Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?

2 dakika
14,261
Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?
Tüm Reklamları Kapat

Bebekler ve küçük çocuklar arasında pislik yemek çok yaygındır, özellikle de 1-6 yaş arasında. Bu davranışa "pika" adı verilir ve bebekler aslen besleyici değeri olmayan, türümüzün beslenme kaynağı olan yiyecek arasında da olmayan birçok maddeyi yemeye çalışabilirler. Örneğin pislik, çamur, kil, kum, tuğlalar, duvar boyaları, alçı, tebeşir, mısır unu, kabartma tozu, kahve çekirdekleri, sigara izmaritleri, küller, kibrit başları, pas, tutkal, diş macunu ve hayvan dışkıları bunlar arasındadır.

Bu neden olmaktadır? Yenidoğanlar ve küçük çocuklar meraklıdırlar ve çevrelerini çoğunlukla elleriyle incelerler. Ellerini kullanarak yeni ve tanımadıkları şeyleri toplar ve ağızlarına alırlar. Bu da türümüzün evrimsel süreçteki önemli basamaklarından biridir. Aslında bu davranış bize has değildir, birçok diğer primat türü de insanlar gibi etraflarını incelemeye ve yeni objeleri ağızlarına almayı severler. Bunun evrimsel açıdan avantajı oldukça barizdir: bu şekilde meraklı bir hayvan yavrusu, besleyici değeri olan besinlere erişebilmeyi ve seçebilmeyi öğrenir. Tabii bu sırada zararlı yiyecekleri de tespit eder. Beynimiz zaten deneme-yanılma yoluyla öğrenecek biçimde evrimleşmiştir. Evrimin bir öngörüsü olmadığı için, beyin gelişimimiz de kusursuz değildir ve hatalar yaparak öğrenmek zorundayızdır.

Birçok çocuk ve bebek pislik yeme evresinden geçer; ancak sadece az bir kısmı bunu büyüdüğünde de devam ettirir. Pika denilen bu davranışın bazı durumlarda nedeninin besin yetmezliği olduğu tespit edilmiştir. Özellikle demir ve çinko gibi mineralleri yeterince almayan çocuklarda bu davranışın sürdürüldüğü görülmektedir. Bu durum, vücudun besinsizliğe verdiği bir tepki olarak düşünülebilir. Benzer şekilde, mineraller açısından yeterince beslenen ancak karnı yeterince doyurulmayan yavrular da bu tür davranışlara başvurabilirler. Bu da açlığa verilen bir tepki olarak görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğunlukla bu davranış olumsuz değildir, hatta bir problem olarak bile görülmez. Bebek büyüdükçe bu davranışı atlatacaktır. Üstelik bu süreçte, savunma sisteminin birçok farklı mikropla tanışma ve onlara karşı savunma geliştirme imkanı da olur. Bu sebeple de evrimsel süreçte bu davranış desteklenmiş olabilir. Öte yandan bu davranış abartılı boyutlara ulaşırsa ve ufak parçalar halinde denemeyi aşarak, baya baya yiyecek olarak kabullenme haline dönüşürse müdahale etmek gerekebilir. Çünkü toprak içerisinde vücudumuzun ihtiyacından fazla kurşun bulunur ve bu, kurşun zehirlenmesine neden olabilir. Benzer şekilde toprak, iç parazitler için bir yuva gibidir ve sayısız parazit bu şekilde vücudumuza girebilir. Hatta toprak içerisindeki bazı malzemeler sindirilemeyeceği için bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Bu davranıştan çocukları caydırmanın en güzel yolu onlarla iletişim kurmaktır. Çocuklarınıza toprak yemenin neden kötü ve tehlikeli bir davranış olduğunu, yukarıda izah ettiğimiz gibi anlatabilirsiniz. Zaten buna devam edip de hastalanırsa, beyin otomatik olarak ödül-ceza mekanizmasından ötürü toprak yemenin kötülüğü konusunda ikna olacaktır. Ancak eğer ki vaziyet kontrol edilebilir gibi değilse, o zaman evinizdeki bitkileri kaldırmanız, boya döküntülerini süpürmeniz ve herhangi bir toksik maddenin (sigara izmariti, kibrit, temizleme malzemeleri, ilaçlar, vs.) ortalıkta bulunmadığından emin olmanız gerekir. Aksi takdirde davranış giderek tehlikeli bir hal alabilir. Çocuğunuz evin dışında oynarken de yakından takip etmeniz gerekebilir. Elleri kirliyse ağzına götürmemesi gerektiğini öğretmeniz gerekir.

Ayrıca doktorlardan da yardım almanız çok önemlidir! Doktorunuza çocuğunuz için sağlıklı beslenme türünü sorabilir ve öğrenebilirsiniz. Ayrıca belki bazı kan testleri yaparak demir ve kurşun miktarını ölçtürmeniz, bu davranışın sürüyor olmasının nedenini fark etmenizi sağlayabilir. Doktor tavsiyesi dahilinde multivitamin içerikli ilaçlarla çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz. Tüm bunlar, bu davranışı azaltıcı etkiye sahip olacaktır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:21:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2115

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?. (8 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2115
Bakırcı, Ç. M. (2014, April 08). Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2115
Ç. M. Bakırcı. “Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2115.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Pika Nedir? Bebekler Neden Çamur, Oyuncak ve Pislik Yerler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/2115.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close