Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gezegen Atmosferinde Oksijen Tespit Edilirse Bu Ne Anlama Gelir?

Dış Gezegenlerde Yaşam İşaretleri

Gezegen Atmosferinde Oksijen Tespit Edilirse Bu Ne Anlama Gelir?
3 dakika
120
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz yıldız tozuyuz, çünkü gezegenimizde ve vücudumuzda bulunan tüm elementlerin neredeyse tamamı yıldızlarda üretilmektedir. Büyük patlama sonrasında ilk nükleosentez sonuçlarına uygun olarak hafif gazlar oluştu (hidrojen, helyum ve lityum). Nükleosentezin detaylarına tırnak işareti ile ayrılmış kısımdan okuyabilirsiniz. Kaynak Wikipedi.

Big Bang’in ilk döneminden 300.000 yıl sonra evren bir "elektronlar ve atom çekirdekleri plazması"ndan oluşmaktaydı (Bu sürenin 380.000 yıl olarak kabulü WMAP uydusunun 2006 yılı verileriyle tezat oluşturur. Zira, yukarıdaki paragrafta da belirtildiği gibi, NASA'nın açıkladığı sonuçlara göre evrenin Big Bang'den 380.000 yıl sonrasında %12'sinin atomlara dönüştüğü belirlenmiştir.).[17] Isı yeterince yüksek olduğunda atom çekirdekleri mevcut olamazlar; bu durumda proton, nötron ve elektron karışımından söz edilebilir. İlksel evrende hüküm süren koşullarda ısı ancak 0,1 MeV’un (Elektron Volt, yaklaşık bir milyar derece) altına indiğinde nükleonlar, atom çekirdekleri hâlinde kombine olabilirler. Bununla birlikte bu koşullarda lityumdan daha ağır atom çekirdeklerinin oluşması mümkün değildir. Dolayısıyla Big Bang başlangıcından yaklaşık bir saniye sonra başlayan ve yaklaşık üç dakika süren bu evrede oluşan atom çekirdekleri yalnızca hidrojen, helyum ve lityum çekirdekleridir. Dolayısıyla bu evre ya da dönem ilk nükleosentez olarak adlandırılır. Günümüzde, modern kozmoloji araştırmacıları, sonuçların gözlemi ve anlaşılması bakımından, ilk nükleosentez konusuna artık tamamlanmış bir konu gözüyle bakmaktadır.

Evrenin soğumasını takip eden süreçte bu devasa hafif gaz bulutları kütle çekim etkisiyle ömrünü çabuk tüketen dev yıldızlara dönüştü, işte bu aşamada evren diğer elementler ile tanışmaya başladı. Güneşin çekirdeğinde yeterli basınç ve sıcaklık oluşmaya başladığında nükleer füzyonda başlamış olur, çekirdekler kaynaşır, sırasıyla helyum, karbon, Azot, Oksijen, Silisyum ve yıldızın yeterli kütlesi varsa bu en ağır elementlere kadar gider.

Asıl konumuza yavaşça girecek olursak. Görüldüğü üzere element sırasına göre bakıldığında oksijen 4. sırada görünüyor ve neredeyse her tip yıldız, kütlesi düşük olsa bile bu elementi üretebiliyor, dolayısıyla evrende bu kadar bol bulunan bir elementi dış bir gezegenin atmosferinde tespit etmek bize neden yaşam işareti versin ki?

Tüm Reklamları Kapat

Aslında konu o kadar da basit değil! Bu lanet element evrende gözlemleyebildiğimiz kadarı ile öyle bolca falan bulunduğu yok. Şu ana kadar iki yerde varlığını tespit edebildik; Orion bulutsusu ve Rho Ophiuchi bulutu. Tüm bunların elbette bir sebebi olmalı. Sebebi oksijen elementinin kendi doğasında yatıyor, element kendi elementi ile bir araya gelip O2 (solunabilir oksijen) üretmekte oldukça isteksiz görünüyor, bu sorunun temel nedeni, elementin kendi elementiyle bağ kurmasının, diğer elementlere nazaran 2 kat fazla enerji gerektirmesi. Evet element olarak oksijen evrende bol, ancak kendisiyle bağ kurmaktansa gene kendi gibi evrende bol bulunan hidrojen ve karbon ile bağ kurmayı tercih etmesi. Hatırlarsanız Dünyanın oluşumu aşamasında ve sonrasında oksijen atmosferde bulunmuyordu, bu gezegenimizde oksijen yok anlamında değildi, sadece diğer elementlerle bağ kurmuştu. Evrende bulunan H2 hidrojeni, O2 oksijen ile kıyasladığımızda aradaki devasa farktan ne denli nadir bir gaz olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Evet rakamlar çok hassas olmasa da yaklaşık olarak 1.000.000 da 1 dir.

Dünyanın oluşumundan yaklaşık 1,- 1,5 milyar yıl sonra atmosferimizde solunabilir oksijene rastlamaya başlıyoruz. Fotosentez yapan bakteriler, algler CO2 'yi atmosferden emerek fotosentezle enerjiye dönüştürür ve solunabilir oksijeni atmosfere salar.

Artık modern teleskoplar yıldızın önünden geçen gezegenleri tespit ediyor hatta bununla da kalmıyor, yıldızın önünden geçerken ışığın gezegenin atmosferinden soğrularak bize ulaşması ve ışığın spektrumunun normal yıldız ışığı spektrumu ile karşılaştırılması ve aralarındaki farklar bize gezegen atmosferinde ne tip gazlar olabileceğini göstermeye başladı. E neticede artık gezegen atmosferlerinde solunabilir oksijen olamayacağını öğrendiğimize göre, gün olurda bir gün tespit edildiğini öğrenirsek ilk ihtimallerden birisi, hatta en kuvvetli ihtimal, artık o gezegende yaşam olabileceği yönünde olacaktır. Evrende yalnız olmadığımızı öğrenmek belki de düşündüğümüzden daha yakındır.

Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 19:50:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14177

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close