Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?

Neden Roller Coasterlara Binmek İstiyoruz?

Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?
5 dakika
11,048
Tüm Reklamları Kapat

Roller coaster'lar teknoloji sayesinde daha büyük, daha hızlı ve daha korkutucu hale geliyor. Bunların oldukça modern bir eğlence türü olduğunu sanabilirsiniz; ancak aslında tarihleri 1800'lerin ortalarına kadar uzanıyor.

ABD'nin Pennsylvania eyaletindeki bir kasabada, dağlardan kasabaya kömür taşımak için yer çekimi güdümlü demir yolları inşa edilmişti. Treni tamamen eğlence amaçlı kullanmak isteyen insanlar ise sadece hafta sonları olmak üzere, ücret ödeyerek trene biniyorlardı. 

Şimdilerde ise bildiğimiz üzere eğlence parkları oldukça büyük işletmeler. Ancak iki dakika bile sürmeyecek bir macera için bekleme süresi sekiz saati bulabilen kuyruklar söz konusuyken (binen kişilerin inme, beyin deformasyonu ve çarpma sonucu oluşan ciddi yaralanmalar yaşayabileceğinden bahsetmiyoruz bile), neden roller coastera binmek istiyoruz? Neden bazı insanlar bu trenlere binmeyi çok seviyor? Bu, yaşlandıkça daha az sevme eğiliminde olduğumuz bir deneyim olabilir mi?

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum bir heyecan arayışından (İng: sensation-seeking) kaynaklı. Yani kaya tırmanışı ya da paraşüt atlama gibi çeşitli, yeni ve yoğun fiziksel katılım gerektiren deneyimlerin tadını çıkarma eğiliminden kaynaklanıyor.

Peki, roller coasterlar bize bu kadar çekici gelen hangi hissi veriyor? İlk bakışta durum, hız tutkusu gibi görünebilir. Ancak heyecan arayışını hıza bağlayan kanıtlar tatmin edici değil. Örneğin, yasal sınırın üzerindeki bir hızda araba sürme söz konusu olduğunda, sadece heyecan isteyenler değil, birçok insan bunu yapıyor.

Belki de roller coaster'ların çekiciliği, korkunun verdiği içorgansal hislerin (İng: visceral sensation) tadını çıkarma isteğidir. Tıpkı bir korku filmi izlemek gibi. Kalp çarpması, hızlı nefes alıp verme, glikoz salınımının neden olduğu enerji patlaması gibi fiziksel korku belirtileri "savaş ya da kaç tepkisi (İng: "fight or flight response") olarak bilinir. 1980 yılında Glasgow'da çift sarmallı Coca Cola Roller'a binenlerin kalp hızını ölçen araştırmacılar sayesinde, bir roller coaster sürüşünün bu tepkiyi tetikleyeceğini biliyoruz. Binenlerin, sürüşün başında dakikada ortalama 70 olan kalp atış hızı, sürüş başladıktan kısa süre sonra ortalama 153'e çıkarak iki kattan daha fazla arttı. Bazı yaşlıların, yaşları için tıbbi olarak tehlikeli sayılacak derecede içorgansal hisler deneyimlediği görüldü.

Başka bir adrenalin tetikleyici eğlence aracı olan bungee jumping'de ise acemi atlayıcılar sadece iyi hissetiklerini değil, uçuşu bitirdikten sonra aşırı derece uyanıklık ve öfori, yani "yerinde duramama" durumu deneyimlediklerini belirtti. Kanlarında, yoğun zevk hisleri üreten endorfin artışı da görüldü. İlginç bir şekilde, mevcut endorfin seviyesi ne kadar yüksekse, atlayıcı aynı düzeyde öforik hissettiğini belirtti. Bu durum da, tehdit edici olmayan bir ortamda bulundukları sürece insanların, savaş veya kaç tepkisine eşlik eden duyumlardan zevk aldığını gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

İyi ve Kötü Stres

Tüm bunlara rağmen, beklenenin tam aksine, bungee jumping yapan atlayıcılarda normalde stresli bir durumdayken artan kortizol hormonunda da artış görüldü. Öyleyse, bir kişi aynı anda hem stresi hem de zevki deneyimleyebilir mi?

Cevap: Tüm stres türleri kötü değildir!

Östres, (İng: Eustress, "eu" Yunanca "iyi" anlamına gelir.) insanların aktif olarak ihtiyaç duyduğu olumlu bir stres türüdür.

