Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!

Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!
2 dakika
4,221
Tüm Reklamları Kapat

Kosta Rika'nın San Pedro kentinde bulunan Tropik Saha Araştırmaları Organizasyonu La Selva Biyolojik İstasyonu'ndan Dr. Carlos de la Rosa'nın yaptığı bir araştırma, timsahlar gibi bulundukları bölgenin en üst düzey avcılarından biri olan canlıların gözlerini nemli tutmak için ürettikleri gözyaşlarının, üzerlerine konan kelebekler ve arılar tarafından içildiğini gösteriyor! Kelebekler ve arılar dakikalarca (kimi zaman 15 dakikaya varabilen sürelerce) timsahların gözyaşlarını içiyor.

Yapılan detaylı incelemeler, bu hayvanların timsah gözyaşlarını içerek doğada pek kolay bulamadıkları mineraller ve proteinleri edinebildikleri düşünülüyor. Özellikle de çeşitli tuzları... Araştırmacılar, ilk defa bu kadar net olarak kaydedilen davranışın (ki bu davranışa "gözyaşı yeme" anlamında "lakrifagoz" deniyor), aslında sanıldığı kadar nadir olmadığını, sadece gözlemlemenin zor olduğunu belirtiyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında kelebek ve arıların hedefinde genelde timsahlar gibi sürüngenler değil, memeliler bulunuyor. Bugüne kadar birçok memelinin gözyaşını içen hayvana rastlandı; öyle ki bazı nadir vakalarda insanların gözyaşlarını bile içen hayvanlar tespit edildi. Ancak tahmin edilebileceği üzere bunları görüntülemek ve araştırmak oldukça zor bir iş. de la Rosa, konuyla ilgili şöyle diyor:

Sodyum ve benzeri bazı makrobesinleri doğada bulmak epey güçtür. Kelebekler ve arılar nektar tüketirler ve bunun içerisinde pek tuz bulunmaz. Ancak yumurta üretimi ve kendi metabolizmaları için tuza ihtiyaçları var.

Bu davranışın arkasında üremeye dayalı bazı sebepler de yatıyor olabilir. Fransa'daki Tours Üniversitesi'nde ekoloji profesörü olan Jérôme Casas şöyle diyor:

Kelebeklerin yere inip genelde su veya gözyaşı içtiklerini görürsünüz. Bu tuz ya biyolojik amaçlarla kullanılır ya da sperm yoluyla dişilere geçerek onlara bir hediye olarak sunulur. Dolayısıyla tuz bu hayvanlar için çok kıymetlidir.

Bu davranışın simbiyotik bir ilişki olup olmadığı kısmen tartışmalı bir konu. Çünkü mutualizm bariz bir simbiyotik ilişki olarak görülürken, komensalizm, yani tek tarafın fayda gördüğü, diğer tarafınsa fayda veya zarar görmediği ilişkilerin simbiyotik ilişki olup olmadığı halen tartışılıyor. Bu durumda, gözyaşlarını veren timsahın herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığı henüz bilinmiyor. Şöyle izah ediyor:

Kendi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki kaymanlar gibi sürüngenler gözyaşlarının içilmesinden hiç rahatsızlık duymuyor gibi gözüküyor. Buna karşılık nehir kurbağaları buna çok daha az tolerans gösteriyorlar; çünkü arılar gözlerine çok yakın bir mesafede vızıldıyor. Çoğu sefer kafalarını salladıklarını ve nihayet suya atlayarak oradan uzaklaştıklarını gördüm. Arılar ve kelebeklerin bu sürüngenleri seçme nedeni, bu hayvanların genellikle pek hareket etmiyor olmasıdır. Bir yere oturduklarında, saatlerce orada kıpırdamadan kalırlar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İnanılmaz 6
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Sci-News. Must-See: Bees, Butterflies Sometimes Drink Crocodile Tears. (2 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Sci-News | Arşiv Bağlantısı
  • S. Sirucek. Why Butterflies, Bees Drink Crocodile Tears. (7 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2019. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 13:08:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!. (3 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2287
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 03). Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2287
Ç. M. Bakırcı. “Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2287.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Timsah Gözyaşlarını İçen Kelebekler ve Arılar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/2287.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close