Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir!

İnsani İlişkilerde Daha İyi Bir İnsan Olmak İstiyorsanız, Haklı Olmak Yerine Akıllı Olmaya Odaklanın!

Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir! Pixabay
6 dakika
6,239
Evrim Ağacı Akademi: Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar yazı dizisinin 75. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Tartışma Nedir? Münazara Yapmanın Önemi Nedir? Tartışmalarda Bilimsel Argümanlar Nasıl Üretilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Podcast
8:50
İbrahim Uzun
Seslendiren
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
72
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar çoğu zaman, yapabilecekleri doğru şeyi yapmaktan çok, haklı olduklarını kanıtlamaya ya da bir şeyi yapmaya hakları olduğu için yapmaya daha çok önem verirler. Örneğin, herhangi bir yararı olmamasına ve yalnızca partnerini kışkırtmasına rağmen, birinin bir tartışma sırasında partnerinin yaptığı önemsiz bir hatayı belirttiği anda meydana gelebilir.

Bu sorunlu zihniyet, daha az etkili iletişim ve artan kişilerarası çatışmalar gibi birçok soruna neden olabilir. Bu nedenle zihniyeti ve ondan nasıl kaçınabileceğinizi anlamak önemlidir. Bu makalede, akıllı olmak ve haklı olmak arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi edinecek ve bu bilgiyi pratikte nasıl kullanabileceğinizi göreceksiniz. Ayrıca buna "gümüş kural" dememizin nedeni, altın kuralın daha yaygın bilinen bir başka ilkeye atfedilmiş olmasıdır.

Akıllı Olmak ve Haklı Olmak Arasındaki Fark

Akıllı olmakla haklı olmak arasındaki farkı anlamak için, öncelikle bu terimlerin bu makale bağlamında ne anlama geldiğini anlamak gerekir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Akıllı olmak, ideal şeyi yapmak anlamına gelir (yani en iyi sonuca yol açacağını düşündüğünüz şeyi). Örneğin, partneriniz bir hata yaptıysa, akıllı olmak, hatayı belirtmeden (belirtmeyi isteseniz bile) ona yardım etmeyi içerebilir. Çünkü bunu yapmanın gereksiz bir tartışmadan kaçınmaya yardımcı olacağını ve partnerinizin, hatalarını içselleştirmesini daha olası hale getireceğini biliyorsunuz.
  • Haklı olmak, bir şeyi haklı olduğunuzu kanıtladığı için veya yapmaya hakkınız olduğu için yapmak anlamına gelir. Örneğin, partneriniz bir hata yaptıysa bunun sadece gereksiz bir tartışmaya yol açacağını ve aynı zamanda hatalarını içselleştirme olasılığını azaltacağını bilseniz bile, haklı olmak ona "Sana söylemiştim." demeyi içerebilir.

Buna göre, mevcut bağlamda akıllı olmakla haklı olmak arasındaki fark, akıllı olmanın bir durumda yapabileceğiniz en iyi şeyi yapmayı içermesi, haklı olmanın ise, bir şeyi haklı olduğunuzu kanıtladığı veya yapmaya hakkınız olduğunu kanıtladığı için yapmanızı içermesidir.

Aşağıdakiler bu konuda önemli uyarılardır:

  • Bu bağlamda "haklı" olmak, ahlaki açıdan doğru olanı yapmak değildir. Ahlaksız davranışları bile içerebilir (Örneğin, sadece haklı olduğunuzu kanıtlamak için başkalarına gereksiz zarar veren bir şey söylemek).
  • "Akıllı" olmak, en iyi hareket tarzı olduğunu düşündüğünüz şeyi seçmekle ilgilidir. Bu, yapmayı seçtiğiniz şeyin mutlaka sizin için mevcut olan en iyi hareket tarzı olduğu anlamına gelmez.
  • "Akıllı" olduğunuzda en iyi hareket tarzını oluşturan şey, hedefleriniz ve değerleriniz gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin, yapılacak en iyi şeyin büyük bir bedel ödemek pahasına bir başkasına yardım etmek olduğuna karar verebilirsiniz, çünkü bu sizin ahlaki değerlerinize bağlı kalmanızı sağlayan şeydir (bkz: "altın kural").
  • Akıllı olmak, haklı olduğunuzu göstermeyi içerebilir. Örneğin, bir münazarada akıllıca olan şey, eğer seyircileri duruşunuzu desteklemeye ikna etmenin en iyi yoluysa haklı olduğunuzu göstermek mantıklıdır. Soru, neden haklı olduğunuzu göstermeye çalıştığınızdır. Bunun en iyi sonuca yol açacağına inandığınız için mi (çünkü akıllı olmayı önceliyorsunuz), yoksa haklı olduğunuzu kanıtlamak istediğiniz için mi (çünkü haklı olmayı önceliyorsunuz)?
  • Akıllı olmak, haklı olduğunuzu göstermenin en iyi yolunu bulmayı içerebilir. Örneğin, akıllı olmak, birinin hatasını işaret ederek ondan ders çıkarmayı ve bunu, haklı olduğunuzu kanıtlama konusunda sizi daha iyi hissettirecek şekilde değil, öğrenmelerine yardımcı olacak şekilde yapmaya öncelik vermeyi içerebilir. Yani, akıllı olmak sadece ne yaptığınızla değil, aynı zamanda nasıl yaptığınızla da alakalıdır.

Not: "Akıllı olmak, haklı olmaktan iyidir." özdeyişi daha özlü olarak "Haklı olma, akıllı ol." olarak da formüle edilebilir. Benzer şekilde formüle edilmiş bir İbrani atasözünün birebir çevirisidir ("עדיף להיות חכם מלהיות צודק" ve "אל תהיה צודק; תהיה חכם").

Haklı Olmak Yerine Akıllı Olmanın Örnekleri

Aşağıdaki örnekler, insanların haklı olmak yerine akıllı olmaya odaklanarak fayda sağlayabileceği durumları göstermektedir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Birisi son derece duygusal bir olayı ifade ederken (örneğin, yaşadıkları acılar) küçük bir dilbilgisi hatası yaparsa, genellikle hatayı görmezden gelmek, onu belirtmekten daha iyidir.
  • Birisi zararsız bir plasebodan yararlanıyorsa ve bunun sebebi, onun bir plasebo olduğunun farkında değilse, ondan yararlanmaya devam edebilmeleri için genellikle onlara bunun bir plasebo olduğunu söylememek daha iyidir.
  • Birisi bir forumda saçma sapan şeyler söylüyorsa genellikle anlamsız bir tartışmaya sürüklenmek yerine onları görmezden gelmek daha iyidir.
  • İnsanları bir şeye ikna etmeye çalışan bir aktivistseniz, duruşunuzu onları kışkırtacak ve sizi görmezden gelmesine neden olacak şekilde değil, onları dinlemeye teşvik edecek şekilde sunmak genellikle daha iyidir.
  • Bir yolu geçmek üzereyseniz, yaralanma veya ölüm riskinizi azaltmak için yol hakkınız olsa bile trafiği kontrol etmek genellikle daha iyidir.

Akıllı Olmak Neden Haklı Olmaktan Daha İyidir?

Akıllı olmak, en iyi sonuca götüreceğini düşündüğünüz şeyi yapmakla ilgili olduğundan, temel avantajı, genellikle hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmasıdır. Bu hedefler, daha ikna edici olmayı, daha iyi kişilerarası ilişkilere sahip olmayı ve tartışmalarınızı seçerek değerli kaynakları (zaman, çaba vs.) korumayı içerebilir.