İki Hollandalı psikolog tarafında yürütülen ilginç bir çalışma sayesinde bir roller coaster sürüşünün "stresli" değil de "östresli "(İng: "eustressful") bir deneyim olarak adlandırılabileceğini biliyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu iki psikolog, astımla ve özellikle astımın stresle olan ilişkisiyle ilgileniyordu. Stresin, astım hastalarının astım semptomlarını daha şiddetli yaşamasına yol açtığına dair önceki bulgulara da dayanarak, östres uygulayarak ters bir etkinin yaratılıp yaratılamayacağını merak etti. Böylece, bilim adına, gönüllü bazı astımlı öğrenciler bir tema parkına götürüldü ve solunum fonksiyonları kontrol altındayken roller coaster'a bindirildi.

Araştırmanın bulguları oldukça dikkat çekiciydi: Akciğer fonksiyonu, tahmin edilebileceği üzere, çığlık atma ve vücuttaki ani değişim nedeniyle azalırken, aynı şekilde nefes darlığı hissi de azaldı. Bu durum da, heyecan arayışındaki roller coaster'a binen kişilerin bu sürüşü "olumlu bir şekilde stresli" olarak deneyimlediklerini düşündürüyor.

240 km hızı ile dünyanın en hızlı roller coaster'ı Formula Rossa. Abu Dabi.
240 km hızı ile dünyanın en hızlı roller coaster'ı Formula Rossa. Abu Dabi.

Dopaminin Rolü

Yine de roller coaster'lar herkesin tercih edeceği türden eğlence araçları değil. Peki, beynin kimyasındaki farklılıklar heyecan arayışına neden olan davranışları açıklayabilir mi?

Bungee jumping yapan atlayıcıları içeren çalışmada, insanların endorfin seviyesi ne kadar yüksekse o oranda öforik hissettiği öne sürülmüştü. Ancak normal düzeydeki endorfinin heyecan arayışını açıklamaya yardımcı olacağına dair bir kanıt yok çünkü bu düzeydeki endorfin, deneyimden zevk alıp almadığımızdan ziyade direkt heyecana tepki vermeye odaklı.

Yakın tarihte yapılan bir araştırmada, beyindeki nöral yolların işleyişinde önemli bir role sahip ve başka bir kimyasal haberci (transmiter) madde olan dopaminin rolüne bakıldı. Araştırma sonucunda; yüksek dopamin seviyesine sahip olan kişilerin, heyecan arayan davranışlar açısından daha yüksek puan aldığı görüldü. Bu bir sebep-sonuç ilişkisinden ziyade bir korelasyon örneği olsa da; başka bir çalışma, dopaminin beyindeki etkilerini değiştiren ve haloperidol adı verilen bir maddenin alınımının, heyecan arayış davranışlarında belirli bir azalmaya yol açtığını buldu.

Bu araştırma dizisi, roller coaster'a binmek gibi yoğun fiziksel katılım gerektiren deneyimlerin keyfini çıkarmanın, beynin kimyasındaki bireysel farklılıkları yansıtabileceği olasılığını ortaya koydu. Daha yüksek dopamin seviyesine sahip olan insanların heyecan arayış davranışlarına daha yatkın olabileceği öne sürüldü. Bu davranışlar zararsız roller coaster sürüşlerinden uyuşturucu kullanmaya, hırsızlık yapmaya kadar çeşitlenebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşlandıkça roller coaster sürüşünün hala ilgi çekici gelip gelmeyeceği ise henüz doğrudan araştırılmadı; ancak yeni bir anket, kaya tırmanışı gezileri gibi heyecan verici etkinliklerde yaşlarına göre insanların ne kadar heyecanlı olduğuna baktı. Bu tür etkinliklere olan ilginin yetişkinlikte doruklardayken, her geçen on yılda azaldığı görüldü. Bu da, yaşlı kişilerin roller coaster'a binmek gibi aktivitelere katılımının gittikçe azaldığını gösteriyor. Belki de tıbbi olarak tehlikeli seviyelere yükselen kalp atış hızını deneyimlemek, 50'li yaşın üzerindekiler için artık o kadar da ilgi çekici bir şey değildir.

Net olarak belirlemek zor olsa da, insanlar roller coaster'ları hızın, korku hissinin ve fizyolojik uyarılmanın olumlu etkilerinin bir birleşimi dolayısıyla seviyor denebilir. Nihayetinde roller coaster'lar bu hissi yaşamak için yasal, çoğunlukla güvenli ve nispeten ucuz bir seçenek. İnsanlar da yüzyıllardır bu sürüşü deneyimlemek için para ödemekten memnun ve biraz olumlu stres yaşamanın, östresli olmanın zararı yok.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 16:10:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8486

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Stephens, et al. Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8486
Stephens, R., Bozkurt, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 05). Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8486
R. Stephens, et al. “Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 05 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8486.
Stephens, Richard. Bozkurt, Kübra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Roller Coaster Psikolojisi: Lunapark Trenleri Neden Bu Kadar Heyecan Verici ve Korkutucu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, April 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/8486.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close