hatırlayabileceklerini göstermiştir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Pozitif bir etki olarak Avrupa leş kargalarının, böcek larvaları ile beslenerek haşere türlerini kontrol etmeye yardımcı olduğuna dair bazı anekdotsal kanıtlar vardır ancak bunun üzerine yeterli araştırma yapılmamıştır. Negatif bir etki olarak ise civciv gibi küçük çiftlik hayvanlarını avladıklarına dair raporlar vardır ancak bunun üzerine de yeterli çalışma yoktur.
Etimoloji
Avrupa leş kargası, Linnaeus tarafından 18. yüzyıldaki Systema Naturae eserinde tanımlanmış birçok türden biriydi ve hala bilisel olarak Corvus corone adını taşımaktadır. Corvus, Yunanca κορώνη korōnē, "crow" dan türetilmiştir. İngilizce "carrion crow" olarak bilinir. Türkiye'de de yaşayan leş kargası (Corvus cornix) ise İngilizce "hooded crow" olarak bilinir. Çünkü açık renkli tüyleri adeta bir kapüşon gibi kuşun etrafını sarmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Animal Diversity Web. Corvus Corone. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Animal Diversity Web | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Carrion Crow. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 23:46:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8783
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.