Ayrıca, akıllı olmanın çoğu zaman dolaylı faydaları olabilir. Örneğin, dürtüsel olarak hareket etmek yerine durumlar üzerinde düşünmeyi öğrenmeyi, en uygun hareket tarzını seçerek -daha kolay değil- kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmeyi ve başkalarının sizi daha yetkin olarak algılamasını sağlamayı içerebilir.

Akıllı Olduğunuzdan Nasıl Emin Olursunuz?

Akıllı olduğunuzdan emin olmanın anahtarı kendinize harekete geçmeden önce veya hareket esnasında şu soruyu sormaktır: Şu anda yapabileceğim en iyi şey bu mu? Eylemlerinizin yapılabilecek en iyi eylemler arasında olmadığını fark ederseniz davranışınızı buna göre değiştirmelisiniz.

Bu soruyu göz önünde tutarken, mevcut eylemleri ve bunlarla ilişkili sonuçları açıkça belirlemek ve bu sonuçların genel hedeflerinizle nasıl uyumlu olduğunu düşünmek yardımcı olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Haklı olmaktansa akıllı olmaya öncelik vermekte zorlanıyorsanız, aklınızda tutabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Bir şeyi yapabiliyor olmanız veya yapmaya hakkınız olması, yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
  • Akıllı olmaya, haklı olmaya öncelik vermemekten en çok zarar görecek olan genellikle sizsiniz.
  • Haklı olma arzusu genellikle güvensizlik veya ego gibi sorunlar tarafından yönlendirilir. Akıllı olmak genellikle daha zordur ve durumlar üzerinde dikkatlice düşünerek özdenetim yapmanızı gerektirir.
  • Ne yapacağınıza karar verirken, bir arkadaşınızın sizin durumunuzda olsaydı ona ne tavsiyede bulunacağınızı düşünmek psikolojik bir mesafe yaratmaya yardımcı olabilir.

Son olarak, tüm bunlar, haklı olmayı umursamamanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, öncelikle haklı olma arzusuna dayanarak değil, mümkün olan en iyi sonuçlara yol açması beklenecek şekilde hareket etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu önceliklerinizi belirleyerek yapmalısınız.

Özet ve Sonuçlar

  • Mevcut bağlamda, akıllı olmak, bir durumda yapabileceğiniz en iyi şeyi yapmayı içerirken; haklı olmak, bir şeyi haklı olduğunuzu kanıtladığı veya yapmaya hakkınız olduğu için yapmayı içerir.
  • Örneğin, eşiniz bir hata yaptıysa akıllı olmak, onu içselleştirmeye teşvik edecek bir şekilde hatalarıyla başa çıkmasına yardımcı olmayı içerebilirken, haklı olmak gereksiz yere “Sana söylemiştim.” demeyi içerebilir.
  • Hedeflerinize ulaşmak, daha ikna edici olmak, daha iyi kişilerarası ilişkilere sahip olmak ve anlık hareket etmek yerine durumlar üzerinde düşünmeyi öğrenmek de dahil olmak üzere, haklı olmaktan ziyade akıllı olmanın çeşitli potansiyel avantajları vardır.
  • Harekete geçmeden önce veya hareket esnasında akıllı olduğunuzdan emin olmanın anahtarı kendinize şu soruyu sormaktır: Şu anda yapabileceğim en iyi şey bu mu?
  • Bu, haklı olmayı umursamamanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, önceliklerinize göre belirlendiği şekilde, mümkün olan en iyi sonuçlara yol açması beklenen bir şekilde hareket etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar yazı dizisinin 75. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Tartışma Nedir? Münazara Yapmanın Önemi Nedir? Tartışmalarda Bilimsel Argümanlar Nasıl Üretilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 37
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 6
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 15:05:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12580

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12580
Shatz, I., Bakırcı, Ç. M., Selamet, . (2022, October 05). Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12580
I. Shatz, et al. “Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12580.
Shatz, Itamar. Bakırcı, Çağrı Mert. Selamet, . “Gümüş Kural: Akıllı Olmak, Haklı Olmaktan Daha İyidir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12580.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close